Håndbold

Vildt spændende projekt i Kolstad har skabt stor opstandelse

TV 2 SPORTs håndboldredaktion bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder.

Kolstad hvem, hvor?

Hvem i alverdens riger og lande havde - indtil for ganske nylig - anet eller hørt noget som helst om håndboldklubben Kolstad, der residerer i midten af den bedste norske håndboldrække.

Ikke jeg i hvert fald.

Lige indtil rygtesmedene i den forholdsvis lille håndboldverden, jeg også er en del af, begyndte at sætte navne på dette og hint.

Sagosen, Rema 1000, Kolstad, Erlend Sagosen, Rød, Gullerud med mere.

Fra rygte til fakta er, hvor det hele er kommet til på rekordtid.

Pendant til Aalborg Håndbold

Søndag blev hele baduljen præsenteret forud for Kolstads kamp mod Haslum HK i Rema 1000-Ligaen.

Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød kommer i 2023, mens Magnus Gullerud, Torbjørn Bergerud, Janus Dadi Smárason, Sigvaldi Gudjónsson træder til i den kommende sæson.

For god ordens skyld. Erlend Sagosen er Sanders far og netop nu en del af trænerteamet i Kolstad.

Projektet har skabt stor opstandelse. Det er historisk, at store tyske klubber som THW Kiel, SG Flensburg Handewitt og SC Magdeburg må give kontrakttabt, blot fordi en ukendt norsk klub byder dem op til transferdans.

Rema 1000 er virksomheden med de mange penge. Den er på ingen måde ny i håndboldsammenhæng. De sidste fire år har Rema 1000 været hovedsponsor for Det Norske Håndbold Forbund, ligesom både den kvindelige og mandlige håndboldliga har nydt godt af discountkædens mange håndboldmillioner.

Jan Larsen og Aalborg Håndbold er uden diskussion førerhunden netop nu

Bent Nyegaard

Projektet er vildt spændende og en pendant til Aalborg Håndbold og deres jagt på fast deltagelse i Champions League Final4 på håndboldens helt store scene.

At tænke sig, at det blot er knap tre år siden - forud for VM-finalen mellem Danmark og Norge i Jyske Bank Boxen - at den helt store diskussion drejede sig om, hvem af d’herrer Hansen og Sagosen, der mon var verdens ypperste håndboldspiller.

Den tvekamp havde kun én vinder: Mikkel Hansen.

Dansk førerhund

Ingen nok så skrap fremtidsvoyeur kunne have forudset, at de to verdenskanoner knap tre år senere ville være bannerførere for hver deres nordiske projekt.

Jan Larsen og Aalborg Håndbold er uden diskussion førerhunden netop nu. Forspringet er stort, og meget vil afhænge af, hvilken økonomi de gæve Aalborgfolk kan præsentere de kommende år.

Fakta er, at endnu en skarp konkurrent har meldt sig på banen. Den automatpilot de fleste eksperter har aktiveret - når spørgsmålet gik på, hvem der kom i denne sæsons EHF Final4 - duer ikke mere.

Tidligere var jeg på rette spor, når Barcelona, PSG, Vive Kielce, Telekom Veszprem - og Vardar, da de russiske oligarker smed pengene mod Nordmakedonien - blev fremført.

Således ikke længere. Og slet ikke fra sæsonen 2023-24.

Hverken Aalborg Håndbold eller Kolstad kommer til at være i nærheden af økonomierne i Barcelona, PSG, Vive Kielce, Telekom Veszprem, men bannerførerne Hansen og Sargosen kan blive garanterne for, at flere vælger den nordiske model fremfor så meget andet.

Beslutning hjælper landshold

Presset på spillerne - mentalt som fysisk - har været et tema gennem lang tid.

Jeg er ikke i tvivl om, at både Mikkel Hansen og Sander Sagosen - og med dem flere nu og i fremtiden - har haft en indgående samtale med både krop og sjæl for at fastslå, at især den tyske Bundesliga og den franske ditto tærer så ubønhørligt og voldsomt på den mentale og fysiske kapacitet, at de ikke holder i længden.

Jeg er opmærksom på, at der er otte års forskel - 26 Sagosen og 34 Hansen - men nok lige så opmærksom på forskellene i spillestil. Hvor Sagosen er duel-spiller par elegance med dertil hørende voldsomt mange ture i gulvet, er Hansen den visionære, der nærmest nægter at have kontakt med det væmmelige halgulv.

Overbevist er jeg også om, at både Hansen og Sagosens beslutninger også skal ses i et landsholdsperspektiv. Begge har store ambitioner for deres nationale mandskaber.

Mikkel Hansen har vundet alt i den røde trøje, men vær ikke i tvivl om, at virtuosen over alle ønsker endnu flere medaljer af fineste karat i landsholdstrøjen og ikke mindst ved det OL 2024, der afholdes i hans elskede hjemby, Paris, hvor han har opholdt sig siden AG København konkursen i 2012.

Sander Sagosen har de samme nationale ambitioner. Endnu er det blot blevet til EM- og VM-finale, og derfor vil ikonet Sagosen bruge rigtig mange kræfter på at komme de trin højere med det norske landshold.

Én sidste ting.

Store arenaer med hang til voldsom begejstring er kimen til succes. Spørg blot i både Kielce og Veszprem. Aalborg Håndbold er i gang med at skaffe op til 7000 tilskuere adgang til Gigantium.

Også i den disciplin er der ingen grund til at underkende Kolstad-projektet. Næsten 9000 tilskuere kan få adgang til Trondheim Spectrum, når Sagosen & Co sætter jagten på europæisk berømmelse ind.

Russiske tæsk

Denne mandagsklumme rummer både et stort og et mindre notabene.

Det store går til de danske mestre fra Odense Håndbold og Team Esbjerg. Søndag smadrede Danmarks to stærkeste mandskaber verdens største håndboldnation og deres fremmeste repræsentanter i EHF Delo Champions League, nemlig Rostov Don og CSKA Moskva.

Syvmålssejre var dagens orden for både Team Esbjerg og Odense Håndbold.

Smadre er den rigtige betegnelse, for det er ikke hverdagskost at sende Rostov Don tilbage til det sydlige Rusland med en så alvorlig lærestreg som tilfældet var denne søndag eftermiddag i Blue Water Dokken i Esbjerg.

Vidunderet Henny Reistad førte an, men det var en fremragende holdpræstation, der grundlagde det fornemme resultat.

De danske mestres sejr var ikke mindre imponerende. I den russiske hovedstad var der ingen kære mor, da først Mia Rej og senere Martina Thörn for alvor viste klassen. Thörn lukkede målet fra det 35 til det 51 minut med syv redninger, der resulterede i en 9-0 periode for Ulrik Kirkelys tropper

Jeg er helt opmærksom på, at begge russiske mandskaber stillede op i svækkede udgaver, men slet ikke nok til, at modstanden skulle være så mangelfuld.

Kronborg får succes i Skjern

Ugens lille notabene går til Skjern Håndbold.

Jeg har tidligere hyldet Claus Hansen for hans åbenhjertighed i forhold til rollen som chef. Det kommer overhovedet ikke bag på mig, at verdens bedste talentudvikler sagde både tak og farvel i ugens løb.

Overraskende at Mathias Madsen blev manden for de kommende syv måneder. Langt vigtigere dog, at Henrik Kronborg sagde ja til at forsøge at føre Skjern Håndbold tilbage medaljeaspiranterne.

Min spådom bliver, at Kronborg bliver en succes, og når vi tales ved om en et års tid, vil det være min forventning, at traditionsklubben fra det vestjyske igen for alvor bider både Aalborg Håndbold, GOG, TTH og BSH i haserne.