Håndbold

Dansk herrehåndbold bestod trods nederlag

Bent Nyegaard ser tilbage på den forgangne uge i dansk håndbold og tager et kig på ugen, der kommer.

Blot 85 dage er gået, siden Aalborg Håndbold spillede sin historiske Champions League-finale mod Barcelona.

Det historiske indtog i håndboldens absolutte centrum førte til adskillige skriverier – jeg deltog selv – om den danske lige og dens mange kvaliteter.

Forud for dette var hyldesten heller ikke til at tage fejl i forhold til de mange ligaspillere – 11 stk. – der omkransede selveste VM-finalen i januar 2021 i Egypten.

Mathias Gidsel og Magnus Bramming er kommet flyvende ind i den nye sæson. Tallene er helt vilde

Konsensus var heller ikke til at tage fejl af. Efterhånden var den danske herreliga rykket op på plads tre i det internationale selskab, der har den tyske Bundesliga og den franske liga som de absolut førende.

Det postulat så ud til at være i vanskeligheder, da resultaterne for kvalifikationskampene til gruppespillet i European League blev kendte i sidste weekend.

TTH Holstebro og GOG Håndbold fik slovenske klø, da RK Trimo Trebnje og RK Celje Lasko sikrede sig favorable udgangspositioner med sejre på henholdsvis seks og fire mål, og da Bjerringbro-Silkeborg samtidig måtte lide den tort at tabe hjemme til Ystads IF, var det ikke ligefrem en anbefaling af den påståede høje kvalitet i dansk herrehåndbold.

At sorg blev til glæde vendt, er måske lige at give følelsesregistret en tand for meget, men fakta er, at d’herrer Søren Hansen (TTH), Nicolej Krickau (GOG) og Patrick Westerholm (BSH) alle havde læst så godt på lektierne, at deres mandskaber nu er klar til næste kvalifikationsrunde.

Mest overbevisende GOG med en imponerende sejr på hele 11 mål, mens TTH og BSH kom videre med den mindst mulige margin.

Én kvalifikationsrunde resterer, inden dansk herrehåndbold – måske – har tre deltagere i det europæiske gruppespil.

Når det scenarie er blevet til virkelighed, vender jeg tilbage for at konstatere, at HTH Ligaen er verdens tredjebedste liga.

Gidsels tal er de vildeste

Umuligt ikke at hylde et par af ugens aktører. Mathias Gidsel og Magnus Bramming er kommet flyvende ind i den nye sæson.

Tallene er helt vilde. Gidsels de vildeste. To gange Slovenien og én gang Ribe Esbjerg HH har udmøntet sig i 31 scoringer på 33 forsøg. Effektivitet på den rigtige side af 93! Læg dertil et hav af assists, tiltrukne straffekast og udvisninger til adskillige modstandere.

Jeg har søgt efter noget negativt, men ikke fundet det. To udvisninger måske, men de behøver ikke altid være negative.

Magnus Brammings tal er også vilde. TTH-fløjen har været i aktion fire gange. To gange Slovenien, én gang pokalkamp mod Høj Elite og én gang Mors-Thy har resulteret i 37 mål på 40 forsøg. Effektivitet på 92,5!

De to vildbasser sætter hinanden stævne på onsdag, når TTH hjemme tager imod GOG. På TV 2 SPORT kan du ved selvsyn konstatere, om Gidsel og Bramming kan nærme sig så vilde effektivitetsprocenter nok en gang.

Svært for Esbjerg at vinde grundspillet

Ugens notabene går til dansk kvindehåndbold, hvor tre af de fire store – Odense Håndbold, Team Esbjerg og Viborg HK - har tæsket løs på hinanden, mens den fjerde, Herning-Ikast Håndbold, har hygget sig med et par ikke alt for besværlige opgaver i form af henholdsvis Aarhus United og Horsens Håndbold Elite.

I de fire kampe, jeg har set, har kvaliteten været rigtig flot.

Jeg har fuld forståelse for, at Jesper Jensen og hans Team Esbjerg har rynker i panden over det enormt hårde startprogram, der nu gør det til næsten til en umulighed at vinde grundspillet. Ikke blot nederlagene til Viborg og Odense gør det svært, men i ligeså høj grad størrelserne på fire og otte mål gør, at Henny Reistad og hendes veninder sandsynligvis kan spejde forgæves efter muligheden for at kvalificere sig til Champions League via en førsteplads i grundspillet.

Jeg understreger lige, at grundspilsvinderen ikke er garanteret en plads i Champions League, men at det meget ofte er tilfældet.

Tre dirigenter har sat deres præg på de første kampe.

For Kristina Jørgensen er intet nyt godt nyt. Viborg-dirigenten fortsætter nemlig med at storspille.

Mia Rej har nu definitivt fået dirigentstokken hos Odense Håndbold. Det nyder hun, og Rej nærmer sig det niveau, hun tidligere gav prøver på, da hun dirigerede København Håndbold.

Henny Reistad har vist, hvilket enorm kapacitet hun besidder. Det er også tydeligt, at hun skal bruge tid på at vænne sig til både nye holdkammerater og det høje niveau i Bambusa Ligaen, og så skriger Reistad og Esbjerg efter, at Vilde Ingstad Mortensen igen kan inspirere både offensivt og defensivt.

Sluttelig er der to hold, der fortsætter, som om intet var hændt.

Ajax København banker storsatsende Horsens Elite Håndbold i premieren. Københavnerne fortsætter med at imponere, mens Lars Frederiksen nok engang må betragte modstanderne fra neden.