VM håndbold

Otte års medaljetørke er slut: Danmark vinder VM-bronze

For første gang siden 2013 vinder de danske håndboldkvinder en medalje efter en sikker sejr over de spanske VM-værter.

Sandra Toft var nødt til at hive sin trøje op og lige tørre tårerne væk.

Hun havde allerede ladet forløsningen og glæden fylde hele kroppen i et stort kram med Kathrine Heindahl på bænken, selv om der endnu manglede et minut på haluret, og hun nu skulle på banen til et straffekast.

Det var forløsningen over otte års forbandelse, der blev tydelig lige i det moment i Palau d'Esports i Granollers søndag eftermiddag. 32-årige Toft har selv været med hele vejen i de otte år, hvor de danske håndboldkvinder flere gange har været tæt på medaljer, men aldrig fået lov at få dem om halsen.

Nu er forbandelsen brudt. For første gang siden 2013 vinder Danmark en medalje ved en slutrunde i kvindehåndbold, efter Spanien blev besejret i bronzekampen i Granollers.

Spanien kunne kun følge med i de første 20 minutter, selv om værterne havde solid opbakning i et fyldt Palau d’Esports, hvor der var enkelte danske flag og trøjer at se, men hvor de fleste på tribunerne buhede, når dommerne ikke så Spaniens vej.

VM-værterne havde tydeligvis set Danmarks semifinale mod Frankrig i fredags, hvor et fransk 5-1-forsvar voldte danskerne store problemer og vendte kampen fuldstændig på hovedet i anden halvleg.

Det er teknisk overskud fra de to playmakere. Video: TV 2 SPORT

For Spanien begyndte med samme slags forsvar og havde held med det i begyndelsen. Danskerne lavede tekniske fejl og havde svært ved at få angrebsspillet til at flyde, og i den anden ende havde Danmark i kampens indledning heller ikke helt styr på den spanske stjerne Alexandrina Cabral og indspil til de spanske stregspillere.

Slog afgørende hul

Det var da også, da den spanske landstræner valgte at give Cabrel en pause i de sidste 10 minutter af første halvleg, at Danmark fik det afgørende forspring.

Trine Østergaard scorede til 14-10 efter 25 minutter og bragte for første gang Danmark foran med fire mål. Derfra kom spanierne aldrig tæt på igen.

Danmark førte 16-13 ved pausen, og da Louise Burgaard - den danske topscorer i kampen - leverede to hurtige mål i begyndelsen af anden halvleg til 18-13, var Danmark totalt i kontrol.

Den danske forsvarsspecialist fortsætter, hvor hun slap. Video: TV 2 SPORT

Selv da Spanien i desperation gik frem i offensivt forsvar med pres over hele banen, bevarede de danske spillere roen og spillede sig tålmodigt frem til chancerne, selv om publikum buhede og forsøgte at lægge maksimalt pres på kampens to bosniske dommere.

Danmark svarede igen på det offensive spanske forsvar ved at spille helt uden fløje i perioder, og holdene endte med mest at bytte mål i den sidste del af kampen, inden jublen brød ud på den danske bænk.

Det glippede i bronzekampen ved EM i 2016. Det glippede også ved EM sidste år i Herning.

En decembersøndag i 2021 i en forstad til Barcelona kom forløsningen. De danske håndboldkvinder er igen et medaljehold.