VM håndbold

Jesper Jensen afviser problemer i dobbeltrolle – en gråzone, mener kollega

Håndboldekspert Bent Nyegaard er på linje med Jesper Jensen og ser fordele i at dobbeltjobbe. Andre er mere skeptiske.

"Selvfølgelig skulle landstræneren da ringe efter en i Esbjerg. Det er da nærliggende."

"Man skal jo pleje sine egne spillere."

"Du hylder jo nepotisme."

Ovenstående er blot nogle af de mange beskeder, der er tikket ind i TV 2 SPORTs indbakke og på sociale medier de seneste dage. Antallet af beskederne har taget fart efter VM-udtagelsen af Michala Møller, som landstræner Jesper Jensen til daglig er træner for i Team Esbjerg.

De kritiske kommentarer fik landstræneren lov til at svare på, da landsholdet tirsdag holdt pressemøde forud for mellemrunden ved VM i Spanien. Her afviste han al snak om nepotisme.

- Da jeg sagde ja til at dobbeltjobbe, lovede jeg Morten Henriksen (sportschef i Dansk Håndbold Forbund, red.), at når jeg er klubtræner, så er jeg klubtræner, og når jeg er landstræner, så er jeg landstræner.

- Jeg udtager dem, som jeg tror, er bedst til at repræsentere Danmark. Så er jeg sgu ligeglad med, hvilken klub de spiller i, siger Jesper Jensen til TV 2 SPORT.

Jeg synes, man er i en gråzone

Niels Agesen

Han tilføjer, at Michala Møller, der som Mia Rej-erstatning steg på flyet til Spanien uden en landskamp på cv’et, ikke havde fået pladsen, hvis han ikke kendte hende fra klubholdet.

- Det er klart, at Michala har en fordel, i og med jeg kender hende rigtig godt. Jeg havde ikke taget en debutant med fra et andet hold, siger Jesper Jensen og tilføjer:

- Der var også mange, der var forundrede, da vi hev Laura Damgaard ind sidste år under EM. Mange havde gættet på alt muligt andet. Om de er fra Esbjerg, Odense, Viborg eller Siofok, er sgu ligegyldigt for mig. Jeg er dansk landstræner, og der gør jeg det så godt, som jeg overhovedet kan.

Ekspert tvivler ikke det mindste på landstræneren

Da Jesper Jensen blev ansat til at dobbeltjobbe i marts sidste år, var TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ikke i tvivl om, at det var den helt rigtige beslutning. Den overbevisning er han stadig af.

- Det er to roller, der godt kan forenes. Det holder jeg stadig fast i. Jeg ser det faktisk som en stor fordel at være klub- og landstræner, siger Nyegaard.

Han glæder sig over, at Jesper Jensen som klubtræner får indgående kendskab til andre nationers spillere både i den danske liga og i Europa, når Team Esbjerg møder dem.

Der er ingen tvivl om, at OL i 2024 er et af mine helt store mål. Der ser jeg det som en fordel at lære Jesper bedre at kende

Kathrine Heindahl

Nyegaards holdning til Jesper Jensens integritet er urokkelig og uændret efter udtagelsen af Michala Møller som afløser for Mia Rej, der blev alvorligt knæskadet i VM-åbningskampen mod Tunesien.

- Der findes ikke nogen træner, der udtager et dårligere hold, som han kan vinde mindre med, fordi han vil have en spiller med. Det findes ikke. Michala Møller er med, fordi hun har de kvaliteter, som Jesper Jensen mener, landsholdet har brug for. Det har jeg fuldstændig tillid til.

Heller ikke det faktum, at landstræneren tirsdag fortalte, at Michala Møller aldrig var blevet indkaldt, såfremt han ikke trænede hende til daglig, får Nyegaard til at løfte øjenbryn. Tværtimod.

- Jeg er rigtig, rigtig glad for, at vi har en landstræner, som er fuldstændig transparent, ærlig og siger det, som tingene er; at det indgående kendskab i dette tilfælde favoriserer Michala Møller. Det kan jeg godt lide. Det er en mand med anstændighed, og sådan nogle går jeg ind for, siger den erfarne håndboldekspert.

Afstemning

Synes du, det er i orden, at Jesper Jensen skal dobbeltjobbe som klub- og landstræner?

- Der kan være koldt på toppen, siger landstræner

Landstræneren har heller ikke meget tilovers for folk, der på usaglig vis retter kritik mod hans beslutninger og person på sociale medier.

Det har han aldrig haft. Inden slutrunden i Herning sidste år fortalte han, at han havde opbygget et filter over for den folkegruppe, som han betegner som en ”minoritet”. Samme ord går igen i år i Spanien:

- Jeg har udtalt det mange gange, og det kan jeg godt gentage: Der sidder en lillebitte minoritet, som har det med at kaste op ned i tastaturet, fordi man ikke sætter navn og ansigt på, hvem der skriver. Dem skal man leve med.

- Der kan nogle gange være lidt koldt på toppen, men jeg er heldigvis overvældet af gode mennesker derude, som ikke sidder og leder efter hullerne i osten. Men som faktisk bare kigger på de gode ting, der er, siger Jesper Jensen.

Trænerkollegaer har bekymringer ved dobbeltjobrolle

Det er dog ikke kun håndboldfans ude i landet, der udviser en vis skepsis over, at en klubtræner i den danske liga også er landstræner for Danmark.

Min holdning har ikke ændret sig: Der kan opstå udfordringer

Claus Mogensen

Da det stod klart, at Jesper Jensen skulle være landstræner i marts sidste år, foretog TV 2 SPORT en rundringning til samtlige trænere i kvindeligaen, og fire af dem mente, at det ikke var en optimal løsning af Dansk Håndbold Forbund.

Det drejede sig om trænerne fra København, Herning-Ikast, Silkeborg Voel KFUM og Randers HK.

TV 2 SPORT har talt med tre af ovenstående respondenter i form af Claus Mogensen (København), Niels Agesen (på daværende tidspunkt Randers HK-cheftræner) og Jakob Andreasen (Silkeborg-Voel KFUM). De to førstnævnte har ikke ændret deres holdning til det at dobbeltjobbe. Begge trænere slår fast, at de hverken er sure på eller langer ud efter Jesper Jensen. Det er mere dobbeltjobrollen, som kan give anledning til bekymring:

Claus Mogensen

Cheftræner, København Håndbold

- Min holdning har ikke ændret sig: Der kan opstå udfordringer. Jeg vil ikke kommentere på enkelte tilfælde. Men min holdning er stadigvæk, at der kan opstå situationer, hvor Esbjerg kommer til at stå med en konkurrencefordel i forhold til andre klubber, hvor eksempelvis spillere kan prioritere Esbjerg frem for andre.

- Jeg er helt sikker på, at Jesper udtager det bedste hold - og det synes jeg også, han har gjort i dette tilfælde med Michala Møller kontra eksempelvis Laura Damgaard. Han ved, hvordan han forløser Michalas potentiale, og det er ikke rigtig lykkedes med Damgaard tidligere på landsholdet.

Niels Agesen

Randers HK-træner, da Jesper Jensen blev dansk landstræner

Hvad tænker du om Jesper Jensens kommentar om, at han aldrig ville have hentet en debutant fra en anden klub til slutrunden?

- Det clincher lidt, synes jeg. Det vil sige, at man har mulighed for at komme med som debutant, hvis man spiller under Jesper Jensen, men ellers ikke. Jeg synes, man er i en gråzone.

- Det vil sige, at det nu er en fordel at være en ung spiller i Esbjerg, og at hvis hun havde været i en anden klub, havde han ikke udtaget hende. Det er problematisk, synes jeg.

- Der kan være nogle, der vil synes, at det kan være svært at konkurrere med den klub, hvor landstræneren er. Jeg kan sagtens se, at der er nogen, der vil have et problem med det her, og at det ikke vil gavne damehåndbolden generelt set.

Hvad kan man gøre ved det?

- Hvis alle er enige om, at Jesper er det rette valg som landstræner, synes jeg, man skulle have fundet en løsning i en periode, hvor han kunne begge dele. Men på den lange bane tror jeg hverken for træneren, for landsholdet eller for klubben, at det er det rigtige. Det kan det være i en kortere periode, men på den lange bane tror jeg aldrig, det vil være det rigtige.

- Jeg peger ikke fingre ad, at Jesper Jensen dobbeltjobber, men mere af polemikken, der kommer deraf. Det er det, der bekymrer mig for damehåndboldens skyld.

Silkeborg-træners bekymring gjort til skamme

Silkeborg-Voel KFUM-træner Jakob Andreasens største bekymring, da Jesper Jensen blev ansat, var, om han var synlig nok og havde tid til at varetage jobbet som landstræner samtidig med klubjobbet.

Den bekymring er blevet gjort til skamme, fortæller han:

- Fra vores synspunkt har vi haft et fantastisk samarbejde med landsholdet og har haft en bedre kommunikation, end jeg nogensinde har haft. Vi føler os hørt og set i de problematikker, der har været.

Han storroser assistenttræner Lars Jørgensens arbejde med at komme ud i hallerne og se potentielle talenters udvikling.

Han mener umiddelbart heller ikke, at Jesper Jensens udtagelse af Michala Møller og kommentaren om, at det ikke ville være sket, hvis han ikke kendte hende fra klubholdet, er problematisk.

- Jeg synes, det kommer an på, hvordan man vægter det, han siger. Man kan sagtens finde andre spillere, men man kan også sagtens argumentere for, at hun skal være med. Det bunder i bund og grund i, om man har tillid til, at Jesper udtager det, der er bedst for landsholdet.

Har du det?

- Det har jeg helt sikkert. Det er ikke sikkert, jeg havde udtaget hende, men jeg kan sagtens se argumentere for at gøre det.

Heindahl ser Team Esbjerg-skifte som en fordel forud for OL

En udtalelse inden VM-slutrunden kan også tale ind i folks bekymring om, at Team Esbjerg kan få en fordel i forhandlingssituationer.

Da landsholdsstregen Kathrine Heindahl inden slutrunden annoncerede sit skifte fra CSKA Moskva til Team Esbjerg, udtalte hun følgende:

- Der er ingen tvivl om, at OL i 2024 er et af mine helt store mål. Der ser jeg det som en fordel at lære Jesper (Jensen, red.) bedre at kende, sagde Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT 22. november.

Den kommentar er en smule uheldig, mener TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Kathrine Heindahl har jo lov til at sige, hvad hun vil. Hvis hun mener, det er det rigtige at sige ved indgangen til skiftet, så kan jeg jo ikke gøre noget ved det. Jeg kan sige, at jeg nok ikke havde formuleret det sådan, hvis jeg havde været hende, siger Bent Nyegaard.

Han mener dog ikke, at den er i nærheden nok til at konkludere, at der er en sandsynlighed for, at Team Esbjerg får en forretningsfordel af Jesper Jensens rolle som landstræner.

- Jeg tror ikke på det. Alle klubber har mulighed for at byde på spillere. Det har landstræneren og hans klub selvfølgelig også.

Den tidligere Randers HK-træner og nuværende Mors-Thy-herretræner, Niels Agesen, er overbevist om, at Heindahl har valgt Team Esbjerg af andre grunde end OL.

- Jeg hverken håber eller tror, at Kathrine Heindahl har valgt Team Esbjerg, fordi Jesper Jensen er landstræner. Hun har valgt dem, fordi det er det rigtige sted for hende.

TV 2 SPORT har også forelagt København Håndbolds træner, Claus Mogensen, Heindahls citat, men han vil ikke kommentere på enkelte episoder.