Håndbold

- Lige nu er jeg skuffet over Aalborg Håndbold

I denne klumme skriver TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen om Aalborgs deltagelse i IHF-turneringen Super Globe.

Aalborg Håndbold har forpasset chancen for at vinde endnu flere håndboldhjerter.

Det lyder som noget sludder. Hallo mand, vi taler om Danmarks med afstand bedste håndboldklub. Veldrevet, overskud, fyldt med tilskuere, masser af profiler - udadvendte, sportsligt dygtige og med kæmpe ambitioner. Og snart Mikkel Hansens arbejdsgiver.

Jeg kan nærmest ikke drysse nok superlativer ud over nordjyderne. Men lige nu er jeg skuffet over klubben.

Det er ærgerligt, at Aalborg Håndbold i disse dage opholder sig i Saudi Arabien. De er inviteret til at spille med i Super Globe. Et misfoster af en håndboldturnering.

I Super Globe er de bedste hold fra de forskellige kontinenter repræsenteret. Men der er også lige et par wildcards og derudover et par pladser til værtsnationen.

Qatar og Saudi Arabien, det smager ikke ligefrem af håndboldkultur- og historie, vel?

Dan Philipsen, håndboldredaktør på TV 2 SPORT

Turneringen er arrangeret af Det Internationale Håndbold Forbund, IHF. Manden bag: Præsident Hassan Moustafa. Hans forbund er ikke sat i verden for at arrangere klubhåndbold. Alligevel er man på 11. år brudt ind i klubhåndboldens maste kalender med denne turnering.

Præsidenten har sikkert set på storebror i fodbold, hvor FIFA hvert år har en tilsvarende turnering. Heller ikke den bliver taget sportsligt alvorligt i fodboldens verden.

Havde håbet på nordjysk klasse

Hvis man er usikker på IHF og præsidentens motiver, så kig på de hidtidige værter for Super Globe. I det nuværende format har turneringen ni gange været afviklet i Qatar. Nu er man så i gang med en fireårig aftale med Saudi Arabien. Qatar og Saudi Arabien, det smager ikke ligefrem af håndboldkultur- og historie, vel? Det smager af alt muligt andet, men lad nu det ligge i denne omgang.

Lad os få kogt essensen af ovenstående ned: Penge og præsidentprestige. Super Globe handler ikke om andet. Det har ingen, absolut ingen, sportslig berettigelse, at Henrik Møllgaard og holdkammeraterne i de kommende dage skal spille en turnering med Al Duhail fra Qatar, San Francisco Colheat, Sydney University, Pinheiros fra Brasilien og Saudi-værterne fra Alwehda og Alnour.

Med er også Barcelona, imens Magdeburg er med på endnu en gæstebillet.

Aalborg er inviteret som taber af Champions League-finalen. Dén vandt Barcelona, og da de var født deltager i Super Globe, gik pladsen til Aalborg.

Og det var lige der, at jeg havde håbet på nordjysk klasse. At de danske mestre var de første i international håndbold, der sagde fra over for IHF-præsidentens prestigeprojekt/pengemaskine. Det havde givet et kæmpe rabalder. Måske er det lige præcis sådan en aktion, der skal til for at starte revolutionen mod håndboldpolitikerne i IHF. Den som alle klubledere, trænere og spillere skriger på, men som ingen har modet til at iværksætte. Således heller ikke i Aalborg.

Det mest ligegyldige i international klubhåndbold

Faktisk tværtimod. Aalborg-direktør Jan Larsen var begejstret, da hans klub fik invitationen i sommer:

- Det er på en måde det ultimative indenfor international klubhåndbold, sagde han.

Gode Larsen, I deltager i de kommende dage i det mest ligegyldige i international klubhåndbold.

Når jeg går på Youtube og ser de seneste års finaler, så ser jeg gabende tomme haller. Heller ikke i Qatar og Saudi Arabien gider man. Tv-stationerne står heller ikke i kø. ”Det ultimative indenfor international håndbold” er blevet købt af meget få lande.

Årsagen er enkel: Ingen kan se den sportslige værdi i Super Globe. Kan du, kære håndboldfan, huske hvem der vandt Super Globe i de seneste år?

Aalborg Håndbold er en forretning. Efterhånden en stor en af slagsen. Der skal penge i kassen, selvfølgelig skal der det. Der er intet galt i, at nordjyderne er i Jeddah for at tjene penge.

Når nu ikke Aalborg Håndbold havde modet til at være de første, der sagde fra, så havde det i det mindste klædt storklubben, hvis man bare erkendte, at man deltog for at tjene penge.