Håndbold

Skanderborg, jeg takker jer

Peter Bruun Jørgensen ser tilbage på den forgangne uge i dansk håndbold og tager et kig på ugen, der kommer.

14 eller 12? Eller skal vi helt ned på 10?

Debatten om antallet af hold i kvindernes liga har været så heftig i flere år, at det til tider har mindet om et skænderi.

Jeg takker Skanderborg for i den forgangne uge at levere det bedste bevis på min påstand. Holdet lever af talentarbejdet. Penge har de nærmest ingen af. Velsagtens 15-20 gange lavere budget end København Håndbolds. Alligevel vandt Skanderborg – tilmed i København. Hvordan kan det lade sig gøre?

Ja, det skal jeg fortælle jer: Det er fordi, der bliver lavet et godt og seriøst stykke arbejde med unge talenter og lidt ældre erfarne spillere i Skanderborg. Når så København er i gang med at bygge et nyt hold op og ikke rammer deres niveau, ja så kom der en stor overraskelse.

Læg i øvrigt mærke til navnet Thea Hamann Rasmussen. Hun er kun 18 år og har allerede en stor rolle på Skanderborg-holdet. Hun scorede syv mål mod København og har ikke håndboldspillet fra fremmede. Hun er nemlig datter af Skanderborg-Aarhus’ herrer træner Nick Rasmussen.

Lad mig slå fast, at jeg er tilhænger af en liga med 14 hold. Den holdning har kastet mange diskussioner af sig. Ikke mindst med min gode kollega, Bent Nyegaard, der ser 14 hold som en alt for stor liga.

Jeg tror på, at jo flere spillere, der lever og træner i gode miljøer, jo større er sandsynligheden for at talenterne udvikler sig til rigtigt gode liga spillere og profiler på landsholdet, til gavn for hele dansk kvindehåndbold. De får ansvar og spilletid i de mindre klubber i stedet for at få splinter i rumpen hos storklubberne.

Kristina Jørgensen og Anna Kristensen, som kom fra Skanderborg til Viborg, er gode eksempler på spillere, der har fået meget ansvar og udviklet sig på en måde, så de kunne gå direkte ind på et tophold som Viborgs.

Argumenterne for en smallere liga er, at de unge talenter jo bare kan spille i 1. division. Det holder bare ikke. Der er meget stor forskel på Liga og 1. division, og det er meget mere motiverende og udviklende at spille mod de allerbedste. Jeg tror mange af talenterne vil miste gejsten og motivationen, hvis de skulle en række ned.

Ugens notabene

Aalborg viser styrke i CL med knusende sejr på udebane over Zagreb, og fortsætter den stærke indsat i Europa med et klart signal om at de igen vil spille med om Final4-pladserne.

Odense og Esbjerg kunne derimod ikke følge op på den gode start i mesterligaen. De skuffede begge med nederlag til franske hold. Jeg håber stadig på, at danske kvindehold igen kan gøre blandt de bedste i Europa, men mit håb led et lille knæk i lørdags.

Jesper Jensen har udtaget sin trup til kvalkampene mod Østrig og Færøerne. En trup uden en af de mest rutinerede, Maria Fisker. Er det ikke en overraskelse? Nej, ikke for mig. Jeg synes stadig Maria Fisker er en meget dygtig håndboldspiller, der kan begå sig på internationalt topniveau.

Hun meldte fra til sidste slutrunde, da hun ikke kunne se sig selv i corona-boble så lang tid væk fra sin familie. Det forstår jeg godt, men det kan ske igen til VM i Spanien til december. Lærke Nolsøe, der spillede en super slutrunde i december og fortsætter det gode spil i Viborg, er i mine øjne førstevalget på landsholdets venstre fløj.

Derfor stod valget for mig mellem unge Emma Friis, der efter en lang skadespause gør det godt i HIH, og har et stort potentiale, og Maria Fisker. Usikkerheden om corona-afviklingen af VM og Emma Friis, der bliver ved med at udvikle sig, blev afgørende for valget, tror jeg. Et valg, jeg er helt enig med Jesper Jensen i.

En anden træner, Claus Hansen, stopper til sommer i Skjern Håndbold. Talentudvikleren har kigget ind ad og fundet frem til, hvad han brænder mest for. Det er talentudviklingen, hvor Claus Hansen er en af de allerbedste.

Rampelyset har aldrig bekommet strategen fra Sydsjælland godt, og når så resultaterne i den ambitiøse vestjyske klub samtidig har været svingende, giver det god mening at stoppe til sommer. Jeg glæder mig til at følge talentakademiet i Skjern.

Jan Leslie er tilbage i den danske liga med en sejr og nyt håb for den storsatsende klub Horsens håndbold Elite hvis mål stadig er top-8. Efter tre nederlag der kostede Lars Frederiksen trænerjobbet, tog Leslie og Horsens til en af de sværeste ude baner, ”Helvede i Syd” og slog Nykøbing Falster overbevisende. Vildt hvad nye øjne og ny energi kan gøre ved et hold.