Håndbold

Snup du dig bare en plads i historiebogen, Pytlick

TV 2 SPORTs håndboldredaktør hylder håndboldtræneren og ikke mindst mennesket Jan Pytlick, der indstiller karrieren til sommer.

Selvfølgelig handler Jan Pytlicks afsked om familien.

Han er ikke træt af håndbold. Ej heller sur på nogen. Jan Pytlick siger håndbolden farvel, fordi han vil give hele Jan Pytlick tilbage til sin familie efter et halvt liv i en håndboldhal.

I 31 år har han stået med store, vigtige job i dansk og international tophåndbold. Han kunne have sagt, at hans største ønske i eftermælet var omtalen af de to OL-guldmedaljer eller EM-triumfen med kvindelandsholdet i 2002. Men nej.

- Jeg vil gerne huskes som en, der altid behandlede folk værdigt. Det betyder faktisk mest for mig, sagde han i afskedssalutten i sidste uge.

Du skal ikke spise kagecreme, mens du læser videre, for nu kan det blive lidt vammelt.

For vi har i Jan Pytlick at gøre med et fremragende menneske. Intet mindre. Jeg husker ham ikke ond, selvforherligende eller ubehagelig i én eneste situation.

Han skal netop huskes som en, der behandlede folk værdigt. Pytlick har stødt på sine menneskelige modsætninger i karrieren. Også nogen, han skulle arbejde sammen med. I løgne og magtspil har Pytlick skullet manøvrere sig selv i land, så spejlet ved aften-tandbørstningen ikke slog revner. Jeg vil påstå, at håndboldtræneren Jan Pytlick aldrig har sovet med en dårlig smag i munden.

Skudsmålet kunne indikere, at vi har med et kedeligt menneske at gøre. Det har vi ikke. Pytlicks øjne kan kaste flammer. Vi har alle set ham hidsig og råbende under håndboldkampe. Man kan sagtens have alle de rigtige værdier som menneske, selv om man er proppet med temperament.

Mangen er vi journalister, der har lokket med spørgsmål af alle slags. Også af den slags, hvor navngivne spillere eller kolleger kunne få problemer. Pytlick faldt aldrig i.

Han ved ikke, hvad han nu skal lave. Må jeg foreslå en foredragsvirksomhed? Jan Pytlick har nok at fortælle. Om at klare sig selv i vanskelige miljøer uden at gøre vold på sine værdier. Foredragsrækken kunne krydres med anekdoter. Dem er Jan Pytlick mesterlig til at give liv.

Ikke alt var godt med landsholdet, og som Odense-træner tøver jeg ikke med at kalde Pytlick for en kæmpe skuffelse. Alligevel træder han til sommer tilbage med et stort eftermæle. Også et af de bedste i dansk håndbold nogensinde.

Jan Pytlick har fortjent hvert eneste flotte ord.