Kæmpe ændring i EM-regler

Det europæiske håndboldforbund, EHF, har nedsat den obligatoriske coronakarantæne til fem dage.

En uge før herrernes håndbold-EM er coronareglerne lempet betragteligt, og det kan være godt nyt for blandt andre Jannick Green.

På sin hjemmeside skriver det europæiske håndboldforbund, EHF, at den obligatoriske isolationsperiode er nedsat til minimum fem dage efter en positiv test. Tidligere har der været tale om 14 isolationsdage, hvis spilleren eller andre i staben blev testet positiv inden slutrunden - og 10 dage, hvis det skete under slutrunden.

Efter isolationsperioden skal en coronasmittet person aflevere to negative PCR-prøver med et døgns mellemrum, skriver EHF. Desuden skal vedkommende være symptomfri.

- Jeg er glad for, EHF kigger på problematikken, så vi kan afvikle slutrunden med de bedst mulige spillere uden at det går ud over spillernes sikkerhed, siger Morten Henriksen, der er sportschef i DHF, til TV 2 SPORT.

Reglerne træder i kraft med øjeblikkelig virkning - præcis en uge før åbningskampen 13. januar. Dog gælder de også for tilfælde, der er blevet rapporteret til EHF inden 6. januar.

Ifølge Morten Henriksens oplysninger vil EHF-reglerne 'trumfe' de nationale regler ved eksempelvis indrejse til slutrunden. Men da det kan være svært at aflevere to negative prøver så kort tid efter sygdommen, håber Dansk Håndbold Forbund på en lille formuleringsændring.

- Vi mangler dog at få afklaret, om det SKAL være to negative PCR-prøver, eller om prøver, der viser meget meget lav sandsynlighed for smitte, også gælder, siger Henriksen.

Green testet positiv

I optakten til EM har flere nationer været hårdt ramt af coronasmitte. De olympiske mestre fra Frankrig har eksempelvis haft otte spillere ude, og i den danske lejr blev målmand Jannick Green testet positiv 3. januar.

Han er isoleret, men ifølge de nye regler kan Green med to negative test være klar til Danmarks åbningskamp ved EM mod Montenegro næste torsdag - hvis han får lov at rejse ind i Ungarn, hvor alle Danmarks EM-kampe skal spilles. Efter premieren mod Montenegro venter kampe mod Slovenien og Nordmakedonien.

EHF har desuden meddelt, at det er muligt erstatte spillere i truppen med spillere, der ikke er i den oprindelig bruttotrup på 35 mand. Det kræver dog særlige omstændigheder, væsentlige grunde samt en godkendelse af EHF.

Selvom alle øvrige spillere har testet negativ hver dag siden, har Norge trukket sig fra torsdagens testkamp.

Danmarks EM-optakt