VM håndbold

Forsvundet VM-spiller sender video - forklarer sin forsvinden

Den iranske håndboldspiller Shaghayegh Bapiri fortæller nu, hvorfor hun har valgt at forlade Irans landshold under VM-slutrunden.

Flere spillere er forsvundet sporløst under VM, og onsdag kom den seneste historie frem.

Her kunne Det internationale håndboldforbund (IHF) og de spanske arrangører bekræfte, at en iransk spiller var forsvundet fra turneringen. Det drejer sig om den 30-årige Shaghayegh Bapiri.

Siden onsdag har der ikke været nogle officielle meldinger om, hvor hun er blevet af, men nu har TV 2 SPORT modtaget en video, hvori Bapiri selv fortæller, hvorfor hun har forladt slutrunden. Her følger hendes forklaring:

- Mit navn er Shaghayegh Bapiri. Jeg valgte at forlade det iranske landshold og søge asyl i et andet land. Jeg sender denne video for at fortælle alle, at jeg har det godt, og at jeg er i sikkerhed.

- Jeg ønskede at fortælle, at jeg ikke er forsvundet eller er blevet kidnappet. Og at min familie er i sikkerhed i Iran. Min årsag til at søge asyl er at få bedre muligheder i sportsverdenen i fremtiden.

- Hele mit liv har handlet om sport, og jeg har aldrig været involveret i politik, og jeg ved ingenting om politik. Jeg er en sportskvinde og intet andet.

- Jeg håber, at kvinder i mit hjemland ikke vil blive opfattet som andenrangsborgere og blive tvunget til at gøre ting, de ikke ønsker at gøre, siger hun.

Femte spiller under VM

Onsdag kunne direktøren for VM's organisationskomite, Jaume Fort, fortælle, at de havde informeret politiet om sagen med Bapiri - ligesom de gjorde, da en lignende situation opstod tidligere i turneringen.

Den 10. december kom det frem, at fire spillere fra Camerouns landshold var forsvundet. De mødte ikke op til den obligatoriske coronatest dagen før, og siden har ingen set dem.

I begge tilfælde fik politiet til opgave at undersøge sagen for at sikre sig, at der ikke ligger en forbrydelse bag forsvindingerne.

Ikke de første tilfælde

Det er langt fra første gang, at atleter er forsvundet under store, internationale sportsbegivenheder.

Tidligere i år forsvandt en vægtløfter fra Uganda under OL, og i 2018 forsvandt en række atleter fra afrikanske lande i forbindelse med afholdelsen af Commonwealth Games i Australien.

Forsvindingerne betyder, at flere nationer nu på forhånd forbereder sig på det, når der skal afvikles store sportsbegivenheder. Det forklarede Stanis Elsborg, som er senioranalytiker i Play The Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, i forbindelse med sagen om de forsvundne spillere fra Cameroun.

- Der er flere nationer, der nu har det med i deres overvejelser, når de skal planlægge og være vært ved store begivenheder. Blandt andet i Australien, hvor der har været mange eksempler i løbet af tiden. De dårlige levevilkår får flere udøvere til at tage chancer, og det er de vestlige nationer blevet opmærksomme på, siger Stanis Elsborg.

Et samtaleemne ved slutrunden

Ifølge IHF's officielle kamptrupper er Irans Shaghayegh Bapiri med 285 landskampe spilleren med flest landskampe på det iranske hold til VM.

Hun er derfor en stor del af det iranske hold, der flere gange i turneringen har trukket overskrifter.

Først med historien om, at hjemlandet ikke viste kampene på tv. Så med billederne af iranske spillere i tårer efter kæmpe-nederlaget til Norge, og senere historien om et afbrudt pressemøde. Og nu trækker de igen overskrifter for forsvindingssagen.

Iran er ude af VM med seks nederlag og en skrivebordssejr mod Kina i bagagen.