VM håndbold

Præsidenten reagerer på hård kritik af VM

Håndbold er ikke længere kun en sport, som europæiske hold er gode til, mener IHF-præsident Hassan Moustafa.

Se VM-gruppefinalen Danmark-Sydkorea mandag aften klokken 20.30 på TV 2 og TV 2 PLAY

VM-slutrunden i kvindehåndbold har indtil nu budt på mange kampe med både 10, 20, 30 og sågar 40 måls forskel på de to hold på banen.

Faktisk er hele 24 af VM's foreløbige 32 spillede kampe endt med, at det ene hold har vundet med mindst 10 mål.

Det er kedeligt at se på og dårlig reklame for håndboldsporten, har kritikken lydt fra både aktører og fans på de sociale medier over de seneste dage. VM skulle aldrig have været udvidet fra 24 til 32 hold, som det er sket for første gang for kvindernes vedkommende til dette VM.

Men sådan ser det internationale håndboldforbund IHFs præsident, egypteren Hassan Moustafa, slet ikke på det.

- Da jeg begyndte som præsident i år 2000, var håndbold kun en ting i Europa. Så vi lavede en plan om at udvikle og promovere sporten. Nu har vi stærke hold fra alle kontinenter, forsvarer Moustafa VM-udvidelsen i et interview med TV 2 SPORT.

- Det er meget vigtigt, at vi hjælper og støtter vores håndboldfamilie verden over med at udvikle sig og hjælper med at promovere håndbold i alle tænkelige måder. Det er vores opgave som internationalt håndboldforbund. Alle hold starter i det små og vokser sig store. Det giver dem en chance for at bygge noget op, mens de møder stærke hold, mener IHF-præsidenten.

Europæisk dominans

Historisk har håndbold ganske rigtigt været en sportsgren, som især europæere dyrker og er gode til. Kun to gange er det fx lykkedes et kvindehold fra lande uden for Europa at vinde VM-guld - Sydkorea i 1995 og senest Brasiliens kvinder i 2013. I herrehåndbold er det aldrig sket.

Netop Brasiliens kvinder er for IHF-præsidenten et eksempel på, at det er lykkedes forbundet at udbrede sporten til andre dele af verden.

Afstemning

Var det en god idé at udvide VM fra 24 til 32 hold?

- Da vi begyndte, var håndbold ingenting i Brasilien. Så blev de verdensmestre for kvinder. Vi har Angola, Tunesien, Algeriet, Argentina. Alle hold, der startede fra nul, mener Hassan Moustafa.

- Ikke alle hold bliver stærke. Men vi vil give chancen til dem for at kunne forbedre sig via kampe mod Danmark, Sverige og andre hold, siger han til TV 2 SPORT.

Hvad med at lave et A- og et B-mesterskab (som fx i ishockey, red.)?

- Nej... Det har vi prøvet før, og det virkede ikke, mener IHF-præsidenten.

- Jeg vil gerne slå noget fast: Efter VM evaluerer vi for at se, hvad der har været af fordele og ulemper (ved udvidelsen, red.). Og så studerer vi det med vores folk, så vi kan afgøre, om vi skal fortsætte med 32 hold eller ej, lyder løftet fra Hassan Moustafa.

Kritiseret enehersker

Den 77-årige egypter er i årevis blevet kritiseret for at være en enevældig hersker i det internationale håndboldforbund, der har optaget mange små lande - og også nationer uden håndboldtradition og hold - som medlemmer, siden Hassan Moustafa kom til magten i år 2000.

I IHF har alle medlemslande - uanset størrelse og håndboldtradition - én stemme på kongressen, som er IHFs højeste myndighed.

Hassan Moustafa blev i november genvalgt for fire år mere som præsident for IHF - for tredje valg i træk uden modkandidater. Kun én af de 136 delegerede på kongressen stemte imod, at egypteren skulle fortsætte.