VM i antallets og varianternes tegn
TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på VM i kvindehåndbold og en historisk milepæl for en særlig dansk spiller.
32 nationer fra 5 kontinenter lander senest i morgen i på den spanske østkyst for at give den gas i den 25. udgave af VM i kvindehåndbold.
For første gang i mesterskabets historie deltager hele 32 nationer. Mindre kunne simpelthen ikke gøre det, når Dr. Hassan Moustafa skal videreføre sin plan om håndbolden som den juvel, der fortjener den maksimale udbredelse worldwide.
Hele seks asiatiske nationer er blandt deltagerne, og det fortæller historien om, hvor tosset det verdensomspændende politiske håndboldhierarki har udviklet sig.
Kvaliteten bliver et problem, og jeg mindes stadig det seneste mesterskab i Japan, hvor Australien endte med fem nederlag og en målscore på 53-182. 129 minusmål med største nederlag til Frankrig på hele 46-7.
Svage nationer giver ét lyspunkt
Kandidater til at slå den triste rekord i Spanien er der flere af. Jeg udelukker ikke, at Iran, Puerto Rico, Paraguay og Uzbekistan kan matche Australiens japanske forfald. Ej heller kan det kinesiske wildcard udelukkes i den sammenhæng.
Udvidelsen fra 24 til 32 hold får også den konsekvens, at mellemrunderne ikke undgår deltagelse af fire af følgende otte nationer: Kazakhstan, Iran, Puerto Rico, Uzbekistan, Tunesien, Congo, Argentina og Kina.
Ud fra almen logik giver det en del kampe, hvor jeg og alle håndboldelskere får svære stunder, når resultaterne så langt ind i et mesterskab er givet på forhånd.
Ud af det organisatoriske og spillemæssige forfald trækker jeg én positiv note. Sandsynligheden taler for, at slutspillet – kvartfinaler, semifinaler og medaljekampe – kan blive af højere kvalitet end vanligt.
Simpelthen fordi de bedste nationer har brugt langt færre ressourcer undervejs.
Den alt for sene IHF-beslutning
Som om mængden af hold ikke var nok, slås de spanske VM-arrangører også med de evigt tilbagevendende udfordringer i forhold til pandemien og dens mange udfordringer.
Senest selvfølgelig med den sydafrikanske Omikron-variant, som alverdens forskere er i gang med at teste i forhold til de forhåndenværende vacciner.
Netop vaccination udgør endnu en udfordring. For blot 18 dage siden kundgjorde Det Internationale Håndbold Forbund (IHF), at kun færdigvaccinerede eller immune ville kunne deltage ved VM i Spanien.
Meddelelsen kom så horribelt sent, at ikke alle vaccinerede ville have mulighed for at nå det tidsnok til at kunne rejse til VM.
Jeg frygter for, hvad det kan have fået af konsekvenser udi at snyde med eventuelle coronapas.
Endnu er der ikke kommet meddelelser om problemer hos nogen af de 32 kvalificerede nationer. Jeg bliver ikke chokeret, hvis det måtte ske indenfor de kommende 24 timer.
Ændres der heller ikke på det setup, de spanske arrangører har lovet, afvikles kampene med op til 80 procent af halkapaciteten.
I januar måned ved VM i Egypten var der også planer om tilskuere til kampene. Planer der måtte skrinlægges umiddelbart før mesterskabet begyndte.
For blot fire dage siden faldt der endnu en appelsin i IHF’s og Dr. Hassans Moustafas turban, da 'Mohammed bin Rashid Al Maktoum Creative Sports Award' hædrede dem for deres innovative måde at arrangere VM2021 i Egypten med 'The International Organisation Award’.
Måske er der mere hæder på vej til både IHF og Hassan Moustafa, når VM2021 i Spanien er veloverstået.
Jeg krydser i hvert fald alt, hvad jeg har at krydse med, i håbet om at, håndbolden og alle dens interessenter om føje tid kan se tilbage på et både menneskeligt sikkert og sportsligt veloverstået VM.
Ugens notabene går til Lasse Svan
Sytten år er det siden, at bogen om Michael Laudrup - Ambassadøren - ramte de danske boghandlere.
Hvis nogen skulle få ideen til at skrive om én af håndboldens danske ambassadører, ville Flensburg-spilleren være blandt mine favoritter. Uafbrudt Flensburg-spiller siden 2008.
Søndag fløj han forbi endnu en klublegende – Lars Christiansen – da han spillede sin kamp nummer 627 hjemme mod Wetzlar. Tidligere passerede den nuværende anfører også Christiansen, da han lavede sit mål nummer 2374 i såkaldt åbent spil.
Jeg tog selv imod den klejne – ja, jeg kan vel tillade mig at sige splejsede – knægt fra Sierslev HK, da han en sommerdag sagde 'goddag' til både GOG og de Gudmehallen, der skulle blive hans hjemmebane de kommende to sæsoner.
Lasse Svan har vundet alt, hvad vindes kan, og det er også blevet til 230 landskampe for Danmark.
Og det er alt sammen flot og godt, men Svan er bare så meget mere end det, der foregår på de 40x20 meter.
Mange ord kan skrives, men ét ikonisk billede fortæller meget mere end mine ord. Billedet hvor Lasse Svan giver Egyptens største stjerne, dét knus, sekundet efter at have sikret Danmark sejren og dermed tilføjet El-Ahmar sit livs værste nederlag.
Så har du, kære læser, et godt billede af, hvad Flensburg-legenden Lasse Svan også indeholder som menneske.