EM håndbold

Bordtennisbord har særlig betydning for landsholdet

Efter EM i 2020 blev landsholdet klar over, at de ikke tilbragte nok tid sammen under slutrunden.

Er du blandt dem, der følger med på herrelandsholdets sociale medier, har du formentlig set et bordtennisbord.

Ihærdigt kæmper Nikolaj Jacobsens udvalgte om titlen som håndboldens Michael Maze. De hygger sig – det er tydeligt. Men bordtennisbordet – og fællesrummet, hvor det står – har også en anden og dybere betydning.

- Det er der, vi lige kan tage temperaturen på, hvordan det går i truppen: Er der nogen, der hænger en lille smule med hovedet? Det er også nemt at se, hvem der lige pludselig ikke er der, som måske plejer at sidde og være med. På den måde kan vi lidt hurtigere få hånd i hanke med, hvad der egentlig foregår, siger Henrik Møllgaard.

I fællesrummet kommer spillerne i det hele taget hinanden ved, og det kan være guld værd under kampe, vurderer rutinerede Lasse Svan.

- Når vi lærer hinanden bedre at kende, er det også nemmere at kræve mere af hinanden, når vi så er på træningsbanen, eller vi spiller kamp – uden at skulle være bange for, at der er en, der føler sig trådt over tæerne, hvis jeg siger min mening, siger den 38-årige fløjspiller.

Spillernes ord er ikke grebet ud af det blå. De ved, hvad de taler om.

Intet fællesrum, ingen medalje

Under EM i 2020 blev det således tydeligt, hvad fællesrummet betyder for landsholdet. Slutrunden endte med dansk fiasko, da Mikkel Hansen og co. måtte forlade EM efter gruppespillet.

Efterfølgende gjorde spillerne status, og for Henrik Møllgaard stod det klart, hvad der manglede.

- Vi har næsten altid haft et stort rum, hvor folk fik behandling, og man bare kan være. Man kan se de kampe, der er i gang – eller bare være der. Nogle spiller kort, PlayStation eller noget tredje. Der har været et sted, hvor man kunne gå ned og være sammen. Det sted havde vi ikke i 2020. Der tror jeg, vi undervurderede, hvor vigtigt det har været, lød det kort efter slutrunden.

Modsat tidligere havde fysioterapeuterne blot et lille værelse under EM for to år siden. Her var der ikke plads til at danne fællesrum.

- Det endte med, at vi var lidt for spredt og lidt for meget for os selv til den slutrunde. Derfor lagde vi selvfølgelig en masse fokus på, hvad det er, vi har brug for rent socialt og fik sørget for, at vi for eksempel har et bordtennisbord, husker Lasse Svan tilbage inden EM 2022 og tilføjer:

- Det bordtennisbord har været et samlingspunkt til de sidste par slutrunder, vi har været til, fordi selvom man ikke spiller, kan man stadig sidde og se på, og så sidder man og snakker med hinanden.

Endnu mere tid sammen

Når vi skriver 2022, er der naturligvis coronahensyn at tage – det gælder også for landsholdet. De spiser således i en restaurant på hotellet, hvor flere andre hold også skal fylde maverne.

Derfor har spillerne aftalt, at de opholder sig kortest muligt ved spisebordet.

- Det gælder om at få kylet maden ned så hurtigt som muligt, og så trækker vi op i fællesrummet. Der har vi nogle forskellige aktiviteter. Der er bordtennis, vi laver musik-/fodboldquiz, og så er der kortspil. Der er vældig hyggeligt, forsikrer Nikolaj Jacobsen.

Igen i år får spillerne også behandling af landsholdets fysioterapeuter i rummet, hvor resten af holdet har mulighed for at være sociale.

EM spilles fra 13.-30. januar. Se med på TV 2 eller TV 2 PLAY.