VM håndbold

Bliv klogere på Danmarks ukendte VM-modstandere

Danmarks gruppe ved VM i kvindehåndbold består af fire nationer, hvor der rent håndboldmæssigt er enorm forskel - både på kultur og kvalitet.

Lad det være sagt med det samme: Danmark er favoritter til at gå videre fra gruppespillet ved VM i Spanien.

Store favoritter.

For i de tre gruppekampe, der venter i Palau d'Esports de Granollers, hedder modstanderne Congo, Tunesien og Sydkorea. Alt i alt bør det ikke være noget, der skræmmer de danske kvinder, vurderer TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det er ikke hold, Danmark måler sig med eller skal måle sig med. Congo og Tunesien er flere niveauer under, og selvom Sydkorea altid er en anden størrelse, er fakta også, at de kommer lige fra et OL, hvor de historisk ikke har været så stærke. Danmark er meget, meget store favoritter, og det vil i min optik være en sensation, hvis de ikke går videre med tre sejre.

Danmarks program i gruppespillet

  • 2. december: Danmark-Tunesien
  • 4. december: Danmark-Congo
  • 6. december: Danmark Sydkorea

De tre bedste hold fra det indledende gruppespil går videre til mellemrunden, hvor de vil blive parret med de tre bedste hold fra Gruppe E.

Mens Bent Nyegaard ikke regner med, at Danmark kommer i resultatmæssige problemer, er han spændt på at se, hvordan Jesper Jensen og de danske håndboldkvinder tackler de mange kulturelle forskelle, der venter.

- Når man spiller mod modstandere, der er klart dårligere, og de samtidig kommer fra andre kontinenter, så vil der selvfølgelig være nogle nye ting og tage stilling til. Det skærmer dog ikke for, at Danmark har værktøjerne til at løse måde, hvordan spillet udvikler sig.

TV 2 SPORT har i optakten til VM været i kontakt med en række personer fra håndboldmiljøet, der har et kendskab til Danmarks tre gruppemodstandere.

Tunesien

Danmark åbner VM mod et hold, som de senest mødte for fire år siden. Her var Klavs Bruun Jørgensen landstræner, og han er ikke i tvivl om, hvad der venter Jesper Jensen og kompagni.

- De nordafrikanske hold er lidt mere strukturerede. De ligger tættere på Europa, og det gør, at der er mere struktur. Det kommer til at minde om europæisk håndbold, men det kommer til at gå langsommere, fordi der ikke er samme kvalitet.

- Jeg forventer ikke, at Tunesien på nogen måde bliver vanskeligt at håndtere for Danmark, siger Klavs Bruun Jørgensen, der nu er herretræner for ligaklubben SønderjyskE.

Ved VM i 2017 tabte tuneserne samtlige gruppekampe.

Jeg kan ikke forestille mig, at Danmark får problemer med dem

Morten Soubak om Angola

Tunesisk generationsskifte

Siden Danmarks seneste møde med Tunesien har tuneserne været igennem et større generationsskifte, og deres altoverskyggende stjerne, Mouna Chebbah, har stoppet karrieren.

I truppen til VM er 5 af de 16 spillere født efter årtusindeskiftet, men det er ikke nødvendigvis skidt nyt for Tunesien. Morten Soubak, tidligere landstræner for Angola, har set flere af de unge tunesere i aktion på tætteste hold.

- De spiller faktisk rigtig, rigtig fint. De var tæt på at spille sig i finalen i de afrikanske mesterskaber i sommer, men tabte til Angola efter forlænget spilletid. Det havde været en sindssyg overraskelse.

- Det er et udtryk for, at de faktisk ikke er så dårlige. Men alligevel kan jeg ikke forestille mig, at Danmark får problemer med dem, siger Soubak.

Republikken Congo

Congo er i år med til VM for første gang siden 2009, hvor de også var i gruppe med Danmark. Dengang formåede de ikke at få point i gruppespillet, og noget kunne tyde på, at pilen også peger den vej i år. For det er begrænset, hvad vi kan tillade os at forvente af det afrikanske mandskab.

Morten Soubak, der tidligere har stået i spidsen for Angola og flere gange har mødt netop Congo, vurderer, at de på ingen måde vil blive en trussel.

- Håndboldmæssigt er Congo ikke nogen særlig stor størrelse, hvis man kigger fra et internationalt perspektiv, men fra et afrikansk perspektiv har de været med fremme i mange år på kvindesiden.

- De mangler sammenhængskraft i det, de laver. Det er ekstremt individuelt orienteret. Det er meget spontant, og typisk er spillerne meget eksplosive, så der er mange en mod en-situationer. Det bliver givetvis en omgang tjubang-håndbold, vi får at se, siger Morten Soubak, der ser Congo som gruppens dårligste hold.

Congo kommer til VM med et hold, der hovedsageligt består af spillere fra den hjemlige liga, men med otte antal spillere, der spiller i fransk håndbold, er de ikke uden kvalitet. I den congolesiske lejr handler det kommende verdensmesterskab om at få erfaring.

Stor opbakning

I en mail til TV 2 SPORT skriver Rude Ngoma, der er sportsjournalist på det congolesiske medie Les Dépêches de Brazzaville, at der generelt set er stor opbakning til holdet, der i sommer blev nummer fire ved de afrikanske mesterskaber.

- Befolkningen står 100 procent bag holdet – specielt fordi herrernes fodboldhold, der normalt er vores sportslige samlingspunkt, ikke har præsteret som forventet. Det er også værd at bemærke, at Congo historisk set er et af de bedste afrikanske lande i kvindehåndbold med fire afrikanske mesterskaber.

- For holdet handler det primært om igen at etablere kontakt med det internationale niveau efter et fravær på 12 år, skriver Rude Ngoma.

Congoleserne har forberedt sig på VM siden september, og i midten af november rejste truppen til Tyrkiet for at finpudse de sidste detaljer inden starten på slutrunden.

Danmark og Congo har mødt hinanden én gang tidligere. Det var ved VM i 2009, og her vandt danskerne uden problemer med 37-24.

Sydkorea

Historisk set har Danmark haft det svært, når Sydkorea har været modstanderen. Det seneste af en lang række tætte og dramatisk opgør mellem de to nationer så vi for to år siden, da de spillede uafgjort i gruppespillet ved VM i Japan.

Også dengang var Klavs Bruun Jørgensen landstræner for Danmark, og han forventer, at danskerne igen kan få det svært.

- De senere år har de haft for vane at starte godt, og så er luften gået af ballonen. Det har næsten været et ønske at undgå dem tidligt i turneringen, fordi de har kræfter og spiller på en måde, vi ikke er vant til. De spiller hurtigt og med mange systemer, som er virkelig vellykkede, og hvor tingene sidder i skabet.

- Der er ingen tvivl om, at Sydkorea bliver den sværeste modstander for Danmark. Sydkorea kan helt sikkert godt drille danskerne. Jeg vil sige, at man helt klart skal have respekt for Sydkorea. På de gode dage spiller de rigtig god og seværdigt håndbold.

Det er helt sikkert det bedste tidspunkt, man kan møde Sydkorea

Ulrik Kirkely

OL-fokus kan blive dansk fordel

At Danmark skal have respekt for Sydkorea, anerkender Ulrik Kirkely, der grundet sin fortid som japansk landstræner har et særdeles godt kendskab til det sydkoreanske landshold.

Alligevel peger Kirkely på én ting, der kan vise sig at blive en fordel for Danmark.

- Det er helt sikkert det bedste tidspunkt, man kan møde Sydkorea. De har så meget fokus på OL, at de formentlig allerede nu er begyndt at se frem mod legene i Paris.

- De asiatiske mesterskaber og VM er selvfølgelig stort, men i et land som Sydkorea er OL bare af en helt anden størrelse, så for dem handler det om at ramme et topniveau om tre år. Det betyder, at der som regel er mange nye spillere med i det første mesterskab efter et OL, siger Ulrik Kirkely.

Og noget kunne tyde på, at Ulrik Kirkely har ret, for tager man et kig på sydkoreanernes trup til VM i år, er der kun fem gengangere fra VM i 2019. Derudover har de skiftet landstræner.