Håndbold

Landin og Hansen bliver fortørnede, når de genser ulovligt straffekast

Dommerne blev hyldet for deres præstation i den vilde VM-kvartfinale mellem Danmark og Egypten, men én markant fejl har håndboldherrerne bemærket.

Se dokumentaren 'Verdens vildeste håndboldkamp' lige nu på TV 2 PLAY.

Sjældent har to dommere været så meget på overarbejde og stået med så afgørende kendelser, som det var tilfældet for kroatiske Matija Gubica og Boris Milosevic, da Danmark og Egypten mødtes i VM-kvartfinalen sidste år.

Og selvom dommerparret efter kampen blev hyldet for en præstation i verdensklasse, blev der også begået én markant fejl. Ifølge Magnus Landin og Mikkel Hansen var fejlen på et niveau, de beskriver som henholdsvis "pinlig" og "skandaløs".

Altså, det er jo virkelig voldsomt. Jeg synes, at det er pinligt

Magnus Landin

Det siger de to danske landsholdsstjerner i TV 2 SPORTs nye dokumentar 'Verdens vildeste håndboldkamp', hvor de sammen med flere andre hovedpersoner er med til at se og genfortælle dramaet. Et håndbolddrama, hvor straffekast endte med at spille en stor rolle.

"Hvordan kan dommeren misse det?"

Ét straffekast burde dog aldrig have været godkendt. Da Mikkel Hansen efter 70 minutters spil fik direkte rødt kort for at kaste bolden væk, og Egyptens Mohammad Sanad efterfølgende udlignede til 34-34, løftede han sin standfod og trådte frem, inden han kastede. Og det er ulovligt.

- Altså…, indleder Mikkel Hansen, da han genser øjeblikket snart et år senere, inden han nærmest opgivende læner sig tilbage i sofaen, tager sig til hovedet og tilføjer:

- Det er jo helt skandaløst... Hvordan kan man som dommer misse det? Altså, tiden er jo gået. Det er det eneste, de skal kigge efter: om han laver overtrådt eller ej. Og det er jo helt sindssygt, så meget han overtræder.

Herunder kan du gense episoden både i realtid og i redigeret form med slowmotion:

På et afgørende straffekast, der vil tvinge holdene ud i en ny omgang forlænget spilletid, står Sanads standfod ikke stille. Video: TV 2 Sport

Derfor burde VM-kvartfinalen aldrig været nået ud i anden del af den forlængede spilletid, da Danmark havde fået frikast den modsatte vej, hvis dommerne havde opdaget situationen. Og på det tidspunkt var tiden udløbet.

Landin: "Det er pinligt"

Også i Kiel, hvor TV 2 SPORT har besøgt de to Landin-brødre, Niklas og Magnus, for at gense kampen, vækker det forargelse, da episoden kommer frem på skærmen.

- Dét der straffekast, han tager, burde jo ikke have været lovligt, udbryder Magnus Landin.

- Altså, det er jo virkelig voldsomt. Når man ser det i langsom gengivelse, synes jeg, at det er pinligt, at den tæller, tilføjer han og peger på skærmen, hvor TV-billederne kører.

- Det er jo næsten et tilløb, han tager, siger storebror Landin, der ikke selv lagde mærke til fejlen i kampens hede.

- Jeg opfanger det ikke, da han kaster straffekastet. Den ene dommer skal jo se på manden, og den anden skal se, om der er mål. Så mange ting er der jo ikke at holde øje med. Tiden er ligesom løbet ud.

Dommerne har snakket om situationen

Når alt kommer til alt, er der dog mange andre situationer, der vil blive fremhævet før det famøse straffekast, når snakken falder på Danmarks VM-kvartfinale mod Egypten og dommerpræstationen.

Eksempelvis håndteringen af Egyptens fejlagtige udskiftning i slutningen af den ordinære spilletid, Mikkel Hansens røde kort for at kaste bolden væk eller Egyptens ligeså for at blokere Mathias Gidsels afslutning i sidste sekund.

Alle kendelser udført til perfektion af kroatiske Matija Gubica og Boris Milosevic med fløjten i hånden. Derfor lever kampens dommere også med, at de overså et fejlagtigt udført straffekast af Egypten.

- Vi har snakket lidt om det her øjeblik, og jeg må bare sige, at hvis det er vores største fejl i kampen, så vil jeg glædeligt acceptere det. Hvis du fløjter i en situation som denne, skal du være 200 procent sikker. Ikke 100 procent, 200 procent sikker, siger Matija Gubica.

Hans dommerkollega, Boris Milosevic, forklarer yderligere, at det ikke er en situation, som de kan se igennem på video undervejs i kampen, men at han stadig den dag i dag er i tvivl, når han genser det.

Vil du høre mere fra dommerne, Mikkel Hansen, Landin-brødrene, Lasse Svan, Nikolaj Jacobsen eller kommentatorerne Thomas Kristensen og Bent Nyegaard, kan du altså se det torsdag aften på TV 2 klokken 22.35 eller finde dokumentaren lige nu på TV 2 PLAY.