EM håndbold

Mikkel Hansen rundede milepæl, og Jacobsen skældte ud, da Danmark åbnede EM

De danske EM-favoritter fik en rigtig fin start på EM-slutrunden, da Montenegro blev nedlagt - men der var plads til forbedringer undervejs.

I mere end et årti har Mikkel Hansen hørt til blandt verdens bedste håndboldspillere.

Torsdag aften tog han hul på sin 18. slutrunde for nationalmandskabet, og det valgte han at markere ved at runde en stor milepæl i rødt og hvidt.

For da den langhårede Paris-spiller efter 23 minutter scorede for femte gang i kampen mod Montenegro, var det Mikkel Hansens mål nummer 1200 i rødt og hvidt. 1200.

Anført af en storspillende Mikkel Hansen i angrebet og Niklas Landin i målet trak danskerne stille og roligt fra i åbningskampen mod Montenegro.

Selvom der efter pausen sneg sig en række dumme fejl ind, og montenegrinerne hentede ind på det danske forspring, ændrede det ikke på, at Danmark trak sig ud af opgøret med en sikker sejr og to point til regnskabet.

Og vigtigst af alt: De kom i gang.

Håndboldfesten kunne begynde efter kaotisk optakt

For i dagene op til mesterskabets åbning havde det ganske paradoksalt ikke handlet specielt meget om det, som det hele i bund og grund handler om: Håndbold.

Smittespredningen med coronavirus har været tæt på uoverskuelig hos flere hold – heriblandt i den montenegrinske lejr.

Men torsdag aften kunne håndboldfesten i Főnix Aréna i Debrecen langt om længe begynde.

Fra eftermiddagstimerne tog en skøn sammenblanding af danske, slovenske, nordmakedonske og montenegrinske håndboldfans plads i arenaen i det vestlige Ungarn.

Til klapsalver fra særligt danskerne på lægterne løb de udvalgte 16 danske spillere én efter én på banen, og som sædvanlig var det med high fives til de øvrige holdkammerater.

På den anden banehalvdel kunne montenegrinerne lige nøjagtigt fylde truppen – men det var uden flere bærende kræfter.

Og det var til at se, som kampen skred frem.

Danske udfordringer med offensivt forsvar

Montenegrinerne startede kampen med et højt 5-1-forsvar. En formation, der i 2019 var stærkt medvirkende til, at Balkan-nationen choksejrede mod verdensmestrene.

Og indledningsvis var det igen noget, der var en udfordring for de rød-hvide. For efter to hurtige danske mål, blev der lukket ned, og montenegrinerne kom på både 2-2 og 3-3.

Som minutterne gik, fik danskerne styr på angrebet - bedst eksemplificeret af et hurtigt udspil fra Mathias Gidsel til Lasse Svan. Fløjspilleren fik sat gang i karrierens sidste slutrunde med en sikker scoring.

Kort tid efter var det Mikkel Hansen, der med et hårdt, stående skud sendte Danmark foran med to.

Landin satte gang i dansk scoringsfest

To blev til tre, da Niklas Landin for andet angreb i træk tog fra i målet og satte en kontra i gang. Magnus Saugstrup til 7-4.

Og så rullede det i Debrecen.

Til taktfaste Landin-tilråb fra tilskuerne stod den danske Kiel-målvogter i vejen for et montenegrinsk straffekast, og anført af Kevin Møller rejste samtlige danskere på bænken sig og kastede en knytnæve i vejret.

Det lover godt, hvis Landin kan fortsætte sin skræmmende form. Video: TV 2 Sport

I den anden ende sendte Emil Jacobsen elegant et lob i kassen, og så gjorde de det igen ude på den danske bænk. Op at stå og knytnæven i vejret.

Landstræner Nikolaj Jacobsen så efter 16 minutter – og en føring på 12-6 – sit snit til at rokere lidt. Füchse Berlin-duoen Jacob Holm og Lasse Andersson blev bedt om at tage overtrækstøjet af. Nu skulle de i kamp.

Mikkel Hansen rundede stor milepæl

En anden dansker, der allerede var i kamp, var Mikkel Hansen. En storspillende Mikkel Hansen, vel at mærke.

Og da kampuret rundede 23 minutter, skete det så: Mikkel Hansen med sit landskampsmål nummer 1200.

Det er foreløbigt blevet til seks mål - inklusiv mål nummer 1200 i de rød/hvide farver - for Mikkel Hansen mod Montenegro. Video: TV 2 Sport

Om han selv var klar over det, må stå hen i det uvisse.

Mens Mikkel Hansen fortsatte sit høje niveau i angrebet, gjorde Landin det samme i det danske mål. Pynten blev pillet fra de sagesløse montenegrinere, der havde store problemer med at holde styr på de danske verdensmestre.

Danmark gik til pause foran med 18-10, og på lægterne var de danske håndboldfans så småt begyndt at sejle op ad åen, som de jo har til vane at gøre, når det går dem godt.

Grimt sammenstød satte gang i 2. halvleg

Da de danske spillere kom tilbage på halgulvet i Főnix Aréna efter et lille kvarter i omklædningsrummet, og det var med tre nye ansigter fra starten af 2. halvleg.

Magnus Landin, Mads Mensah Larsen og Johan Hansen kom alle på banen, og så kunne Nikolaj Jacobsen notere sig, at alle danske markspillere havde fået spilletid.

2. halvleg var ikke mange sekunder gammel, før den måtte afbrydes i et par minutter. Profilen Branko Vujovic stødte sammen med Niklas Landin efter et gennembrud. Et sammenstød, der havde den konsekvens, at han måtte hjælpes fra banen til lykønskende klapsalver fra både spillere og tilskuere.

Det så ikke godt ud for den montenegrinske bagspiller... Video: TV 2 Sport

Kampen blev sat i gang igen, og det samme blev Danmark. Fanfavoritten Mathias Gidsel forsøgte sig med et gennembrud og fik fremtvunget et straffekast.

En aktion, der vakte begejstring på den ene langside, hvor et par hundrede danske tilskuere begyndte at synge ”Gidsel on fire, your defense is terrified. Gidsel on fire!”.

Opsang fra Nikolaj Jacobsen bag sikker dansk sejr

Men stille og roligt blev der hældt vand på den danske ild. Fejlene hobede sig op, og Montenegro tilnærmede sig.

Og ved stillingen 23-17 måtte Nikolaj Jacobsen lige hanke op i sine spillere, da der blev kaldt til timeout.

- Vi har kraftedeme tabt anden halvleg med to mål efter 17 minutter, lød det fra en tydeligt utilfreds dansk landstræner.

Men føringen var alligevel komfortabel nok til, at Nikolaj Jacobsen turde at give Mikkel Hansen fri fra det danske angrebsspil.

Det danske forspring blev igen konsolideret med en koncentreret indsats, og i de sidste minutter blev også Kevin Møller som den sidste dansker sendt i aktion i målet.

To minutter før tid blev Mikkel Hansen sendt på banen for sidste gang for at omsætte et dansk straffekast. Det gjorde han stensikkert. 10 mål blev det til på åbningsdagen.

For Danmarks vedkommende blev det til en storsejr på 30-21 – men det var ikke lige kønt i alle 60 minutter.