VM håndbold

Da journalist stillede ét spørgsmål, blev pressemøde omgående stoppet

De spanske VM-arrangører oplyser, at pressemødet blev stoppet grundet spørgsmål af politisk karakter.

Alt så umiddelbart ud til at gå, som det skulle, da de kasakhiske og iranske håndboldkvinder tirsdag aften stillede op til et obligatorisk pressemøde.

Først fik de to landstrænere og en spiller fra hver nation lov til at komme med en kort bemærkning om den kamp, de lige havde spillet, inden det blev tid til spørgsmål fra salen.

Du er ked af det? Det er dig, der organiserer det her pressemøde

Reza Mohaddes, iransk journalist

Her fik den iranske journalist Reza Mohaddes ordet. Tre spørgsmål blev det til, inden han på opsigtsvækkende vis blev afbrudt. Først på iransk fra en ukendt person i salen og derefter fra podiet, hvor en delegeret fra Det Internationale Håndboldforbund, IHF, brød ind.

- Undskyld. Undskyld. Det her pressemøde er slut. Vi har ikke mere tid. Tak, lød den kortfattede besked.

Lidt over to minutter gik der, fra Reza Mohaddes havde stillet det første spørgsmål, til pressemødet blev stoppet.

"Du kan ikke stoppe pressemødet"

Den iranske journalist, der arbejder for Iran International TV med base i London, havde svært ved at forstå, hvorfor han ikke kunne få lov til at fortsætte med at stille spørgsmål. Han gik derfor op til podiet for at få et svar fra den IHF-delegerede.

Her gav vedkommende gentagne gange udtryk for, at han var ked af det. Han pegede ned mod en person i salen, hvorefter han igen meddelte, at pressemødet var slut.

- Vi var i gang med at tale. I afbrød midt i spørgsmålet. Du kan ikke stoppe pressemødet, fordi jeg stiller et spørgsmål, sagde Reza Mohaddes, inden den IHF-delegerede igen beklager sig.

- Du er ked af det? Det er dig, der organiserer det her pressemøde. Du kan ikke stoppe det, når de er ved at svare, lød det frustreret og forundret fra den iranske journalist.

Herefter gik der kort tid, inden spillere, trænere og delegerede rejste sig og forlod podiet.

Ville ikke svare på politisk spørgsmål

På pressemødet, som TV 2 SPORT har fået oversat, fremgik det, at Reza Mohaddes forholdt den iranske spiller Mariam Yousefi, at de rørende scener efter kampen mod Norge i søndags, der flere steder er gået viralt, kun blev vist i 11 sekunder på iransk stats-tv.

- Det er jo nyheder. Nyheder sendes jo kort, lød det kontant, inden pressemødet omgående blev stoppet.

TV 2 SPORT har onsdag været i kontakt med IHFs turneringsansvarlige, Per Bertelsen, men han ønsker ikke at kommentere episoden, fordi han ikke selv har set pressemødet.

De spanske arrangører oplyser, at det var en repræsentant fra det iranske håndboldforbund, der gjorde den delegerede opmærksom på, at de ikke ønskede at svare på spørgsmål af politisk karakter. Da det ikke blev opfyldt, blev pressemødet stoppet.

Derudover fortæller arrangørerne, at Reza Mohaddes ikke levede op til reglerne om, at spørgsmål skal stilles på engelsk.

Svære arbejdsvilkår for iransk journalist

Reza Mohaddes har tidligere under slutrunden i Spanien forklaret, at de iranske præstationer ikke finder vej til nationalt tv, som det gør i mange andre lande.

- Det er ikke muligt at se nogen form for kvindesport i iransk tv. Måske noget taekwondo, fordi de er dækket til. Her er de (Irans landsholdsspilere, red.) også dækket til, men det er modstanderne ikke. Det er problemet, lød forklaringen, da TV 2 SPORT talte med ham inden Irans første kamp.

Derudover har han som udgangspunkt ikke haft mulighed for at lave interviews med de iranske spillere, fordi han ikke er pro regeringen og ikke arbejder for et statsstyret medie.

- Hvis jeg beder om at tale med en spiller, vil de ikke, fordi de kommer i problemer i Iran. Det er forbudt for dem at tale med os som et uafhængigt medie, har den iranske journalist sagt til TV 2 SPORT.

Iran har under VM ikke haft nogen stor sportslig succes, da de tabte de tre gruppekampe klart til Norge, Rumænien og Kasakhstan.

Til gengæld vil iranerne formentlig blive husket for et rørende øjeblik, efter holdets målvogter Fatemeh Khalili Behfar brød ud i tårer, da hun blev tildelt titlen som kampens spiller efter opgøret mod de norske verdensstjerner. En titel, som hele holdet fejrede.