VM håndbold

Svensk landstræner nedtoner kritik af Danmark

Sveriges landstræner, Tomas Axnér, opfordrer til, at man ikke bruger sin energi på noget, man ikke kan påvirke.

Umiddelbart var der ikke meget at tage fejl af, da Sveriges landstræner, Tomas Axnér, søndag forholdte sig til, at der fra dansk side er blevet klaget over temperaturen i hallen under de første dage ved VM i Spanien.

Danmark skulle pakke brokkeriet væk og komme videre.

- Fokus er på de forkerte ting. Tag bare en ekstra sweater på. Der var heller ikke 22 grader varmt i vores hal. Så meget kan jeg sige. Men for mig er det et ilandsproblem, sagde han til Aftonbladet.

Men da TV 2 SPORT mandag talte med den svenske landstræner, viste det sig, at han i virkeligheden havde et helt andet budskab med det, der i første omgang kunne læses som en mindre latterliggørelse af det danske landshold.

- Det er taget ud af en sammenhæng, fordi vi talte om vores filosofi i forhold til noget, som vi var udsat for sidste år, hvor vi spillede i Ukraine, og hele holdet fik corona. Hvordan skulle vi tackle det? Der har jeg en holdning og filosofi, der handler om, at det, man ikke kan påvirke, skal man ikke bruge så meget energi på.

- Jeg synes selvfølgelig heller ikke, vi skal spille i ti grader i hallen. Det handler mere om, om glasset er halvt fyldt eller halvt tomt. Skal vi spilde vores energi på det? Og så kom citatet og blev bragt i en anden sammenhæng, og så ser det måske lidt anderledes ud, forklarer Tomas Axnér.

Landstræneren henviser til, at Sverige i foråret spillede en VM-kvalifikationskamp i Ukraine, hvor en lang række af de svenske spillere blev smittet med coronavirus, hvorfor han måtte skifte hele holdet inden returkampen fire dage senere.

"Håndboldspillere skal ikke sidde i overtrækstøj"

I interviewet med Aftonbladet forklarede Tomas Axnér, at hvis en fodboldspiller i Premier League kan løbe rundt i sne, kan håndboldspillere også klare sig, selvom der kun er 16 grader i en hal.

I løbet af de første dage ved slutrunden i Spanien påpegede flere spillere og trænere fra Danmark, at temperaturen i VM-hallen i Granollers ikke levede op til Det Internationale Håndboldforbunds egne regler om, at der skal være mellem 18 og 23 grader i hallerne.

Det har danskerne sagt om kulden i hallen

Assistenttræner Lars Jørgensen: - Man får ikke den der naturlige varme i kroppen, og når man så får den, så går der ét minut, hvor du står stille, så bliver du afkølet, og sveden bliver kold. Det føles ikke lige så behageligt.

Fløjspiller Emma Friis: - Der var helt vildt koldt. Det var faktisk lidt underligt. Det var nærmest varmere udenfor. Vi må have nogle lange trøjer på, og så håber vi, at det bliver bedre. Hvis det er så koldt, som det var til træning, kan det godt blive et problem.

- Vi snakkede om, at vi fik ondt, når vi skulle trække vejret dybt. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at det bliver ved med at være så koldt.

Landstræner Jesper Jensen: - Det er jo ikke et større problem for os, end det er for andre. Jeg tænker, at Congo og Tunesien er vant til nogle lidt andre forhold.

- I den danske liga kan man altid løse tingene undervejs, men til et VM tager det måske nogle flere dage. Vi spiller med de forudsætninger, der er.

Fløjspiller Trine Østergaard: - Der er meget koldt. Det er faktisk ikke ret sjovt, men det tager vi med i tasken, og så bliver det ikke en ting, der skal påvirke os.

DHF-sportschef Morten Henriksen: - Jeg bryder mig ikke om ordet klage, men vi har været i dialog siden den første dag, hvor vi oplevede til træning, at der var koldt.

Og noget kunne tyde på, at temperaturen i hallen godt kunne påvirkes, for under lørdagens kamp mod Congo blev der målt 21 grader.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard, der selv har kaldt de kolde forhold for en skandale, ser intet problem i, at danskerne har brugt energi på at brokke sig over temperaturen i Palau d'Esports de Granollers, som hallen hedder.

- Uanset hvad Axnér siger, er det ikke et sundt og godt miljø at dyrke topidræt i. Det er ikke meningen, at håndboldspillere skal sidde i overtrækstøj og med handsker for at være klar til at spille håndbold. Jeg forstår ikke, hvorfor han vil opfatte det som et ilandsproblem. Det må jeg indrømme, sagde Bent Nyegaard søndag.

Danmark skal spille i Granollers under hele slutrunden.