Håndbold

Eksperter rangerer Pytlick blandt de allerstørste

TV 2 SPORTs håndboldeksperter Bent Nyegaard og Lærke Møller hylder Jan Pytlick for en glorværdig karriere.

Mandag offentliggjorde Jan Pytlick til manges overraskelse, at han i en alder af 54 år stopper som håndboldtræner til sommer.

Årsagen er et ønske om mere tid i privatlivet og et større fokus på familien, og dermed takker en kæmpe trænerprofil af.

- Han er blandt Danmarks største håndboldtrænere. Han har klaret det vilde pres, og han har virkelig vundet mange flotte ting, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Lærke Møller, som har spillet adskillige landskampe under Pytlick.

Bent Nyegaard, der ud over at være håndboldekspert på TV 2 SPORT også er ven med Jan Pytlick, ser også den afgående træner som en af Danmarks bedste.

- Jeg har ham helt oppe i toppen, uden at han er den allerbedste. Til det har der været for mange smuttere undervejs. Det handler også om, hvordan man kommer ud af jobs, og her har der været et par knap så sjove ting. Men når man ser på de ting, han har vundet, og hvad han har præsteret for kvindelandsholdet, er han jo i toppen, siger Bent Nyegaard.

Pytlick som kvindelandstræner

 • Debut: 01-07-1998
 • Sidste kamp: 17-12-2014
 • Antal kampe: 389
 • OL-guld i 2000 og 2004
 • EM-guld i 2002 og sølv i 1998 og 2004

Hvad fremtiden bringer, ved Pytlick ikke, men han vil ikke afvise at forlade håndboldverdenen.

Det finder Bent Nyegaard dog usandsynligt.

- Jeg tror ikke, han kan slippe håndbolden. Det er en livscyklus det her. Det er hans liv, og det er også det, han selv siger. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at han i de næste 20 år ikke kommer til at beskæftige sig med håndbold på et eller andet plan, siger Nyegaard.

Har sat et flot aftryk

I løbet af sine mere end 30 år som toptræner har Pytlick prøvet mere end de fleste. Han har vundet danske mesterskaber på både herre- og kvindesiden, ligesom han opnåede historiske bedrifter med kvindelandsholdet.

Men TV 2 SPORTs eksperter Lærke Møller og Bent Nyegaard hæfter sig også ved Pytlick som et sympatisk menneske, der var vellidt i håndboldmiljøet.

- Han interesserer sig meget for de mennesker, han arbejder sammen med. Han har stor empati for folk, og han har sat et fantastisk aftryk. Når man kan være så mange år på toppen som landstræner for kvindeholdet, siger det jo lidt det hele, siger Lærke Møller, og hun bakkes op af Bent Nyegaard:

- Han har sat et enormt aftryk, for Jan er en stor personlighed. Det er svært at finde nogen, der kan sige noget dårligt om Jan Pytlick, siger Nyegaard.

Jan Pytlick

Som landstræner for kvindelandsholdet

 • Debut: 01-07-1998
 • Sidste kamp: 17-12-2014
 • Antal kampe: 389
 • OL-guld i 2000 og 2004
 • EM-guld i 2002 og sølv i 1998 og 2004

Som klubtræner

 • 1991-1995: Cheftræner i GOG (kvinder).
 • 1995-1997: Cheftræner i Team Esbjerg (herrer).
 • 1997-1998: Cheftræner i GOG (herrer).
 • 2006-2007: Cheftræner i GOG (kvinder).
 • 2016-2019: Cheftræner i Odense Håndbold
 • 2020-2022: Cheftræner i SønderjyskE (herrer)

I sommeren 2020 underskrev Jan Pytlick en treårig kontrakt med SønderjyskEs herrehold, og her vil han fortsat være træner indtil sommer, hvorefter tiden som håndboldtræner altså er ovre.

Historisk tid med kvindelandsholdet

Omtrent halvdelen af Pytlicks trænerkarriere har været som landstræner for det danske kvindelandshold, hvor han har været ad to omgange. Her er det blevet til 389 kampe og flere historiske meritter.

Og netop det faktum, at være træner det samme sted over så lang tid, er ifølge Bent Nyegaard et kvalitetsstempel.

- Noget, der kendetegner den dygtige leder, er, at du kan være i dit job i længere tid. Det viser noget om, at du kan se sammenhæng og udvikle. Ellers er man ikke så lang tid i et landsholdsjob, hvor kravet er at man hele tiden skal vinde.

Lærke Møller, der som aktiv spiller havde Jan Pytlick som træner på landsholdet, bifalder den måde, Pytlick var landstræner på.

- Han var dygtig. Han gav sine spillere tillid og var god til at inddrage dem. Der er mange trænere, der har et mere distanceret forhold til deres spillere, men der var Jan mere nær. Man kan altid mærke på Jan, hvordan han har det. Jeg havde det godt med ham og vidste, at jeg altid kunne komme til ham, siger Lærke Møller.