VM håndbold

Norge vinder VM-guld efter vildt comeback

Norge var bagud med seks mål i første halvleg. De norske stjerner fik dog vendt kampen og står nu med VM-guldet i hænderne.

Heia Norge!

De norske stjerne er verdensmestre. Og det blev en realitet på ganske smuk manér.

Norge var således bagud med 16-10 i slutningen af første halvleg, men den norske landstræner Thorir Hergeirsson må have leveret en historisk peptalk i pausen.

Nordmændene tromlede over franskmændene i anden halvleg og endte med at vinde stort og overlegent. Faktisk vandt Norge med cifrene 17-6 efter pausen!

Dermed må Frankrig nøjes med sølv, mens Norge kan juble over VM-guld. Det første af slagsens siden VM i 2015.

Sådan forløb finalen

Af Ritzau

Frankrig, der på vejen til finalen havde slået Danmark i en semifinale, lagde bedst ud i en ellers tæt indledning med føringer på et til to mål.

Det franske forspring blev udvidet til 10-7, da Estelle Nze Minko efter godt 20 minutter forpurrede et norsk kontraangreb, da hun fangede en norsk aflevering og efterfølgende scorede.

I Frankrigs mål tog Laura Glauser i denne periode stort set alt, der kom imod hende, og da Frankrigs spillere samtidig var effektive i den anden ende, blev føringen udbygget til 14-8.

Det blev noget værre rod mod slutningen af 1.halvleg. Video: TV 2 Sport

Flere to-minutters-udvisninger oveni hinanden til begge hold skabte en kaotisk afslutning på første halvleg, og selv dommerbordet havde sit hyr med at udpege de udviste spillere.

Norge klarede sig bedst gennem hektikken og fik reduceret til 12-16 få sekunder før pausen.

Udlignede på få minutter

Dermed steg håbet før anden halvleg, hvor Norge blot skulle bruge to og et halvt minut på at score fire gange og udligne til 16-16.

Efter seks minutter hamrede Henny Reistad to gange bolden i mål for nordmændene inden for få sekunder og gjorde det til 18-18 og 19-18, hvilket faktisk var Norges første føring i finalen.

De seneste VM-vindere

  • 2021: Norge
  • 2019: Holland
  • 2017: Frankrig
  • 2015: Norge
  • 2013: Brasilien
  • 2011: Norge
  • 2009: Rusland
  • 2007: Rusland
  • 2005: Rusland
  • 2003: Frankrig

Det norske spil var nærmest som forvandlet, og kort efter var stillingen 22-19 til Norge.

Silje Solberg i det norske mål kom nu i vejen for stort set alt, så Norges føring kun voksede og voksede, indtil de sidste 10 minutter, hvor der ikke længere var tvivl om udfaldet.

Anden halvleg endte 17-6 til nordmændene, der senest vandt VM-titlen i 2015.

Tidligere søndag hentede Danmark den første slutrundemedalje i otte år med en sejr i bronzekampen over Spanien. Danskerne vandt opgøret mod de spanske værter med 35-28.