VM håndbold

Ny dansk dopingtest løser udfordring for Toft

Den nye dopingprøve bliver dog ikke taget i brug ved det forestående VM i Spanien.

En ny dopingtestmetode er sød musik i landsholdskeeper Sandra Tofts ører, for hun har – som bandet Nephew synger det – længe været ”decideret træt af pis”.

- Jeg har drukket fire flasker vand nu, så jeg kommer nok til at tisse hele natten.

Ordene kommer fra en ni år yngre Sandra Toft under EM-slutrunden i Serbien i 2012, da hun måtte vente halvanden time efter kampens afslutning, før hun blev sluppet fri fra dopingtestlokalet. Årsagen: Hun kunne ikke levere en tilfredsstillende mængde urin.

Sådanne scener kan dog snart være fortid, hvis den nye danske dopingtest vinder indpas i sportsgrene verden over. Her kan et lille prik i armen erstatte urinprøven.

- Det er jeg fan af, for man kan vente rigtig lang tid, når man bliver hevet ud til dopingtest. Så det er kun dejligt, hvis de har fundet en ny løsning, siger Sandra Toft til TV 2 SPORT.

- Kan tage en evighed

Episoden fra 2012 er ikke et enkeltstående tilfælde for den danske keeper, der ofte møder problemer, når hun bliver hevet ind til dopingtest.

- Sådan har det generelt været til alle mesterskaber. Så kan det tage en evighed.

- Problemet er, at du lige har spillet en håndboldkamp og har svedt rigtig meget, og så er det jo svært at lave en dopingtest lige efter. Så man sidder og venter på, at det kan lade sig gøre. Plus at vi er to på hvert hold. Så kommer du sidst i køen, venter du i endnu længere tid, siger Sandra Toft.

Den 32-årige målvogter må dog væbne sig med tålmodighed og finde vandflaskerne frem efter kampene ved det kommende VM. Her vil metoden nemlig ikke blive taget i brug.

96 procent foretrækker ny metode

Den danske testmetode blev for første gang officielt anvendt ved DM i boksning i den forgangne weekend.

Anti Doping Danmark oplyser, at 96 procent af atleterne foretrækker den nye metode frem for den gamle.

De oplyser ligeledes, at der nogle få stoffer, som blodprik-metoden ikke kan fange. Til gengæld er den nemmere og hurtigere, hvilket betyder, at det er muligt at teste flere atleter.

Metoden er blevet godkendt af Det Internationale Dopingagentur (WADA).