Håndbold

Når ærlighed står skarpest

TV 2 SPORTs håndboldredaktion bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder.

- Jeg tænder ikke nok på at vinde, sagde Skjern-træner Claus Hansen.

Ordene faldt i et interview med TV 2s Stine Bjerre Mortensen. Rammen var to stole, et kamera, en fotograf og et par mikrofoner i 'Gudmekongens hal' helt ude på Lars Tyndskids mark på Sydøstfyn.

De - ordene - kom så stille, så simple, så ærlige og så vovede i et - oftest - machomiljø, der mest identificerer sig udi konfrontationer, fart, fysik, og hvor det at vinde er alt.

Selv kaldte jeg interviewet historisk, og det står jeg gerne ved

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

Da Claus Hansen afløste islandske Patrekur Jóhannesson i det skjernske trænersæde, blev han af TV-Midt-Vest-journalisten Lars Lauridsen spurgt, om jobbet var i drømmekategorien.

Claus Hansen var også her fuldstændig klar i mælet, da han svarede nej, og at karriereplaner for øvrigt aldrig havde været ham.

Jeg har kendt cheftræneren i mange år, og jeg har ved flere lejligheder haft fornemmelsen af, at det ikke helt var den Claus Hansen, jeg lærte at kende, da han var Danmarks vel nok bedste talentudvikler.

Hvis nogen skulle være i tvivl om den påstands validitet, er det bare at spørge Mikkel Hansen, Niklas Landin, Lasse Svan Hansen og et utal af flere, som Claus Hansen har givet råd og dåd undervejs i deres respektive karrierer.

Tilbage til min fornemmelse. I forbindelse med skriverier om sæsonoptakter spurgte jeg sidst i august Skjern-træneren, om han var komfortabel med at være cheftræner, og svaret var af den mere end tøvende slags.

Jeg ved ikke, hvornår Claus Hansen traf sin beslutning. Måske var den allerede truffet, da han svarede tøvende på mit spørgsmål, men langt vigtigere er det, at her står et højt profileret menneske og er så ærlig om dette ikke at være i sit rette element.

I den store arbejdsverden - og lad det bare være nok i vores egen lille danske andedam - går der rigtig mange Claus Hansener rundt. Mennesker, der dag ind og dag ud har ondt i maven, netop fordi de ikke er i deres rette element.

Hvor modet til at sige fra slet ikke er stort nok. Fordi det i utrolig mange sammenhænge vil blive tolket som svaghed.

Derfor knuselsker jeg det interview med Skjern-træneren. Fordi jeg er sikker på, at det vil få mange til at komme tættere på den erkendelse, der måske har været det evigt tilbagevendende tankespind, nemlig at jeg ikke er i mit rette element.

Inden jeg svømmer helt hen, skal jeg lige godtgøre, at Claus Hansen har en stor og god platform at tage beslutningen ud fra. EHF Master Coach i håndbold i forening med også at være cand.mag. i dansk og historie.

Selv kaldte jeg interviewet historisk, og det står jeg gerne ved.

Ærlighed, sårbarhed i stærk forening med det mod en sådan fremtræden kræver kan bruges af utallige, og netop ikke blot i sportens verden.

Venstrehænderne imponerede stort i den forgangne uge

Ugens notabene går til diverse venstrehænder, og ja, jeg ved godt, at jeg har en forkærlighed for de menneskabte, der fra fødslen agerede med 'den forkerte hånd', men de imponerede så stort i den forgangne uge.

Ómar Ingi Magnússon var et kapitel for sig. Han evner også det graciøse og æstetiske

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert

Starten foregik torsdag aften i Gudme, hvor Mathias Gidsel nok en gang tog hele den gule armé på sine skuldre og gav den fuld gas i sæsonens indtil nu bedste, mest dramatiske og mest intense pokalkvartfinale.

Det hele sitrede i Phønix Tag Arena. Ros til alle aktører, men hvad vidunderet Gidsel indimellem præsenterede, gav lov til spørgsmålet: Kan det overhovedet lade sig gøre? Som da han hamrede bolden utagelig op i målets nettag nærmest kurende vandret hen ad gulvet.

Fortsættelsen kom lørdag aften i IHF Men's Super Globe Finale, hvor de forsvarende mestre fra Barcelona mødte SC Magdeburg.

Intet kunne overgå Dika Mems forrygende fysik i pragtfuld kombination med den graciøsitet og æstetik, der også er en del af franskmandens performance.

Og dog. Ómar Ingi Magnússon var et kapitel for sig. Han evner også det graciøse og æstetiske. Fysikken er knapt så iøjnefaldende, men overblikket - visionen og fornemmelsen for banen og dens aktører - er fuldstændig fantastisk.

Begge lavede et hav af mål, men islændingen tog min Man of The Match-titel for at se og skabe de sammenhænge, der i sådanne øjeblikke gør håndboldspillet til en kunstart.

Venstrehændernes punktum blev sat lørdag eftermiddag i tyskernes hovedstad, Berlin. Her udfordrede Füchse Berlin de forsvarende mestre fra THW Kiel i en direkte duel om førstepladsen i Liqui Moly Handball Bundesliga.

Det endte i remis, og dermed bevarede SC Magdeburg sin dukseplads.

Topmødet indeholdt alt, hvad et håndboldhjerte kunne begære, og selvfølgelig måtte det ende dramatisk, da Hans Lindberg efter 59 minutter og 25 sekunder kunne udligne på straffekast.

Den erfarne venstrehånd svigtede selvfølgelig ikke. Selv om landsmanden Niklas Landin gjorde sit bedste for definitivt at sikre sit hold sejren.