Håndbold

Stjerner afviser kontrakter - nyt storhold på vej

Ifølge flere norske medier vender Sander Sagosen hjem til Norge i 2023, men allerede til sommer forstærker holdet Kolstad sig med stjerner.

De har kun været en del af det fineste norske håndboldselskab i seks år, men nu rækker de ud efter den europæiske top.

Klubben hedder Kolstad, har hjemme i byen Trondheim og ligger i skrivende stund placeret midt i den norske liga.

Ifølge flere norske medier er der håndboldstjerner på vej, som bliver præsenteret i forbindelse med søndagens hjemmekamp. Samtidig bekræfter flere tyske klubber nu, at nordmændene forlader deres respektive klubber, mens Kolstad ifølge NRK har indkaldt til pressemøde søndag.

26-årige Sander Sagosen er hovednavnet, som bliver bliver præsenteret. Det skriver NRK og norsk TV 2, og for kort tid siden meddelte Sagosens klub, THW Kiel, at han har afvist en kontraktforlængelse.

Der er tale om en af verdens absolut største stjerner, som har kontrakt i den tyske storklub frem til 2023.

Ifølge Nettavisen vender Flensburg-Handewitt-stjernen Magnus Abelvik Rød også hjem til Norge og Kolstad, når hans kontrakt udløber i 2023. Flensburg har ligeledes bekræftet, at Rød er fortid i klubben ved kontraktudløbet.

Men allerede til sommer bliver klubben forstærket af Magnus Gullerud (Magdeburg), Torbjørn Bergeud (GOG), Janus Daði Smárason (Frisch Auf Göppingen) og Sigvaldi Guðjónsson (Vive Kielce).

Magdeburg skriver på sin hjemmeside, at Gullerud forlader klubben til sommer. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger skifter Torbjørn Bergerud også til sommer.

Ifølge Nettavisen kommer Sagosen, Rød og Bergerud til at være til stede søndag, når Kolstad tager imod Haslum. Efter denne weekend er der landskampspause, hvor der spilles Golden League-stævne i Norge.

Begyndende pendant til de store økonomier

Aalborg Håndbold har til indeværende sæson forstærket sig med Martin Larsen, Kristian Bjørnsen, Jesper Nielsen og Aron Palmarsson, mens Mikkel Hansen kommer til i sommeren 2022.

- Det er en begyndende pendant til de helt store økonomier i europæisk håndbold, som har herset og regeret gennem mange år, siger TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard.

Han henviser til storklubber som Vardar (Makedonien), Barcelona (Spanien), Paris Saint-Germain (Frankrig), THW Kiel (Tyskland), Veszprém (Ungarn) og Vive Kielce (Polen).

Store økonomier med en perlerække af storspillere. Hold, der altid går efter succes i Champions League.

Mulighed for danske talenter

Nu er det altså ikke kun Aalborg, men også de norske brødre fra Kolstad, der blander sig på ambitionsniveauet.

- Det er jeg vild med, siger Bent Nyegaard og uddyber:

- Faktum er, at Norge de seneste fire, fem år har lagt sig til selen og konkurreret med ved EM og VM med finalepladser. De mangler det helt store gennembrud.

- Danmark har været dominerende siden 2008, hvor det første EM-guld blev vundet. Jeg kan godt lide tanken om, at vi ikke behøver sende alle de bedste danske spillere af sted til Bundesligaen, den franske eller spanske liga. Man har en mulighed for at komme med et projekt som det, Aalborg har gang i.

- Så ved jeg godt, at de ikke får fat i dem alle sammen, men der skal nok komme store danske talenter, der ser, at det også er en mulighed.

Nyegaard slår fast, at der intet galt er ved, at spillere drager til udenlandske klubber syd- eller østpå.

Ifølge eksperten er den danske håndboldliga lige nu så stærk, at kun den tyske Bundesliga og Frankrigs Starligue er stærkere.

Holdbare projekter

Tidligere forsøgte AG København med Jesper 'Kasi' Nielsen i spidsen sig som et europæisk storhold. Klubben nåede da også Champions Leagues Final 4 2012, men samme år trak Nielsen stikket, og klubben gik konkurs.

Bent Nyegaard ser ikke det samme ske for de nye nordiske satsninger.

- Det bliver holdbare projekter, fordi der er økonomisk fornuft i det, jeg ser i Aalborg. Og det er ikke forbudt at have mange penge som i Kolstad. Jeg tror, det er bæredygtigt, siger Nyegaard.

REMA 1000 er hovedsponsor i den store norske satsning.

- Udviklingen bliver spændende at følge. For at kunne gøre det skal du have nogle profiler, som kan tegne forretningen og give det noget plausibilitet til, at det har realismen i sig.

- Ser man på den række af profiler, der er på vej til norsk håndbold, skal det nok blive til noget. Det kan godt være, det tager et par år.

Den nuværende magthaver i norsk håndbold hedder Elverum. Det suveræne tophold i den norske liga nyder samtidig succes i Champions League, hvor de ligger lunt i svinget til avancement fra gruppespillet efter tre sejre i træk over Szeged, Zagreb og Meshkov Brest.