VM-debutant fjernet fra iransk tv på grund af udækkede modstandere

De kvindelige iranske landsholdsspillere må ikke udtale sig til uafhængige medier, og de frygter en reaktion fra regeringen, siger Reza Mohaddes.

Iran er for første gang med til en VM-slutrunde i håndbold for kvinder, men spillernes præstationer på banen i Spanien bliver ikke dækket som i andre lande.

De iranske kvinder finder faktisk slet ikke vej til tv-skærmene i det asiatiske land.

Det er en kontrolleret boble, hvor de begrænser spillernes frihed

Reza Mohaddes, journalist Iran International TV

Det fortæller iranske Reza Mohaddes, der er journalist fra Iran International TV med base i London, til TV 2 SPORT.

- Det er ikke muligt at se nogen form for kvindesport i iransk tv. Måske noget taekwondo, fordi de er dækket til. Her er de (Irans landsholdsspilere, red.) også dækket til, men det er modstanderne ikke. Det er problemet, lyder forklaringen.

Hvis iransk tv endelig vælger at vise noget fra VM i kvindehåndbold, bliver det stillbilleder fra kampen, men udelukkende med iranske spillere, siger journalisten.

Statstyrede medier

Reza Mohaddes dækker en VM-slutrunde i kvindehåndbold for første gang, men arbejdsforholdene er mildest talt noget udfordrende og anderledes end for andre medier.

Journalisten kan nemlig ikke tale med de iranske landsholdsspillere, fordi landsholdet er statsstyret, og derfor frygter spillerne en reaktion fra regeringen.

Det skyldes, at han ikke er pro regeringen.

- Hvis jeg beder om at tale med en spiller, vil de ikke, fordi de kommer i problemer i Iran. Det er forbudt for dem at tale med os som et uafhængigt medie, siger han.

Ifølge Reza Mohaddes er alle tv- og radiostationer landet statsstyrede med direkte reference til Ali Khamenei, der er Irans religiøse leder.

Ingen interviews

TV 2 SPORT har fredag selv forsøgt at få et par iranske landsholdsspillere i tale om VM-debuten.

Men i forbindelse med holdets tidlige fredagstræning var der dog ingen, der ville stille op til interview.

Det måtte de ikke for styret, lød svaret.

På trods af arbejdsforholdene er Reza Mohaddes begejstret for Irans deltagelse ved VM-slutrunden.

- Det er kæmpestort. Det er første gang, et iransk kvindehold deltager i et stort event, siger han.

Håndbold er ikke en stor sportsgren i landet, hvor brydning, fodbold, volleyball og basketball får langt større opmærksomhed, og Iran blev først i 2008 en del det asiatiske håndboldforbund.

De "usynlige" mænd

Reza Mohaddes forklarer til TV 2 SPORT, at der er mænd tilknyttet det iranske kvindelandshold.

Men som reglerne er i det islamiske land, må det ikke fremgå på tv, at mænd arbejder og træner med kvinderne på håndboldlandsholdet.

- Familierne kan ikke se det på tv, men de er glade for, at vi dækker kampene som en uafhængig nyhedskanal, siger Reza Mohaddes.

Han mener, det med håndboldlandsholdet som udgangspunkt er vigtigt at fortælle den unge generation af iranske kvinder, at det er muligt for befolkningen at begå sig på verdensscenen.

Begrænset frihed

Som rettighedshaver til VM-slutrunden for kvinder har TV 2 adgang til tale med enkelte spillere efter kampene.

Skulle det lykkes TV 2s journalister i Spanien få adgang til en af de iranske landsholdsspillere, vil de - ifølge Reza Mohaddes - være nøje udvalgt og samtidig blive observeret af en sikkerhedsperson, som rejser med landsholdet.

- De kontrollerer alt, hvad spillerne gør. Det er en kontrolleret boble, hvor de begrænser spillernes frihed, siger Reza Mohaddes.

Iran får sin debut i VM-sammenhæng, når holdet fredag aften i gruppe C møder Rumænien fra klokken 18.00.