VM håndbold

Jensen fik bekræftet sin fornemmelse

Det danske landshold er nået langt siden den kolossale skuffelse for to år siden i Japan. Søndag kan de for alvor vise det med en VM-medalje.

Hvor langt er det danske kvindelandshold nået, og hvem kan de tillade sig at måle sig med?

Det var nogle af de svar, som den danske landstræner efter syv sejre i lige så mange VM-kampe søgte inden mødet med de olympiske mestre i VM-semifinalen fredag aften.

- Jeg har en god fornemmelse af, at vi – hvis ikke er rigtigt tæt på – så måske endda har udlignet det styrkeforhold, der har været med de store. Det skal vi ud at bevise, lød det fra Jesper Jensen inden kampen mod Frankrig.

Landstræneren havde da også noget at have sin optimisme i, selvom Frankrig lige akkurat viste sig at være for stor en opgave. For selvom 22-23-nederlaget slukkede drømmen om en dansk finaleplads, gav den håb for fremtiden og bekræftelse af landstrænerens fornemmelse.

- En af delmålsætningerne – ud over den store hovedmålsætning om at komme i finalen – var at bevise over for os selv og alle andre, at vi har et hold, der kan spille lige op og måske endda vinde over Frankrig. Og det synes jeg, vi viste. Men når man vil lege med de store, er det nogle gange marginaler, der kommer til at afgøre det, siger Jesper Jensen på bagkant af semifinalen.

Nyegaard: Det sidste nøk mangler

Slutrunden i Spanien er Jesper Jensens anden som dansk kvindelandstræner. Han overtog et landshold, der kom hjem med bøjede nakker og en skuffende niendeplads fra VM i Japan i 2019. En placering, der betød, at landsholdets drøm om en OL-plads blev slukket.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard har set stor fremgang på det danske landshold siden skuffelsen i Kumamoto for to år siden. Han var også imponeret over Danmarks indsats mod de olympiske mestre fredag aften.

- Jesper Jensen fik bekræftet, at det er et landshold i fremgang. Men jeg ser også, at det sidste nøk mangler: at træde det sidste skridt op blandt de allerbedste.

Nyegaard mener, at Danmark ”virkelig er i fremgang”, og at landsholdet nu har passeret stærke håndboldnationer som Holland, der vandt VM i 2019, Spanien, Tyskland, Ungarn, Rumænien, Slovenien og Serbien.

Det danske landshold mangler dog ifølge ham lidt x-faktor, der kan afgøre kampe mod de største nationer, når der er mest pres på.

Søndag står Danmark der så igen. Én kamp fra en slutrundemedalje. Præcis som for et år siden i Herning. Her endte det hele i en kæmpe skuffelse, da en flok undertippede spillere fra Kroatien tog fusen på danskerne og stjal EM-bronze.

Dansk metal skal cementere fremgang

Den historie skal helst ikke gentage sig, hvis landstræneren skal for alvor kunne bygge videre på den positive stemning omkring landsholdet.

- Det er altafgørende. Der er alt på spil, siger Bent Nyegaard og tilføjer:

- Hvis spillerne, hele systemet og Dansk Håndbold Forbund skal tro på den fremgang, vi taler om, og det at nærme sig de bedste, så skal man slå Spanien. Jeg ved godt, det er på hjemmebane, og der er følelser. Men det bliver altafgørende, for ellers står vi igen og skal snakke Kroatien og Spanien, og hvad var det så, vi kunne, da det kom til stykket?

Landstræner Jesper Jensen er også opsat på at slutte godt af og sikre det første sæt danske medaljer siden VM i 2013.

- Nu skal vi lige have lov til at komme os over skuffelsen. Men jeg vil sige, det er fedt nok, vi er skuffede og triste over at have tabt til de olympiske mestre. Det er trods alt et tegn på, vi er kommet langt, lød det fra landstræneren efter nederlaget fredag.

Dagen efter mærker han en stor forskel fra for et år siden, hvor nederlaget i semifinalen mod Norge stadig lå i baghovedet i optakten til bronzekampen mod Kroatien.

- Det vil betyde enormt meget (at vinde bronze, red.). Hvis jeg sammenligner med sidste år i Herning, er vi et helt andet sted. Der var det rigtig, rigtig tungt, og vi havde lidt ondt af os selv. Men denne gang blev vi enige om at kigge frem, og vi gider ikke ødelægge vores mulighed for at få bronze søndag. Der er en anden og sundere indstilling til det denne gang, siger Jesper Jensen.