EM håndbold

Da Landin lukkede ned, blev Danmarks mellemrunde sikret

Danmark har sikret sig en plads i EM-mellemrunden og har to point med efter en klar sejr over Slovenien. Niklas Landin var igen storspillende.

For to år siden sluttede Danmarks EM efter tre kampe.

Det gør det ikke i år.

Lørdag aften spillede de danske verdensmestre endnu en stor kamp, da de tromlede over Slovenien i det, der på forhånd blev betragtet som en mulig gruppefinale.

To sikre sejre i træk, og Danmark er klar til mellemrunden og mindst fire kampe mere.

Og som om det ikke var nok, så er de danske håndboldherrer også sikre på at få to point med videre.

Danmark kom godt fra land

Slovenerne startede med bolden, og det udnyttede Kiel-stjernen Miha Zarabec til at score kampens første mål på klubkammeraten Niklas Landin.

I den anden ende sørgede Mikkel Hansen for en hurtig udligning på straffekast. Herefter fulgte et par Landin-redninger, en kontrascoring fra Mathias Gidsel, en scoring på stregen fra Magnus Saugstrup og en finurlig Emil Jacobsen-scoring.

De to profiler stod for de to første scoringer for Danmark i opgøret. Video: TV 2 SPORT

4-2 til Danmark. En godkendt start i Főnix Arena.

Tidligere har Blaz Blagotinsek gjort ondt på det danske hold. Det gjorde han også fra start. Den store stregspiller nød godt af arbejdet fra Zarabec, og med to scoringer sørgede han for, at Slovenien kom på 5-5.

Det var tydeligt, at de danske verdensmestre ville komme på en noget større opgave denne lørdag, end de var i torsdagens åbningskamp mod Montenegro. Helt som forventet.

Tempo, tempo, tempo

Noget, der også var tydeligt, var, at Danmark ville forsøge at straffe slovenernes langsomme tilbageløb. Konstant søgte Nikolaj Jacobsens tropper en kontramulighed eller et hurtigt opgiverkast efter en scoring.

Et godt eksempel var scoringen til 8-8. Landin fik hurtigt bolden til midten, hvorefter den blev sendt videre til Gidsel, der kom løbende raketfart.

Men det kunne også gå for hurtigt.

Med muligheden for at komme foran med to, forsøgte selvsamme Gidsel at spille Magnus Saugstrup fri i kontrafasen, men en upræcis aflevering kostede boldbesiddelsen.

Kort tid efter fik Danmark tomålsføringen, og det blev også til tre, da Gidsel med fire minutter til pausen gjorde skaden god igen og udnyttede et dårligt tilbageløb og sendte bolden i præcist lapperne på Saugstrup, der kvitterede med en scoring til 14-11.

Landin lukkede ned – og blev rasende

I sidste minut af 1. halvleg begyndte Főnix Arena for alvor at koge. Slovenerne fik med en sjælden kontra muligheden for at mindste forspringet til kun et enkelt mål.

Gasper Marguc stormede mod det danske mål – men noget kunne tyde på, at han havde glemt, at der også var en målmand.

For Marguc sendte bolden direkte på Niklas Landin omkring hovedet. En afslutning, som den danske Kiel-målvogter langt fra var tilfreds med. Og det gav han udtryk for.

Det faldt ikke i god jord hos den danske målmand, at han måtte tage hovedet i brug for at stoppe den slovenske afslutning. Video: TV 2 SPORT

Perfekt fra pausen

I det mindste kunne målvogteren notere sig for sin syvende redning i kampen, og kort tid efter kunne han sammen med resten af det danske landshold gå til pause foran med 16-14.

Danmark fortsatte de gode takter i de første minutter af 2. halvleg.

For med to hurtige mål fra Mikkel Hansen blev et forspring på to mål øget til et forspring på fire. Og det satte gang i Danmark.

Selv da PSG-stjernen blev sendt ud i to minutter, blev det ikke straffet. Niklas Landin pillede pynten af de slovenske skytter – og i den anden ende blev bolden sendt ind efter behag.

Undertalsperioden blev vundet med to, og så var Danmark foran med seks.

Landin lukkede ned

Slovenerne fik igen muligheden for at spille i overtal, da Mathias Gidsel blev sendt ud med to.

Men for tredje gang i kampen stod Landin i vejen for et straffekast. Anføreren havde tændt op under sig selv og var så småt begyndt at brænde en af de helt store kampe af.

I Gidsels fravær blev Niclas Kirkeløkke sendt på banen. De to minutter udnyttede han på fornem vis, da han med sit første slutrundemål i to år, sendte Danmark foran med syv.

Ude på bænken havde alle danskere rejst sig. Ingen af dem var i tvivl om, hvad det betød.

Lindberg fik comeback

Da Slovenien med et kvarter tilbage blev tilkendt endnu et straffekast, var det som om, at samtlige 3800 allerede på forhånd var klar over, hvordan det ville gå.

I overlegen stil formår Niklas Landin at snuppe straffekastet fra den slovenske fløj. Video: TV 2 SPORT

Landin kastede venstre ben ud til siden og forhindrede igen, igen, igen, igen et slovensk mål på straffekast.

Og så var det tid til et gensyn, som de fleste havde set frem til. Hans Lindberg, der fredag blev hentet til Ungarn for at erstatte en skadet Johan Hansen, blev sendt på banen.

Han blev en del af et dansk hold, der selvsikkert holdt slovenerne på afstand. Med et syvmålsforspring var det de færreste i Debrecen, der reelt troede på, at et comeback var muligt.

Ydmygelsen blev total

Mens Landin blev ved med at holde styr på de slovenske skytter, holdt Mathias Gidsel gang i den danske målscoring.

Fem minutter før tid scorede han for sjette gang i kampen og sendte Danmark på 30-22. Pladsen i mellemrunden var i hus.

Landin nåede – selvfølgelig – et par redninger mere, og Gidsel fik sat sit syvende søm i kisten. Landin endte med en redningsprocent på 38.

Mikkel Hansen fik lov til at lukke festen med to hurtige. 34-23 til Danmark. Sikke en aften i Debrecen.