Danmark taber kæmpe VM-drama til allersidst

Danmark førte det meste af VM-semifinalen mod Frankrig, men endte med at tabe til sidst i gyserafslutning.

Nederlag er allermest smertefulde, når sejren var tættest på.

I 45 minutter var de danske håndboldkvinder på vej mod den første VM-finale i 24 år, men til sidst måtte de se sig slået 22-23 af Frankrigs olympiske mestre efter et kæmpe drama.

Anne Mette Hansen skød i de franske parader på et direkte frikast efter tid, og mens de franske spillere brød ud i jubel, stod danske spillere med tårer i øjnene og tomme blikke. Med en knust drøm.

Danmark har ikke været i en VM-finale siden 1997. Det var dengang, corona kun var noget, vi drak af flasker, og spillerne på landsholdet hed Anja Andersen, Anne Dorthe Tanderup og Janne Kolding.

Nu hedder de Line Haugsted, Mie Højlund og Althea Reinhardt, og selv de stadig jagter de første danske medaljer siden VM-bronze i 2013, beviste de fredag aften i Granollers, at de er tilbage blandt de allerbedste hold i international kvindehåndbold.

Søndag venter en ny medaljechance, når enten Norge eller Spanien er modstander om VM-bronzen.

Semifinalen mod Frankrig sluttede med drama, og den begyndte også sådan.

Jesper Jensen havde valgt at fortsætte sit rotationsprincip i det danske mål, hvilket betød Althea Reinhardt fra kampens begyndelse. Men efter kun tre minutter måtte Odense-keeperen gå af banen igen med tårer i øjnene efter en bold direkte i hovedet fra den franske højrefløj.

Heldigvis for Danmark behøvede hun kun nogle minutter og en slurk vand til at sunde sig, inden hun var tilbage igen.

Den franske fløj blev ikke presset, men formåede alligevel at skyde bolden direkte i ansigtet på Althea Reinhardt. Video: Magnus Stig Christensen

Forsvaret har været Danmarks supervåben ved dette VM, og det fortsatte mod franskmændene, der ellers også er kendt for at være ekstraordinære i lige nøjagtig den del af håndboldspillet.

I første halvleg var Danmark bedst i en i øvrigt velbesøgt Palau d’Sports i Granollers, hvor spanske og norske fans også var kommet i god tid for at se begge semifinaler.

De danske forsvar var forudseende og pressede gang på gang franskmændene til fejl, og så slog Danmark kontrak. Som da Line Haugsted, der spillede sit livs måske bedste landskamp, hamrede bolden helt op i målhjørnet til 11-8 og fik hele den danske bænk op i et jubelbrøl.

Den danske forsvarsspecialist steg op over det franske forsvar og smadrede bolden op i hjørnet. Video: TV 2 Sport

Danmark var flere gange i første halvleg foran med fire, men måtte nøjes med to ved pausen.

Simone Petersen havde scoret på sit første straffekast, men på det andet stillede den franske keeper Glauser sig helt tilbage i målet og havde luret den danske slutrundedebutants afslutning. Petersen bed tænderne sammen i ærgrelse, og holdkammeraterne kom flyvende med moralsk støtte på vej ud til pausen.

12-10 til Danmark.

Efter pausen blev dramaet kun større.

Anne Mette Hansen overtog med succes ansvaret for at skyde straffekast, og Althea Reinhardt fortsatte med at tage bolde i målet. Men Frankrig blev bare aldrig rystet helt af.

I stedet ændrede franskmændene forsvarsstrategi og gik op i et 5-1-forsvar, og det gav Danmark problemer.

Jesper Jensen viste stort mod og valgte at spille syv-mod-seks på et tidspunkt, hvor Danmark ellers førte 18-15. Ind med slutrundedebutanten Simone Petersen og unge Michala Møller, der for tre uger siden aldrig havde spillet en landskamp.

Men landstrænerens mod blev ikke belønnet. Tværtimod. En teknisk fejl af Kristina Jørgensen og samtidig en udvisning til Lærke Nolsøe, som dommerne mente smed bolden væk i situationen, og kort efter røg Trine Østergaard også ud i to minutter i en situation, hvor Jesper Jensen appellerede kraftigt for en fransk angrebsfejl.

Gult kort til Jesper Jensen og et dansk mareridts-minut. Fire minutter senere udlignede den franske stjerne Zaadi til 20-20, og pludselig var danskerne under et kolossalt pres.

Så kom Sandra Toft ind. Med stil. Først med en redning på et straffekast fra Allison Pineau, og da Toft kort efter leverede en vild dobbeltredning, virkede hun selvskrevet til en dansk helterolle.

Men danskerne kunne ikke stå imod det franske pres til sidst.

Jesper Jensens første ord efter nederlaget til Frankrig. Video: TV 2 Sport

Danmark havde chancen for at udligne i sidste minut, men tiden løb ud, selv om danskerne appellerede for en usportslig fransk aktion, hvilket kunne have udløst et dansk straffekast.

I stedet fik Anne Mette Hansen den umulige opgave på frikast efter tid.

Miraklet udeblev, og en ny VM-finale må de danske håndboldkvinder vente på lidt endnu.

Men søndag kan de vinde den første medalje i otte år.