Danmark nævnes i tilsvining af VM

VM-slutrunden i Spanien afviger fra den struktur, der blev brugt under herrernes slutrunde i januar.

Se Danmarks VM-semifinale mod Frankrig fredag klokken 17.30 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Det er ikke spillernes, men turneringens skyld, at Rusland er ude af VM efter kvartfinalen mod Norge.

S√•dan lyder analysen fra pr√¶sidenten i det russiske h√•ndboldforbund, Sergei Shishkarev, der er noget fort√łrnet over afviklingen af kvindernes VM.

- Jeg synes, vi har klaret vores opgave ved dette VM. Havde det ikke været for den uretfærdige og idiotiske struktur, der blev ændret i august, ville vores hold helt sikkert have spillet sig i semifinalerne, siger Sergei Shishkarev til Match TV.

Onsdag tabte de olympiske s√łlvvindere 34-28 til Norge, og if√łlge Shishkarev ligger fejlen i, at Rusland overhovedet m√łdte Norge.

- Hvordan kan alle OL-semifinalisterne, verdens bedste hold, v√¶re i den samme halvdel? Hvorfor skal vi m√łde Norge i kvartfinalen og ikke Tyskland eller Danmark for eksempel? Det er ikke fair, tilf√łjer pr√¶sidenten.

Og det kan han have en pointe i.

Turneringsformatet ved VM i kvindehåndbold afviger nemlig fra VM i herrehåndbold, der også havde 32 hold med i januar.

Helt konkret er der ændret på, hvordan mellemrundegrupperne krydser hinanden. I Egypten krydsede de to bedste hold fra mellemrundegruppen A/B med de to bedste hold fra gruppe E/F, men i Spanien krydser gruppe A/B i stedet med gruppe C/D.

En s√łndagsskole

Onsdag r√łg Sverige ogs√• ud af VM efter et nederlag i kvartfinalen, og det var anledning til endnu en bredside mod turneringsstukturen.

Landstræner Tomas Axnér, der langede ud efter ændringen allerede i august, mener, at forskellen på de to halvdele har været alt, alt for stor. Det samme giver flere spillere udtryk for i interviews med Aftonbladet.

Tomas Axn√©r: - Jeg har jo set kampene i den anden halvdel, og det har v√¶ret en s√łndagsskole sammenlignet med det, vi har set i vores del. Tyskland-Spanien var ikke p√• samme niveau, og det havde klart v√¶ret meget behageligt at v√¶re der. S√• tror jeg absolut, vi havde st√•et i en semifinale.

Jamina Roberts: - Vores præstationer havde rakt længere end til en plads i kvartfinalen.

Linn Blohm: - Ja, kigger man på, hvordan vi har præsteret, så tror jeg også det.

Ekspert: - Det er helt vildt

I en mail til TV 2 SPORT har Det Internationale H√•ndboldforbund (IHF) tidligere forklaret, at den omtalte √¶ndring er i overensstemmelse med turneringsreglementet, som giver mulighed for mindre justeringer fra VM til VM, hvis der er en god grund. Til VM i Spanien skyldes √¶ndringen, at det if√łlge IHF vil give "mindre stress og mindre logistik", fordi holdene skal rejse mindre mellem de forskellige faser af turneringen.

Men det giver også en åbenlys skævvridning af turneringen, hvor hovedparten af de bedst rangerede hold har været i samme turneringshalvdel.

- Det er helt vildt, at man kan undg√• s√• mange af topnationerne s√• langt frem i en turnering. Vejen frem mod noget rigtig stort til VM er langt mere overskuelig nu, end hvis man skulle have m√łdt Rusland eller Frankrig, vurderede TV 2 SPORTs h√•ndboldekspert L√¶rke M√łller, da √¶ndringen blev meldt ud.

Efter kvartfinalerne er fire hold tilbage i turneringen:

  • Frankrig ‚Äď Danmark fredag klokken 17.30
  • Norge ‚Äď Spanien fredag klokken 20.30

Se Danmarks VM-semifinale mod Frankrig fredag klokken 17.30 på TV 2 og TV 2 PLAY.