- Jeg holder lige så længe, som TV 2 vil - og jeg selv synes, det er sjovt

Bent Nyegaard fylder 70 år. Her fortæller han om at være elsket og hadet, om at holde sig ung og om at genfinde passionen efter at blive valgt fra.

Du kan være sikker på én ting, når du har en aftale med Bent Nyegaard.

Er du der ikke til tiden, vil han håne dig. Også selv om du sad pænt og ventede i hotellets lobby flere minutter før den aftalte tid, mens han stod ude i solen og ventede på dig. Det er din fejl. Du var jo ikke det sted, han ventede.

Det kan lyde småarrogant for dem, der ikke kender ham, men arrogant er Bent på ingen måde. Kontant, stædig og uhøflig til tider, jovist. Men det meste er sagt med kærlighed.

Bent Nyegaard

Født: 13. december 1951 i Odense

Gift med Jeanne og far til Simon og Silje. Han har også to børnebørn. 

Oprindeligt uddannet skolelærer, men har også været sportsredaktør på Fyns Amts Avis, inden han blev ekspert på TV 2.

Blev i 1999 - da han var herretræner i GOG - tilbudt at blive landstræner for det danske kvindelandshold, men takkede nej. 

Et par hundrede meter gennem de tætte gader i Granollers til et tapassted med store vintønder mellem bordene, flasker i hundredevis på væggene og blød musik i højttalerne, og så er vi klar til det, der er aftalt på forhånd. En frokost mellem to kolleger og venner, men med en diktafon på bordet og en sjælden aftale om, at alt sagt nu er til citat.

Jeg har bestemt lavet masser af fejl - som vi alle sammen har - men jeg føler, at jeg i hvert fald har forsøgt altid at være ordentlig

Bent Nyegaard

En livsnyder

For Bent Nyegaard fylder 70 år. Hele Danmarks Bent Nyegaard. Elsket og hadet som "det vrisne overskæg," der i sin egenskab som håndboldekspert på TV 2 gennem mange år har givet sin uforbeholdne vurdering af tingenes tilstand i den sport, der ligger hans hjerte så nært.

- Jeg har det fint med at blive 70. Jeg er ikke med i den gruppe, der tænker: "Pyha, nu bliver du gammel lige pludselig." 70 er ikke sådan en milepæl for mig. Det var det heller ikke, da jeg blev 50 og 60. Jeg har det godt, så det er ikke noget, jeg spekulerer yderligere over, siger Bent efter at have givet sin bestilling og fortalt den forundrede tjener, at vi altså ikke skal have vin til maden i dag.

- We are working today, forklarer verdensmanden fra Fyn.

Han kan ellers godt lide vin. Det er en af de få luksusgoder, han ikke lægger skjul på at nyde på ugentlig basis. Ikke at han er fordrukken. På ingen som helst måde. Men Bent er en livsnyder. Samtidig forsøger han at få trænet hver dag og spiser hellere laks end rødt kød. Slik og søde sager ryger kun indendørs, når han tror, at ingen kigger - og spørger du ham, vil han stædigt holde fast i, at han aldrig rør den slags, selv når han står med hånden i skålen.

Andenviolin på Zulu

Bent Nyegaard havde sin første gang på TV 2 omkring årtusindskiftet. Han spillede selv håndbold, længe før TV 2 overhovedet blev skabt, og nåede også at komme på ungdomslandsholdet som venstre back og playmaker. Men det var som succesfuld træner i GOG, at han for alvor blev landskendt med fem pokaltitler, fire danske mesterskaber og et iltert temperament på sidelinjen.

- Vi var også i en europæisk finale. Sådan noget skal du have med. Det var mod Barcelona, så det var lige hernede, supplerer han, da vi gennemgår 70 års håndboldliv, mens vores mad - laksesalat, selvfølgelig - bliver serveret.

I 2003 blev han for første gang sat til at kommentere til en slutrunde. Det var VM for herrer i Portugal, og TV 2 satte Bent sammen med den dengang urutinerede kommentator Thomas Kristensen.

- Det var jo ikke Danmark. Det var alt det andet. Flemming Toft, Morten Stig (Christensen, red.) og Anders Dahl (Nielsen, red.) havde jo Danmark, og Thomas og jeg var på ZULU og gav den gas der. Det var ekstremt spændende og godt givet ud. Det lærte jeg meget af – hvad fjernsyn i det hele taget var for noget.

Det ærlige svar er – og jeg ville ønske, du kunne sætte en løgnedetektor på mig – at jeg holder ikke med nogen. Det gør jeg virkelig ikke

Bent Nyegaard

Uvenner med vennen Pytlick

Året efter stoppede han i GOG og nåede også forbi Team Tvis Holstebro, inden han helt kvittede trænerjobbet og fik en fast aftale med TV 2 i 2007. Dog ikke som fastansat, så han fortsatte med at have roller i håndboldverdenen og var en del af ledelsen i både Bjerringbro-Silkeborg, FC Midtjylland og Odense Håndbold, inden TV 2 i 2015 fastansatte ham og endegyldigt kappede hans bånd til klubberne.

Bedste og værste

BEDSTE OPLEVELSE SOM EKSPERT

- Det var EM i Lillehammer 2008. Den sidder dybt, fordi det var Danmarks første guldmedalje, og samtidig var det min og Thomas' første finale. Det var sådan en helt vild milepæl. Jeg kan huske alt i detaljer fra den finaledag – fra jeg stod op, til jeg gik i seng.

VÆRSTE OPLEVELSE SOM EKSPERT

- Da jeg i 2009 skrev en klumme om, at Niklas Landin skulle sendes hjem fra VM i Kroatien. Det var jeg under pres. Jeg kan huske det pressemøde, der var lige efter– og der var jo rigtig mange spillere på det landshold, som jeg havde trænet – der kom de ind alle sammen, men der var ikke én, der hilste på mig. Det blev kørt så meget op, at jeg ringede hjem til TV 2 for at høre, om jeg stadig havde opbakningen. Det havde jeg så heldigvis. Jeg ved ikke, om det var den værste oplevelse, men var i hvert fald et meget specielt pressemøde. Når du så kigger på Landins karriere senere hen, vil der være nogen, der siger: ”Er du nu sikker på, det var rigtigt”, men jeg har det stadigvæk sådan i dag, at ja – ellers havde jeg jo ikke skrevet det, for helvede!

 

Lige siden har hans eneste job været som dansk håndbolds overdommer. Han har delt håndboldfans, som Moses delte det Røde Hav. Hadet af nogen. Elsket af flere. Og af og til også på kollisionskurs med folk, han med normal puls ville kalde sine venner.

Som da den daværende kvindelandstræner Jan Pytlick nægtede at tale med Bent i en lufthavn i Sao Paolo i Brasilien på vej hjem fra VM i 2011, fordi Bent havde kaldt kvindelandsholdets præstationen "den ringeste i al evighed."

- Jeg har for længst gjort op med mig selv, at hvis der skal være nogen ret og rimelighed, og TV 2 skal stole på, at de får den ægte vare, så er det uundgåeligt at have venskaber i det her lille miljø. Men det er lige så uundgåeligt, at nogle af de venskaber bliver sat på en prøve ind imellem, fordi min forbandede opgave er at sige, hvis Jan Pytlick har spillet en dårlig landskamp.

Det havde jeg det skidt med, og jeg tillod mig også at være ked af det i et stykke tid

Bent Nyegaard om at blive valgt fra som ekspertkommentator på kvindelandsholdet

- Jeg har bestemt lavet masser af fejl - som vi alle sammen har - men jeg føler, at jeg i hvert fald har forsøgt altid at være ordentlig. Jeg har forsøgt at sætte mig ind i de ting, jeg har sagt noget om, så jeg havde en baggrundsviden. Og jeg har altid forsøgt at respektere, at der var nogen, der havde en anden holdning end mig.

Han er fuld af fortællelyst og engagement, nøjagtig som når han er på tv. Sjældent er en laksesalat blevet spist så langsomt.

- Håndboldverdenen er jo et lille miljø, og når du bliver meget uenig med nogen i et lille miljø, så bliver det lidt værre. Men nogle af dem, jeg har været allermest uenige med undervejs, har jeg egentlig et fornuftigt forhold til i dag, fordi jeg tror, at både de og jeg til syvende og sidst har haft nogle forskellige holdninger, men helt grundlæggende har forsøgt at opføre sig ordentligt, forklarer han mellem to mundfulde.

Holder kun med håndbolden

Han har det fint med, at folk er uenige med ham, men forsøger at undgå at læse, hvad folk skriver om ham - for eksempel på Facebook.

- Du kan jo ikke undgå at blive ramt, hvis der er en, der er helt uden for rækkevidde, som han forklarer.

- Men når folk sviner mig til, så lever jeg med det. Det kan du ikke gøre noget ved alligevel. Det er jo en del af det at være en offentlig person. Der sover jeg altså godt nok om natten.

Jeg har ikke nogen deadline for, hvornår jeg stopper. Jeg holder lige så længe, som TV 2 vil have det, og jeg selv synes, det er sjovt. Og så længe jeg holder niveau, for det er altafgørende for mig

Bent Nyegaard

Han er da også beskyldt for lidt af hvert gennem årene. Efter en kommentering sker det jævnligt, at TV 2s indbakke bliver godt fyldt op med beskeder fra seere, der mener at kunne høre, at Nyegaard holder med det ene hold. Oftest kan klagerne bare ikke blive enige om, om det var det ene eller det andet hold, han holdt med.

- Jeg er sågar blevet beskyldt for at holde med KIF Kolding. Vores store rival, da jeg var GOG-træner, siger han og slår ud med armene.

Nu bliver du 70 år, så lad os få sandheden nu. Holder du med nogen?

- Det ærlige svar er – og jeg ville ønske, du kunne sætte en løgnedetektor på mig – at jeg holder ikke med nogen. Det gør jeg virkelig ikke. Jeg holder med Danmark, og jeg holder med de danske hold, når de spiller ude i Europa – jeg holder sågar med FCK, når de spiller med i Europa, fordi det giver point til Danmark. Jeg holder med spillet, kan du sige.

Og så holder han af at kommentere.

- Der er noget fascinerende i det her med, at sagt er sagt. Der er ingen vej tilbage. Og selv om det kan lyde som en kliche, så er der ikke to kampe, der er ens. Du ved aldrig, hvad der kommer til at ske. Det er uanset, om det er med landsholdet, eller når du kører til Lemvig en mandag aften. Det er fascinationen i det for mig samtidig med, at du skal have noget til at gå op sprogligt sammen med en, du kender godt.

Ramt af fravalg

Derfor var det også et slag for ham, da TV 2 tidligere i år valgte, at han ikke længere skulle kommentere det danske kvindelandshold. Den mangeårige makker Thomas Kristensen er skiftet til TV 2s fodbolddækning, og i stedet for at finde en ny sidemand til Bent valgte TV 2 i stedet et helt nyt kommentatorpar til kvindelandsholdet i Jonas Nyhøj og Peter Bruun Jørgensen.

- Det havde jeg det skidt med, og jeg tillod mig også at være ked af det i et stykke tid, siger Bent og bliver for en stund mere alvorlig.

- Men når man så får snakket med familie og venner og får op i sit hoved, at man har fået lov at kommentere samtlige kampe på dame- og herresiden, og samtlige finaler i ligaerne, siden 2007 – i 14 år – så skal du være et skarn, hvis du går rundt og siger: Hvorfor ham og ikke mig?

- Og så vil jeg også lige sige, at jeg ønsker Jonas og Peter fuld honnør. Og hvis Peter på noget tidspunkt kommer og spørger mig om råd et, to eller tre, så vil han få alt fra skattekisten, siger Nyegaard, der stadig skal kommentere herrernes EM i januar sammen med Thomas Kristensen.

Et sidste smukt punktum for et af Danmarks bedste kommentatorpar nogensinde.

Endnu har TV 2 ikke taget stilling til, hvem der skal kommentere håndboldherrerne efter den slutrunde, men Bent forventer ikke, at det bliver ham.

- Jeg er jo ikke tosset. Når TV 2 siger, de danner et nyt par, skal jeg jo være i den relative naive del af spektret, hvis jeg tror, de laver om på det, når de skal lave noget med herrelandsholdet. Men jeg kan da sige med 100 procent sikkerhed, at hvis de spørger mig, om jeg vil kommentere herrelandsholdet videre, så får de et stort og klart og rungende ja. Og når de så med al sandsynlighed vil finde et nyt par – for ellers giver det ikke nogen mening det, de har gjort med damerne – så er det det. Og så kommer det jo helt an på, hvad TV 2 gerne vil have, at jeg skal gøre ved en slutrunde, siger Nyegaard.

Passion uden slutdato

Ved VM i Spanien har han haft fast plads i TV 2s studie sammen med den tidligere landsholdsprofil Lærke Møller og vært Stine Bjerre Mortensen, og den rolle kan han godt se sig selv fortsætte i.

- Jeg har altid godt kunne lide at stå i studiet, for der får du mulighed for at tale om baggrunden og få diskuteret mange temaer, som jeg også synes er spændende. Selv om det er en skrøne, at man får mere taletid der - der er altid en redaktør, der siger hold kæft i dit øre, når du lige skal til at sige noget, lyder det med et smil.

- Men nu giver jeg den fuld gas på det og ser, om jeg ikke også kan blive god til det. Jeg føler, jeg er dybt privilegeret, for jeg har et job, som tager udgangspunkt i noget, jeg har leget med som lille dreng.

Nu er vores tallerkner tomme, og tilbage er der kun det store spørgsmål, der altid vil dukke op, når du runder en alder, hvor andre melder sig til formiddagssvømning og går til banko om tirsdagen. Kommer der en dag, hvor Bent Nyegaard går på pension?

- Jeg har ikke nogen deadline for, hvornår jeg stopper. Jeg holder lige så længe, som TV 2 vil have det, og jeg selv synes, det er sjovt. Og så længe jeg holder niveau, for det er altafgørende for mig.

- Men jeg har det også sådan, at ja – jeg bliver 70 – og hvad så? Jeg ved ikke, hvor gammel jeg ender med at blive, men vi bliver i hvert fald ældre og ældre i det her samfund, og jeg har svært ved at se mig selv miste passionen for det, jeg laver. Jeg vil være forbandet god til det her. Sådan har det været hele tiden med alt, jeg har beskæftiget mig med. Jeg vil være den bedste til det, jeg laver.

For os, der arbejder med ham, er han det allerede.

Stort tillykke med dagen, Bent.