EM kan være i fare med nye regler, mener ekspert

Håndboldekspert Bent Nyegaard frygter for afviklingen af EM, efter nye karantæneregler er trådt i kraft.

Om mindre end to uger indledes EM i herrehĂĄndbold i Ungarn og Slovakiet.

Men for de spillere, der har afleveret en positiv coronatest i det nye år er virkeligheden en anden. For tirsdag meddelte Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, at hvis en spiller er testet positiv inden EM, skal der gå 14 dage, før vedkommende kan komme i aktion.

En virkelighed, der kan fĂĄ fatale konsekvenser for turneringen, vurderer TV 2 SPORTs hĂĄndboldekspert Bent Nyegaard.

- Det truer EM. Det er naivt at tro, at der ikke kommer flere tilfælde, som situationen er i øjeblikket. Det bliver meget, meget sværere at isolere sig, som smitten spreder sig.

- Afviklingen af EM er under et voldsomt pres. Det er utroværdigt, hvis man siger, at EM ikke er i fare for at blive afholdt, som det ser ud lige nu.

Bliver en spiller testet positiv under slutrunden, skal vedkommende være i karantæne i 11 dage og aflevere 2 negative PCR-tests, før spilleren kan vende tilbage.

EHF's nye regler adlyder de ungarske sundhedsmyndigheders regler pĂĄ omrĂĄdet.

Nationer bliver presset fra start

For Danmarks håndboldherrer har det allerede fået konsekvenser, efter målmanden Jannick Green mandag blev testet positiv. Han glipper nu de to første kampe.

Hvad er EM værd, hvis topnationerne må stille uden deres bedste spillere?

Bent Nyegaard

Også Kroatien er ramt. Tirsdag afleverede stjernespillerne Domagoj Duvnjak og Luka Cindric en positiv coronaprøve, hvilket betyder, at de først kan komme i aktion i mellemrunden. Hvis de altså når så langt.

- Turneringsformatet gør, at der ikke skal meget til, før man er ude. Jeg holder specielt øje med Danmarks halvdel, hvor to af Kroatiens største stjerner nu sidder ude i starten. Det er ikke uvæsentligt, siger Bent Nyegaard.

Ved EM bestĂĄr det indledende gruppespil af seks puljer med fire hold i hver. Kun de to bedste gĂĄr videre.

Ét tilfælde kan føre til eskalering

I Danmarks lejr er det indtil nu kun Jannick Green, der er testet positiv. Men flere kan følge med.

TV 2 SPORT har tirsdag talt med Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet. Han vurderer, at der er en "pæn risiko" for, at flere danske spillere er blevet smittet.

- Det er lige tidligt nok at tro, at alle går fri. Der går typisk et par dage eller tre, før man tester positiv, så vi kan godt risikere, at der stadig vil komme positive tests i truppen. Jeg vil bestemt gerne se en test mere, hvor resten er negative, før de er klar til at spille, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Frankrig og Serbien er to eksempler på, at når først covid-19 er kommet ind i en trup, kan det være svært at styre. I begge lejre er et højt antal spillere den seneste tid testet positiv.

"Der er grænser"

Kalendermæssigt er EM nært forestående, men som smitten spreder sig i øjeblikket, kan ni dage føles som rigtig lang tid.

Ingen kan vide sig sikre, og antallet af spillere, der tester positiv, kan meget vel stige de kommende dage. Alligevel skal der noget mere til, før en aflysning af EM 2022 kommer på tale, vurderer Bent Nyegaard.

- De nationale forbund i Ungarn og Slovakiet vil selvfølgelig strække sig langt, for der er masser af prestige og politik forbundet med så stort et mesterskab, men der er også grænser.

- Hvad er EM værd, hvis topnationerne – Danmark, Norge, Frankrig, Spanien – må stille uden deres bedste spillere? Det er en væsentlig del af det billede, der tegner sig i øjeblikket. Det er en reel bekymring, siger håndboldeksperten.

EM begynder den 13. januar. Turneringen kan følges på TV 2 og TV 2 Play.