EM håndbold

Danmarks "irriterende lillebror" har taget landsholdet med storm

Magnus Saugstrup har udviklet sig til at være en stregspiller i verdensklasse, vurderer håndboldekspert.

For et år siden fik Magnus Saugstrup slutrundedebut for det danske herrelandshold i håndbold.

Nu er han med igen. Denne gang som en selvfølge.

- Han er ekstremt vigtig, siger Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen.

For den 25-årige nordjyde har i løbet af det seneste år præsteret på så højt et niveau, at han nu synes at være en sikker mand i både truppen og startopstillingen på nationalmandskabet.

Roser fra anføreren

Torsdag aften spillede stregspilleren endnu en solid kamp, da Danmark åbnede EM med en sikker sejr over Montenegro.

Landsholdsanfører Niklas Landin er ganske imponeret over de ting, han har set fra sin holdkammerat.

- Han er en utroligt sikker spiller. Han har fået store roller på det her hold allerede. Det er ikke mange år siden, han var helt ukendt i dansk håndbold.

- Vi er utroligt glade for, at han har taget den eksplosive udvikling, som han har gjort. Jeg er ret sikker på, at han kommer til at blive en af vores helt store nøglespillere – både i forsvaret og angrebsmæssigt, siger Niklas Landin.

Fra bænken i Aalborg til sikker plads på landsholdet

Saugstrups eksplosive udvikling startede i Aalborg Håndbold, hvor han kom til som 17-årig. Her blev han omskolet fra at være bagspiller til at være en bundsolid stregspiller.

Og de seneste år er det gået stærkt. I 2021 fik han sit internationale gennembrud og blev nomineret til prisen som verdens bedste stregspiller.

- Det sidste halvandet år er der sket rigtig meget på det danske landshold, hvor jeg har fået lidt mere tid og lidt mere tillid. Det er jeg enormt glad for. Jeg synes også, jeg har bevist, jeg kan være med, siger Magnus Saugstrup ydmygt.

Det er sådan, han er. Ydmyg og nede på jorden.

Magnus er her, der og alle vegne

Henrik Møllgaard

At kunne holde fødderne i jorden er en stor kvalitet, når man tænker på den himmelfart, hans karriere har taget.

- Han tager det med ophøjet ro, men han er helt enormt professionel. Han har taget turen fra bænken i Aalborg til at blive en af de første på Nikolaj Jacobsens holdkort på et af verdens bedste landshold. Det er en fantastisk udvikling, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Claus Møller Jakobsen.

"Han er den irriterende lillebror"

I sommer skiftede Magnus Saugstrup til den tyske storklub Magdeburg, der i øjeblikket er det suveræne førerhold i Bundesligaen.

Her er han på ganske kort tid blevet en af klubbens nøglespillere – fuldstændig som han også er blevet det på landsholdet.

- Der er sket mere på og uden for banen. Og jeg er kommet ud af min tryghed. Det har gjort noget, at jeg ikke bare har kunne besøge mine forældre, så jeg har skullet stå på mine egne ben, siger Magnus Saugstrup.

Også hans tidligere holdkammerat i Aalborg og nuværende forsvarsmakker på landsholdet Henrik Møllgaard har bemærket, at der er sket noget siden skiftet til Tyskland.

- Han er blevet endnu dygtigere, og så er han sjovt nok også blevet endnu mere verbal – og det er ikke kun positivt. Men jeg kan godt mærke, at han er kommet ud at stå på egne ben og har skullet bevise sig selv igen. Det har helt sikkert været godt for ham, siger Møllgaard og tilføjer, at det ikke altid er ydmygheden, der skinner igennem uden for banen:

- Magnus er her, der og alle vegne. Han er den irriterende lillebror, der fylder rigtig meget. Han kan samle holdet, men han kan også være diskuterende og irriterende, siger Møllgaard – formentlig med et smil gemt bag mundbindet.

Krigeren, der er gået under radaren

På landsholdet er der ingen i tvivl om, hvad Magnus Saugstrup kan bidrage med, men i medierne og blandt den brede del af befolkningen er det ofte andre danske spillere, der er løbet med opmærksomheden.

Han har udviklet sig til at være en stregspiller i verdensklasse

Claus Møller Jakobsen

Niklas Landin kan godt tilslutte sig, at han ikke altid har fået den anerkendelse, han fortjener.

Er det din opfattelse, at han er gået lidt under radaren?

- Ja, det er det vel. Men alle på holdet ved, hvor vigtig han er for det her kollektiv på og uden for banen. Han er ikke bange for at sige sin mening, selvom han ikke har så mange år på bagen, siger Kiel-målvogteren.

Ifølge Claus Møller Jakobsen er der en god grund til, at Magnus Saugstrup ikke altid får lige så meget opmærksomhed som eksempelvis Mikkel Hansen og kometen Mathias Gidsel, der også fik sin slutrundedebut for et år siden.

- Han er den her kriger, der laver det beskidte arbejde. Han ligger og lukker en masse huller, som det utrænede øje ikke ser, så på denne måde er han ikke så iøjnefaldende og fremtrædende.

Magnus Saugstrup fik debut på nationalmandskabet i 2018. Nu står han noteret for 43 landskampe, og i løbet af 2021 var han med til at vinde VM-guld og OL-sølv.

"Han vil kun blive bedre"

Men selvom cv'et allerede ser ganske præsentabelt ud, har vi ikke set det bedste endnu fra den tidligere Aalborg-spiller.

- Magnus har haft en opadgående kurve, siden han kom med. Han bliver bedre og bedre.

- Han arbejder sig stille og roligt hen imod at blive mere og mere komplet. Der er stadigvæk udviklingsmuligheder, men han er heldigvis ikke så gammel, siger Nikolaj Jacobsen.

Og det stopper ikke her. I løbet af de kommende år vil han "ikke se sig tilbage", spår Claus Møller Jakobsen.

- Han har udviklet sig til at være en stregspiller i verdensklasse, og han vil kun blive bedre. Det er en spiller, vi kommer til at få glæde af i rigtig, rigtig mange år fremover.