Håndbold

Taberdømt for at bruge 'ulovlig' spiller - nu anker klubben

En spiller, der ellers var spilleberettiget, endte med at blive 'ulovlig', fordi der var problemer med at printe et korrekt holdkort.

Dansk håndbold er igen ramt af en sag, hvor it-problemer har gjort, at en klub er blevet dømt for at bruge en spiller ulovligt.

I sidste sæson var det Bjerringbro-Silkeborg, der ikke havde registreret stregspilleren Sasser Valde Helveg Sonn rigtigt i Dansk Håndbold Forbunds (DHFs) systemer og endte med at blive taberdømt i tre kampe - og nu er en lignende sag opstået i herrernes 1. division.

Her er HEI Skæring blevet idømt en bøde på 10.000 kroner og samtidig dømt som taber af hjemmekampen mod Ajax København den 25. september, som Århus-klubben ellers vandt med 28-25.

Det er helt indiskutabelt, at den spiller, som i disciplinærinstansen er blevet betegnet som "ikke spilleberettiget", var spilleberettiget for HEI den pågældende dag

Advokat Flemming Voldby på vegne af HEI Skæring

På grund af problemer med at printe en korrekt kamprapport stillede HEI Skæring op med en spiller, som ikke stod på kamprapporten - og så er spilleren 'ulovlig' ifølge DHF's ligareglement.

Men det er urimeligt, mener de i HEI Skæring, der nu har anket afgørelsen fra DHFs disciplinærudvalg videre op i retssystemet.

- Jeg kan bekræfte, at vi har indbragt sagen for Håndboldens Appelinstans, siger advokat Flemming Voldby, der udtaler sig på vegne af HEI Skæring.

Han kalder sagen principiel.

- Det er det elektroniske system, der ikke fungerer på dagen, som er årsagen til hele miseren.

- Det er helt indiskutabelt, at den spiller, som i disciplinærinstansen er blevet betegnet som "ikke spilleberettiget", var spilleberettiget for HEI den pågældende dag. Men på grund af nogle tekniske problemer i systemet og med at genere en kamprapport sker der en beklagelig og uforklarlig systemfejl, fastslår advokaten.

Vi har ikke konstateret nogen systemfejl

Frank Smith, chef for DHF's turneringsafdeling

Spiller 'forsvandt' på kamprapport

Hele miseren handler om it-systemet 'Digimatch', som bliver brugt til at lave kamprapporter før hver kamp.

Da der skal laves en kamprapport før HEI Skærings opgør mod Ajax, er der problemer med at registrere én bestemt spiller fra HEI på holdkortet, selv om han er korrekt registreret hos DHF som HEI-spiller.

Normalt bliver kamprapporten 'lukket' fem kvarter før kampstart, men på grund af de tekniske problemer accepterer både HEI, Ajax og kampens observatør at afvige fra reglerne i håb om, at det vil lykkedes at få alle spillere korrekt registreret før kampstart.

HEI kontakter Divisionsforeningen, der laver en genstart af systemet, og godt 20 minutter før kampstart lykkedes det så at printe en kamprapport, hvor den pågældende spiller står rigtigt opført med nummer 3.

Til gengæld mangler der en official fra HEI Skæring på rapporten - og så må pågældende official ikke være på bænken under kampen.

Der sidder en sekretær ved et tidtagerbord i en håndboldhal, som sidder og laver de officielle papirer på en kamp, og vi har ingen uddannelseskrav til vedkommende

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen Håndbold

Derfor bliver der lavet en ny kamprapport få minutter før kampstart, hvor den pågældende official nu står på. Den kamprapport underskriver begge hold, og kampen bliver fløjtet i gang.

Det, som ingen ser på det tidspunkt, er, at navnet på spilleren med nummer 3 ikke længere er rigtigt på den sidste kamprapport.

- Det kan jo ikke passe, at man skal læne sig op ad et system, der så viser sig ikke at fungere - med den sportslige konsekvens, som det så ender med at få, siger advokat Flemming Voldby.

Lyn-analyse

Det er en utrolig uheldig sag, som vi ikke gider have flere af i dansk håndbold. Vi vil have tingene afgjort på banen - ikke skrivebordet.

Jeg ved ikke, hvem der har lavet fejlen, og om systemet er nemt nok at bruge eller ej. Men det er man nødt til at sørge for, at det er, så vi undgår de her irriterende sager.

Reglerne skal overholdes, og du kan ikke stille op med en spiller, der ikke står på kamprapporten. Alt andet ville være kaos. 

 

Ikke en teknisk fejl, siger DHF

I Dansk Håndbold Forbund (DHF) afviser de forklaringen om tekniske problemer.

- Der har ikke været tekniske fejl i det her system, siger Frank Smith, der er chef for DHF's turneringsafdeling.

Han vil ikke udtale sig om den konkrete sag af hensyn til appelsagen og udtaler sig derfor generelt, understreger han.

- Hvis man gør tingene forkert, får man også det forkerte resultat. Det er sådan med de sekretærer, der sidder derude (ved dommerbordene, red.), at der sker nogle fejl engang imellem. Det er jo frivillige folk fra klubberne, der sidder som sekretærer, forklarer Frank Smith.

Fejl kan ifølge Frank Smith fx være, at sekretærer ikke sørger for at være på nettet, inden de åbner programmerne, eller at de glemmer at gemme tingene, inden de går videre.

Jeg kan ikke se det her som en teknisk fejl. Der har været udskrevet en kamprapport, som er blevet skrevet under af både os og hjemmeholdet

Daniel Svensson, direktør i Ajax København

- Når du åbner et system og påfører nogle spillere, skal du huske at gemme de her ændringer. For hvis du går ind og skriver det, og du ikke gemmer det, så kan du selvfølgelig godt skrive det ud, som det ser ud, men hvis du så ikke gemmer det, så har du måske en udfordring. Ligesom du sikkert selv kender det, hvis du arbejder i fx Word.

Så fejlen ligger hos sekretæren i HEI?

- Det vil jeg ikke sige noget om. Jeg vil ikke tage stilling i den konkrete sag. Jeg kan bare sige, at vi har ikke konstateret nogen systemfejl, siger Frank Smith.

Hos Divisionsforeningen er direktør Thomas Christensen irriteret over, at dansk håndbold igen bliver ramt af en sag, hvor der bliver sået tvivl om systemer og regelsæt.

- Der skal simpelthen være nogle ting i vores systemer, der giver klare advarsler om, at hvis du kører videre nu, så er det ulovligt, fastslår direktøren.

- Der er ingen tvivl om, at lige nu tror jeg, vi er nogle stykker, der troede, vi var en lille smule længere på de her områder, end vi i virkeligheden er, siger Thomas Christensen.

Vil stille større krav til dommerbord

Ligesom DHF peger han også på mere uddannelse af de frivillige sekretærer ved dommerbordene, hvis dansk håndbold skal undgå lignende sager i fremtiden.

- Vi har en udfordring i, at noget af det personale, der sidder med de her ting, ikke er dygtigt nok. Vi har i dag ingen krav til, hvad det er for nogle personer, der sidder som sekretær i eliterækkerne - og det gælder både liga og 1. division, påpeger Thomas Christensen.

- Der sidder en sekretær ved et tidtagerbord i en håndboldhal, som sidder og laver de officielle papirer på en kamp, og vi har ingen uddannelseskrav til vedkommende. Det er ikke for at skyde på den specifikke sag, for jeg kender ikke sekretæren i HEI - det kan være, han har lavet det i 25 år og har helt tjek på det. Jeg kan bare se, at der er rigtig mange fejl de steder, hvor der er mange forskellige, der passer det her job, siger Divisionsforeningens direktør.

Havde det været af omvendt karakter, kan jeg nævne de første 20 klubber, der havde gjort det samme, som vi har gjort i Ajax

Daniel Svensson, direktør i Ajax København

Men synes du, det er rimeligt, at en klub bliver taberdømt i en kamp, mister to point og skal betale 10.000 kroner i bøde, når de nu ikke havde nogen ulovlig spiller? Og det udelukkende skyldes noget med jeres regelsæt og jeres systemer?

- Det er svært, synes jeg. Synes jeg, det var rimeligt, at Odense blev taberdømt, fordi Mie Højlund sad på bænken og var ikke på banen (i en pokalkamp i 2017, red.)? Eller at BSH blev taberdømt på grund af en stregspiller, selv om han ikke var i spil i alle kampe? Det er det jo ikke. Udfordringen er bare, at vi skal sikre, at alle kampe bliver afviklet efter samme normer og samme ramme, fastslår Thomas Christensen.

Ajax afviser uetisk adfærd

TV 2 SPORT har de seneste dage modtaget flere henvendelser fra personer, der er stærkt utilfredse med Ajax Københavns ageren i sagen.

For hvorfor har Ajax København nedlagt protest, når klubben godt var klar over, at der var problemer med at lave den rigtige kamprapport? Og hvorfor lagde klubben så ikke protesten inden kampen - men først efter opgøret, da det stod klart, at Ajax havde tabt?

Men Ajax København vidste slet ikke, at der var fejl på kamprapporten, da kampen gik i gang, fastslår klubbens direktør.

- Vi opdager det først dagen efter, siger direktør Daniel Svensson, der mener, at Ajax tværtimod har udvist stor forståelse for problemerne før kampstart.

- Uden for reglerne giver vi lov til, at de (HEI, red.) selvfølgelig kan prøve at få de spillere med (på holdkortet, red.), som de skal bruge. Vi er ikke interesserede i, at de stiller op med 12 mand, og at en official ikke må komme på, mener Daniel Svensson.

Men han er ikke enig i, at det er it-problemer, der i sidste ende gør, at HEI Skæring stiller op med en spiller, der ikke står på holdkortet.

- Jeg kan ikke se det her som en teknisk fejl. Der har været udskrevet en kamprapport, som er blevet skrevet under af både os og hjemmeholdet. Min træner har styr på, at vores halvdel af kamprapporten er udfyldt korrekt. Det er det, vi skriver under på, fastslår Daniel Svensson.

Han medgiver gerne, at han ikke havde nedlagt protest, hvis Ajax København havde vundet - så var der jo ingen grund til det - men han afviser, at Ajax har optrådt uetisk.

- Der er nedfældet et regelsæt, og det spiller vi efter. Regler er regler. Havde det været af omvendt karakter, kan jeg nævne de første 20 klubber, der havde gjort det samme, som vi har gjort i Ajax. Vi har forholdt os til reglerne, mener Daniel Svensson.

De to point, der er på spil i ankesagen, kan vise sig at få afgørende sportslig betydning. I sidste sæson var det kun ét point, der gjorde, at Ajax København - og ikke HC Midtjylland - endte med at spille oprykningskampe om en plads i ligaen.