VM håndbold

Alle landshold er vaccinerede og VM-klar - men enkelte har ændret holdet

Enkelte lande har måttet ændre i deres VM-trupper på grund af vaccinekrav. Men alle hold er klar til kamp.

Bliv vaccineret - eller bliv væk.

Kravet har været klart og ikke til at misforstå for spillere, trænere og officials fra de 32 lande, som er kvalificeret til det største verdensskab nogensinde for kvinder. Og der er blevet lyttet, fortæller danske Per Bertelsen, der som turneringsansvarlig i det internationale håndboldforbund (IHF) også er den øverst ansvarlige for afviklingen af VM.

Alle 32 hold har de nødvendige vacciner og er klar til turneringen.

- Indtil nu er der ikke noget, der skulle være til hinder for, at alle hold kommer. Det skulle køre alt sammen, fortæller Per Bertelsen, der selv er i Spanien og var til stede til åbningskampen onsdag aften.

- Der er selvfølgelig nogle hold, der har måtte ændre lidt i trupperne og tage dem væk, som ikke er vaccinerede. Men sådan er det jo nu engang, siger den tidligere formand for Dansk Håndbold Forbund.

Masker og temperatur-pistoler

Ved herrernes VM i januar i Egypten måtte flere hold trække sig før turneringen på grund af massiv coronasmitte, men IHF har ingen forventning om, at samme situation vil opstå i Spanien nu.

For selv om mange folk på gaden i Granollers, hvor Danmark spiller alle sine VM-kampe, går med maske, håndspritten står fremme i de fleste butikker, og du risikerer at få en temperatur-pistol for panden, når du besøger den lokale tapas-restaurant, har spanierne corona-monstret nogenlunde under kontrol.

Og med alle aktører til VM vaccineret før ankomst er risikoen for, at et positivt tilfælde lægger et helt hold ned, betydelig mindre.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på situationen, men jeg synes, at der fra spansk side bliver gjort meget for at få det hele til at fungere. Og vi kan hurtigt lave flere restriktioner, hvis det bliver nødvendigt, fortæller Per Bertelsen.

Overvejer flere tests

Allerede flere måneder før VM skulle hvert hold aflevere en bruttotrup til IHF med navne på 35 spillere, som holdet gerne vil have mulighed for at bringe i spil under turneringen. IHF undersøger så blandt andet de 35 spilleres nationalitet - og altså også i år vaccinestatus - inden de bliver godkendt til at spille for det pågældende land i turneringen.

- Der skulle ikke være nogen, som ikke er vaccineret, der får udleveret en akkreditering, fastslår Per Bertelsen.

Derudover er alle aktører blevet quicktestet ved ankomst til Spanien, og de bliver testet igen efter indledende gruppespil, efter mellemrunden og efter kvartfinalerne, fremgår det af IHF's coronaprotokol for VM-slutrunden.

- Vi diskuterer i øjeblikket, hvorvidt vi skal tage nogle flere tests undervejs. Vi er klar til at rykke, hvis vi har fornemmelsen af, at det er nødvendigt, siger Per Bertelsen.

Både Ungarn og Østrig er lige nu ramt af coronatilfælde før deres første VM-kampe.