Svensker spiller med stomipose - vil sende et signal

Jenny Carlson, der er med det svenske landshold til VM, åbner op omkring, hvordan det er at dyrke elitesport, når man har stomi.

Se VM på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY - sendeplanen finder du her.

På håndboldbanen aner man formentlig ikke uråd, men bag facaden har 26-årige Jenny Carlson i mange år døjet med sygdommen Colitis ulcerosa, der er en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen.

Holstebro-spilleren fik konstateret sygdommen som 18-årig, og i 2018 havde den udvikling sig i en sådan grad, at den svenske landsholdspiller måtte få en stomipose.

Siden har den svenske playmaker været åben omkring sin situation, og hun håber, at den kan bidrage til, at andre bliver mere aktive.

- Der er så mange, der ikke ved, hvad det handler om. Mange i min situation tør ikke være fysisk aktive, så måske kan jeg vise, at det godt kan lade sig gøre, siger Jenny Carlson ifølge Expressen.

På sin Instagram-profil fortæller hun ofte om livet med Colitis ulcerosa og stomi, som hun ikke vil have skal dominere hendes liv.

Stomipose har hjulpet

Selvom den svenske landsholdsspiller siden 2018 har spillet med stomipose, er det altså ikke noget, der hæmmer hende på banen. Faktisk har stomiposen på flere parametre gjort livet lettere for Carlson, der ikke længere er syg i samme grad som tidligere.

- Egentlig adskiller det sig ikke ret meget fra før. Men den hjælper mig, og jeg skal ikke længere spille, når jeg er syg. Nogle gange skal jeg lige tjekke op på den, men for det meste er det ikke forstyrrende, siger hun.

Jenny Carlson fortæller også, at hun har en speciel beskyttelse, der holder hendes stomipose på plads, når hun spiller.

Har modtaget mange beskeder

Da Jenny Carlson har valgt at være meget åben omkring sin sygdom og de dertilhørende udfordringer, lander der også en del beskeder i indbakken.

Heldigvis er de fleste positive.

- Beskederne har været meget positive. Både fra andre med stomi, men også beskeder fra bekendte og fremmede.

- Der er selvfølgelig også dem, der siger det modsatte og måske synes, det er ulækkert, og hvad det nu måtte være, men jeg vælger i stedet at lytte til det positive, siger Calson.

Jenny Carlson og Sverige har indledt VM-slutrunden optimalt med to sejre i de første to kampe. Klokken 20.30 spiller Sverige en vigtig gruppefinale mod Holland.