Håndbold

Ekspert jubler over Gidsel-kåring: - Det var uden konkurrence

Mathias Gidsels start på det danske håndboldlandshold er noget, der vil gå over i historiebøgerne, mener håndboldekspert Bent Nyegaard.

For første gang siden 1957 kan en håndboldspiller kalde sig årets fund i dansk idræt.

Mathias Gidsel er navnet. GOG-spilleren, der i januar tog Danmark med storm under VM og fortsatte til OL i august, har onsdag modtaget Årets Fund-prisen, der én gang om året gives til en talentfuld dansk atlet.

Det, han har lavet på så kort tid, er aldrig sket før, og jeg tvivler på, det vil ske igen

Bent Nyegaard

En kåring, der er helt på sin plads, hvis man spørger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det er jeg klar til at juble over. Det er noget af det største i dansk idræt.

- Jeg synes, vi har haft kandidater undervejs, der kunne have vundet den. Jeg glæder mig over, at håndbolden igen viser sig frem, og det her var, som jeg ser det, fuldstændig uden konkurrence. Og det er sagt med al respekt for de øvrige atleter, siger Bent Nyegaard.

Med kåringen følger 75.000 kroner. Det er DIF, Team Danmark og Politiken, der i fællesskab har udpeget Mathias Gidsel som vinder blandt 10 nominerede atleter.

Tilbage i 1957 var det Bent Mortensen, der modtog prisen. I 1996 blev håndboldherrernes ungdomslandshold kåret som Årets Fund, mens kvinderne vandt prisen i 1987.

"Han var fuldstændig afgørende"

I januar fik Mathias Gidsel slutrundedebut, da han sammen med resten af det danske herrelandshold vandt VM-guld. Selv fandt den 22-årige bagspiller vej til det officielle All Star-hold.

Han fortsatte med at imponere i august, da Danmark fik OL-sølv i Tokyo. Her blev han kåret som håndboldturneringens mest værdifulde spiller.

- Mathias Gidsel har skrevet historie, som vi kommer til at tale om de næste 100 år. Det, han har lavet på så kort tid, er aldrig sket før, og jeg tvivler på, det vil ske igen.

- Han var fuldstændig afgørende for, at Danmark vandt VM, og at Danmark fik OL-sølv. Jeg troede ikke mine egne øjne, da det åbenbarede sig, hvad den lille krop var i stand til, som året skred frem, siger Bent Nyegaard.

Til VM scorede Mathias Gidsel 39 mål, mens han til OL scorede 46 gange. Kun Mikkel Hansen noterede sig for flere danske scoringer ved de to mesterskaber.

Kan blive årets sportsnavn

Nu står Mathias Gidsel så foran sin tredje slutrunde med de danske håndboldherrer, når de i januar rejser til EM i Ungarn og Slovakiet, og så er spørgsmålet, om han kan blive ved med at imponere.

- Jeg skulle lige til at sige, at der ikke er en grænse, men selvfølgelig bliver det hverdag, og han bliver jo også presset af det vanvittige program, og hans spillestil er jo ikke uden risiko. Han er inde i motorrummet, hvor der er allermest slitage på ventilerne. Dem har han både holdt rene og sikre, men det koster ressourcer – både fysisk og mentalt, siger Bent Nyegaard.

Til sommer skifter Mathias Gidsel fra GOG til den tyske hovedstadsklub Füchse Berlin, hvor han skal fortsætte sin lovende udvikling, og gør han det, er det ifølge Bent Nyegaard ikke utænkeligt, at han kan sigte mod en kåring, der er endnu større end Årets Fund.

- Han er et klart bud på en spiller, der kan vinde titlen som årets sportsnavn. Han bliver kun bedre herfra, og han kommer til at lære endnu mere. Han er kun lige startet.

Håndboldspilleren vandt Årets Fund foran cykelrytteren Carl-Frederik Bévort og bryderen Turpal-Ali Alvievich Bisultanov. De øvrige nominerede kan du se her.

  1. Mathias Gidsel, håndbold, 50 point
  2. Carl-Frederik Bévort, cykling, 43 point
  3. Turpal-Ali Bisultanov, brydning, 41 point