VM håndbold

Stjerne og ekspert er enige - her misser Danmark VM-finalen

Mie Højlund og Jakob Vestergaard fremhæver samme situation, da de skal fortælle, hvad der blev afgørende for Danmarks semifinalenederlag til Frankrig.

Efter 45 minutter var Danmark foran 18-15 og havde kurs mod VM-finalen, men så gik det galt. Helt galt.

Danmark forsøgte, for første gang i kampen, at spille syv mod seks, og angrebet endte katastrofalt.

Kristina Jørgensen lavede en angrebsfejl og lige efter fik Lærke Nolsøe en meget ærgerlig udvisning. Den ellers så velspillende fløjspiller valgte nemlig bevidst at kaste bolden væk, så Danmark hurtigere kunne komme på plads igen. Men det accepterede dommerne ikke, og i stedet måtte hun en tur ud på bænken.

De udvisninger kan ikke undgå at blive afgørende

Jakob Vestergaard, træner for Viborg HK og håndboldekspert for TV 2 SPORT under VM

Kort efter blev også Trine Østergaard udvist, og det fatale minut kom Danmark sig aldrig rigtig over, hvorfor det endte med et nervepirrende dansk 23-22 nederlag til de olympiske mestre fra Frankrig.

Efter kampen erkendte Mie Højlund også, at kampens momentum vendte, da udvisningerne ramlede ned oveni hinanden.

- Kampen vender for os, da vi får en dobbeltudvisning, synes jeg. De går frem i fem-et-forsvar, og vi har måske lidt svært ved at finde timing i vores angrebsspil. Det bliver lidt for hakkende. Vi tager bolden selv og dribler, og så fungerer det ikke for os. Men i dag er det marginalerne, der afgør kampen, slutter en tydelig rørt Mie Højlund, der fortæller, at hun synes, Danmark havde fortjent sejren.

Kathrine Heindahl måtte efter kampen også erkende, at situationen blev afgørende.

- Vi får jo to udvisninger, og hvis jeg stod i franskmændenes position, ville jeg nok tænke, det var et nøglepunkt til at sige, at det er nu, vi har chancen. Jeg synes jo også, at det er der, hvor de får bidt fat i os, siger en trist men afklaret Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT efter kampen.

Se sekvensen med den dobbelte udvisning til Danmark øverst i artiklen.

Ekspert er enig i vendepunkt

Højlund og Heindahl er ikke alene i sine tanker om kampens vendepunkt, for også Viborg-HK-træneren Jakob Vestergaard, der under slutrunden er ekspert ved TV 2 SPORT, fremhæver udvisningerne og kalder dem kampafgørende.

- Der hvor Frankrig får momentum i kampen, er, da Danmark går i syv mod seks og laver en angrebsfejl. Efterfølgende får Lærke Nolsøe en udvisning og kort efter også Trine Østergaard, og de udvisninger kan ikke undgå at blive afgørende. Det kan man også se på kampens udvikling derfra, siger han og uddyber:

- Danskerne var stressede i forvejen, og efter sådan en situation blev det selvfølgelig kun værre. Syv mod seks-spillet er jo normalt karakteriseret ved ro og velovervejede beslutninger, og det var jo ikke tilfældet her. Jesper Jensen går heller ikke tilbage til syv mod seks efterfølgende, siger Jakob Vestergaard.

Viborg HK-træneren tilføjer dog også, at de danske spillere skal være stolte over deres præstation.

- Man skal også huske, at kampen er så tæt. Når man taber med ét mål og generelt er så velspillende mod de olympiske mestre, skal man være stolt. Jeg forstår godt, at spillerne er sindssygt ærgerlige, men de spillede flot, siger han.

Østergaard forstår ikke sin udvisning

Trine Østergaard, der modtog den anden af de to vitale udvisninger, ærgrer sig over momentet, for hun synes ikke, dommerne dømte korrekt i situationen.

- Jeg oplever det, som at Rikke Iversen får trukket en angrebsfejl, der ikke bliver dømt, og så prøver jeg at lave et frikast. Men i stedet for at dømme det, fløjter dommerne ingenting, før hun havde taget en masse skridt, og jeg hænger efter. Og så får jeg to minutter.

Er det frustrerende?

- Ja, meget. Jeg synes bare, der var frikast, slutter den rutinerede fløjspiller, der også følte, at Danmark havde fortjent en sejr og en plads i VM-finalen.

Danmark skal spille bronzekamp søndag, ligesom tilfældet også var ved EM i 2020. Her tabte det danske landshold noget overraskende til Kroatien.