VM i håndbold 2023

Corona spreder sig ved VM - turneringsansvarlig kalder det bekymrende

10 positive coronatests ved VM indtil nu har fået det internationale håndboldforbund til at aflyse flytteplaner.

Det foregik udenfor i den spanske middagssol, da det danske VM-hold tirsdag holdt presseseance før de kommende kampe i mellemrunden.

Det var ganske vist ikke af specielle corona-hensyn, men mere for at nyde de 14 grader, få lidt D-vitamin i ansigtet og give mulighed for lidt pænere tv-billeder, end der er i et konferencerum på danskernes hotel.

Men coronaen hærger også ved VM, hvor 10 aktører - syv fra Østrig og tre fra Kroatien - foreløbig er testet positiv. Da Dansk Håndbold Forbunds sportschef Morten Henriksen dukkede op til seancen i solen i Barcelona, havde han samme formiddag været til onlinemøde med alle delegationsledere fra de andre hold og det internationale håndboldforbund, IHF, som holder meget øje med situationen.

- Selvfølgelig er vi bekymrende, siger danske Per Bertelsen, der som turneringsansvarlig i IHF også er øverst ansvarlig for afviklingen af VM.

Han var selv henne for at blive testet, da TV 2 SPORT ringer til ham.

IHF tester hyppigt sine egne folk, og det er kun få dage siden, at IHF besluttede at øge antallet af tests og nu teste holdene på de dage, hvor de skal spille kamp.

Begrænser nu rejseaktivitet

Senest har IHF nu besluttet at begrænse rejseaktiviteten mellem de fire VM-byer så meget som muligt.

- Vi flytter ikke så meget med de delegerede og med dommerne, som det egentlig var planen. Det har vi skruet ned for, så de ikke er medvirkende til at sprede noget, fortæller Per Bertelsen, der selv skulle have været et smut forbi Castellon både mandag og tirsdag.

Det har han droppet og er nu i stedet kun i Granollers, hvor de afgørende kampe i finaleweekenden bliver spillet.

- Nogle enkelte delegerede og dommere er vi nødt til - af neutralitetshensyn - at flytte lidt med, men det er slet ikke det flytteprogram, som vi havde lagt for tre-fire dage siden. Så vi prøver i hvert fald med vores egne folk at styre det, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Modsat herrernes VM i januar i Egypten, der også blev afholdt, mens coronaen hærgede, har IHF valgt denne gang ikke at isolere aktørerne i Spanien i en boble uden kontakt til resten af verden. Til gengæld skulle alle være vaccinerede for overhovedet at kunne deltage, og det bliver ikke aktuelt at forsøge at lave en boble nu, selv om den smitsomme virus florerer blandt holdene.

- Det kan du ikke gøre fra den ene dag til den anden, men hvis der virkelig sker et eller andet, har vi måske muligheden for at flytte nogle hold væk, så holdene ikke bor på samme hotel eksempelvis. Men vi er ikke på det niveau endnu, siger Per Bertelsen.

Foreløbig er der ikke konstateret coronasmitte i Danmarks halvdel af VM-turneringen.

Både Kroatien og Østrig, der begge er videre til turneringen, skal spille i den anden mellemrundegruppe i Torrevieja.

Ifølge IHFs coronaprotokol for VM-turneringen kan et hold stille op til kamp, hvis der er minimum ni spillere til rådighed. Det er som udgangspunkt ikke en mulighed at udsætte kampe på grund af corona.