VM håndbold

Bronze har aldrig været vigtigere for Danmark end nu

Det er ikke bare en medalje, men hele selvforståelsen og fortællingen om landsholdet, der er på spil mod Spanien.

Det er otte år siden, de danske håndboldkvinder sidst vandt en medalje.

Endnu længere siden, at de blev kaldt 'De jernhårde ladies', var folkeeje og kom hjem med medaljer på stribe.

De danske håndboldkvinder har i årevis kæmpet for at komme helt tilbage i verdenstoppen, og derfor er der mere end bare en bronzemedalje på spil, når Spanien venter søndag eftermiddag i Palau d'Esports.

- Jeg tror aldrig, at de bronzemedaljer har været vigtigere, end de er nu. Jeg hælder til, at det betyder alt, siger TV 2 SPORTs ekspert Bent Nyegaard.

For spillerne, selvfølgelig, efter kollapset mod Kroatien for i et år siden i bronzekampen ved EM på hjemmebane. Dengang troede ingen, at danskerne kunne tabe, og så gjorde de det alligevel.

Men også for dansk kvindehåndbold som helhed er det vigtigt, at Jesper Jensen og hans spillere har en medalje med i kufferten, når de mandag vender hjem til Danmark..

- Jeg tror, landsholdet får svært ved to gange i træk som favorit begge gange - meget stor favorit mod Kroatien sidste år og også favorit her - at klare et nyt nederlag. Selvforståelsen vil få et ordentligt knæk, vurderer Bent Nyegaard.

Målsætningen er nået

Den officielle målsætning til VM - sat af Team Danmark og Dansk Håndbold Forbund (DHF) - var en plads i top 4, så den er opfyldt. Men bronzemedaljen er stadig vigtig for fortællingen om landsholdet.

- Resultatmæssigt betyder det helt vildt meget. Forskellen på at få en medalje og ikke få en medalje er stor, fordi der er et gevaldigt stort fokus. Det oplevede vi også til EM sidste år. Vi kunne godt tænke os at kunne sige, at nu er der kommet en medalje i hus, så vi om et år ikke igen skal snakke om, at nu er der lagt endnu et år til, hvornår vi fik medaljer sidst, siger Dansk Håndbold Forbunds sportschef, Morten Henriksen.

- Og så skal vi huske, hvad vi er her for. Vi er sat i verden for at begejstre, samle og skabe noget entusiasme ude i de danske stuer hos hr. og fru Danmark, og for dem tror jeg, at det betyder rigtig meget.

Vær heller ikke i tvivl: Selv om spillerne var dybt skuffede efter det spinkle nederlag til Frankrig i semifinalen, hungrer de efter at få den bronzemedalje efter fiaskoen mod Kroatien for et år siden.

- VI trænger virkelig til den medalje. Jeg vil gøre alt for den medalje. Det betyder bare rigtig, rigtig meget. Det vil være så uforløst at rejse herfra uden medaljen. Jeg tror på, vi står stærkere end Spanien, fordi vi har lært af situationen fra sidste år. Vi har bearbejdet det i et helt år. Og jeg synes virkelig, vi har rykket os meget. Det ville være så nederen ikke at få den medalje, siger den danske forsvarsgeneral Line Haugsted.

Danmark og Spanien spiller klokken 14.30.