VM håndbold

Endnu en VM-spiller er forsvundet

Først forsvandt fire spillere fra Cameroun. Nu er en spiller fra Irans VM-hold også væk, bekræfter arrangørerne.

Endnu en spiller er sporløst forsvundet under VM i håndbold i Spanien.

Både det internationale håndboldforbund (IHF) og de spanske arrangører bekræfter over for TV 2 SPORT, at en spiller fra Iran er væk.

Det drejer sig om den 30-årige Shaghayegh Bapiri, oplyser Jaume Fort, der er direktør for VM's organisationskomite.

- Det blev opdaget i går (tirsdag, red.), og vi har informeret politiet, ligesom vi gjorde i tilfældet med de fire fra Cameroun. Det er ikke så meget andet, som vi kan gøre, siger Jaume Fort til TV 2 SPORT.

Politiet efterforsker sagen

De nøjagtige detaljer omkring iranerens forsvinden er endnu uvist.

Dem skal politiet undersøge nærmere, og ligesom da spillerne fra Cameroun forsvandt, skal politiet sikre sig, at der ikke ligger en forbrydelse bag.

Ifølge IHF's officielle kamptrupper er Bapiri, som spiller højre back, med 285 landskampe spilleren med flest landskampe på det iranske hold til VM.

De dårlige levevilkår får flere udøvere til at tage chancer

Stanis Elsborg

Iran er færdig ved VM, hvor holdet tabte sine seks første kampe, inden man blev tildelt en skrivebordssejr mod Kina i kampen om ikke at blive nummer sjok.

Den iranske delegation blev et samtaleemne tidligere under slutrunden, da et af holdets pressemøder blev afbrudt, kort efter at en journalist havde stillet et kritisk spørgsmål til hjemlandets dækning af turneringen.

Flere vil tage chancen

Det er langt fra første gang, at atleter er forsvundet under store, internationale sportsbegivenheder, og ofte er det for at søge om asyl og et bedre liv end det, de havde i deres hjemlande.

Tidligere i år forsvandt en vægtløfter fra Uganda under OL, og i 2018 forsvandt en række atleter fra afrikanske lande i forbindelse med afholdelsen af Commonwealth Games i Australien.

Tendensen omkring forsvindinger betyder, at flere og flere nationer nu på forhånd specifikt forbereder sig på det, når der skal afvikles store sportsbegivenheder. Det forklarede Stanis Elsborg, som er senioranalytiker i Play The Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, i forbindelse med sagen om de forsvundne spillere fra Cameroun.

- Der er flere nationer, der nu har det med i deres overvejelser, når de skal planlægge og være vært ved store begivenheder. Blandt andet i Australien, hvor der har været mange eksempler i løbet af tiden. De dårlige levevilkår får flere udøvere til at tage chancer, og det er de vestlige nationer blevet opmærksomme på, siger Stanis Elsborg.