Håndbold

Tog moden beslutning for syv år siden og endte som ”en af de helt store”

Da Thomas Mogensen tog afsked med landsholdet i 2014, fortsatte han klubkarrieren på højeste plan med store titler til følge.

- Det er absolut en af de helt store, der takker af.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er ikke i tvivl, når han beskriver det aftryk, Thomas Mogensen efterlader sig til sommer, hvor han stopper som håndboldspiller.

Faktisk er Nyegaard svær at stoppe, når han først er kommet i gang med at sætte ord på Mogensens karriere.

- Han er kendt for at være et fuldstændig vanvittigt dedikeret menneske til at ofre alt, for sin utrolige dedikation og for at være en holdspiller i helt formidabelt omfang. Han var en trendsætter. En, der havde modet til at gå forrest og hele tiden at udtrykke, at man kan lidt mere.

- Han ville gøre alt for at vinde og var en inspiration for folk. Han har aldrig leveret noget, hverken til træning, kamp eller i forberedelse, der har ligget bare en promille under 100 procent.

Nyegaard har et indgående kendskab til 38-årige Mogensen, som han var træner for i GOG, da klubben vandt mesterskabet i 2004, og han nød hvert et sekund.

- Thomas Mogensen er Guds gave til de trænere, der har haft ham, siger Nyegaard.

Det svære punktum

Thomas Mogensen slutter sin karriere i SønderjyskE, når denne sæson er slut. Han bliver dog i klubben, hvor han skal være sportsmanager.

Jeg havde også kærlighed til landsholdet, men min kærlighed til Flensburg overskyggede alt andet

Thomas Mogensen

Beslutningen var svær at træffe, men han er ikke i tvivl om, at det er den rette.

- Jeg har kunnet mærke, at frygten, jeg har haft for nogle år siden om, at jeg aldrig ville komme til konklusionen om et karrierestop, heldigvis er blevet lidt mindre. Jeg har stille og roligt godt kunnet mærke, hvor det gik henad i forhold til at få det fysiske og mentale aspekt til at gå op i en højere enhed, siger Thomas Mogensen til TV 2 SPORT.

Nu glæder han sig til at spille sæsonen færdig med SønderjyskE. Det er dog ikke i Sønderjylland, han har sat sit største harpiksaftryk. Her skal vi lidt længere sydpå. Nærmere bestemt byen Flensborg, hvor et billede af ham hænger på en væg.

En væg, der betyder alverden for Thomas Mogensen.

- Det er svært at fremhæve én ting i min karriere, men jeg tror vitterligt, at det er at hænge på Hall of Fame i Flensburg-Handewitt, som betyder mest. At jeg har sat så stort et aftryk på den klub, jeg altid har drømt om at spille i, og at jeg betyder så meget i deres historie, gør mig vanvittigt stolt.

Mogensen blev en del af Hall of Fame i Flensburg-Handewitt efter at have været i klubben i en årrække. Fra 2007 til 2018 var han en del af holdet og vandt undervejs Champions League, Bundesligaen og den tyske pokal.

Tysk klubhåndbold over landsholdet

Udover at være beriget med et storslået talent på håndboldbanen skyldes hans sportslige succes også, at han gennem hele sin karriere har været god til at lytte til sig selv og træffe modne beslutninger.

En af de beslutninger blev truffet i 2014, da han endegyldigt sagde farvel til det danske landshold, fordi han havde for mange ting at se til både i håndboldkarrieren og privat.

Mogensen skulle prioritere og balancere mellem at være far, landsholdsspiller og Flensburg-spiller.

Den svære beslutning overraskede blandt andre landstræner Gudmundur Gudmundsson, som havde set frem til at bruge Mogensen i en nøglerolle på det landshold, som islændingen tog over fra Ulrik Wilbek på daværende tidspunkt.

Det smukke i det her er, at han gik den anden vej

Bent Nyegaard

- Jeg står 100 procent ved, at det var den rigtige beslutning for mig. Jeg ville gerne have været verdensmester i 2019, men jeg fik et par muligheder for det inden, og vi var rigtig tæt på, siger Mogensen og hentyder til VM i 2011, hvor Danmark tabte finalen til Frankrig efter forlænget spilletid.

Thomas Mogensen fik slutrundedebut i 2009 og spillede sin sidste af slagsen i 2014 ved EM i Danmark. Han var en del af holdet, der blev europamester i 2012 i Serbien.

Selvom han nød tiden i den rød-hvide trøje, var der noget andet, der hev mere i ham, når han mærkede efter.

- Jeg havde et andet behov, og det kunne jeg kun indfri, hvis jeg sagde fra til landsholdet. Jeg havde også kærlighed til landsholdet, men min kærlighed til Flensburg på det tidspunkt overskyggede bare alt andet.

Nyegaard hylder Mogensens beslutning

Ifølge Bent Nyegaard siger Thomas Mogensens svære landsholdsfravalg i 2014 meget om den person, han er. Han har altid haft sig selv med i alt, han gjorde.

- Det var en moden beslutning at sige, at "det her er det, jeg kan, og jeg kan kun gøre det 100 procent." Derfor var han nødt til at fravælge landsholdet, selvom det har gjort ondt helt ind i hjertet.

- Det smukke i det her er, at han gik den anden vej. Han vidste, at han skulle finde ud af, hvad han kunne holde til. Med Thomas' spillestil med fart og fysik, så bumper han ind i mange vejkryds undervejs, og det slider. Han kunne slet ikke forestille sig at passe på sig selv i Flensburg for at være klar til landsholdet. Sådan tænker han slet ikke.

Eksperten og hans tidligere klubtræner er slet ikke tvivl om, at Thomas Mogensen kunne have været en vigtig del af landsholdet, hvis han havde kunnet få det hele til at fungere.

Gik glip af større popularitet ved landsholdsstop

12 dage efter meddelelsen om landsholdsstoppet vandt Mogensen Champions League-finalen over den lokale rival THW Kiel. Året efter blev han tysk pokalmester, og i 2018 vandt han det tyske mesterskab.

Titlerne har han med andre ord rigeligt af på sit cv. Faktisk bugner det med store bedrifter. Han er dog godt klar over, at navnet Thomas Mogensen kunne have været endnu mere respekteret og populært i håndbolddanmark, hvis han havde valgt anderledes og var blevet ved med at spille på landsholdet.

- Det er klart, at det nok har påvirket min popularitet og folks måde at se mig på, end hvis jeg havde gjort det omvendt og fortsat på landsholdet. Men jeg hænger i Hall of Fame i Flensburg, jeg er blevet boende i Handewitt med min familie. Jeg har fået så meget andet tilbage, så jeg fortryder overhovedet ikke noget som helst, siger Mogensen.

Bent Nyegaard er da heller ikke i tvivl om Mogensens eftermæle. Landsholdsstop eller ej.

- Når man har sagt farvel til landsholdet for mange år siden og dermed ikke har været en del af OL- og VM-succesen, er det klart, at nogle vil sige, at visse spillere er større, fordi landsholdet er så stort. Men for mig er han lige så stor, fordi han fik sat så stort et aftryk på klubplan. Det er også derfor, han hænger i Hall of Fame i Flensburg.

Thomas Mogensen spillede 106 landskampe og sin sidste af slagsen 26. januar 2014 i Jyske Bank Boxen, da Danmark tabte EM-finalen til Frankrig.