EM håndbold

Derfor kan Green sendes i kamp med positiv test

Lige nu er han ikke spilleberettiget, men der er håb for Jannick Green og det danske landshold, selvom målvogteren afleverer flere positive PCR-test.

EM i herrehåndbold har desværre ikke kun handlet om fløjovergange, russerscreeninger og dramatik på banen.

Coronapandemien har været en kedelig aktør, som har forhindret mange spillere at deltage i kampe. Og det ser den ud til at blive ved med tre dage inde i slutrunden. Det er gået ud over blandt andre danske landsholdskeeper Jannick Green, som lige nu er isoleret i Ungarn efter at have afleveret et positivt svar på en PCR-test lørdag.

Vi ser det som rigtig positivt, at EHF ikke kun har krav om en negativ test

Morten Henriksen, sportschef i DHF

Der er dog håb for den danske landsholdskeeper, der for første gang testede positiv 3. januar.

DHF er fortrøstningsfulde trods positiv test

Et punkt i Det europæiske håndboldforbunds (EHF) reglement for EM gør det muligt for spillere, der afleverer en positiv coronaprøve, at spille. Her bliver den såkaldte CT-værdi vigtig. CT er en forkortelse for ’cycle threshold’, som på dansk oversættes til cyklustærsklen, og det kan give Green et smuthul.

Er CT-værdien over 30, er spilleren spilleberettiget uanset positivt eller negativt svar på prøven. Jannick Greens værdi lørdag var lige under 30, oplyser Morten Henriksen, sportschef i Dansk Håndbold Forbund, til TV 2 SPORT.

Han oplyser ligeledes, at Green havde en værdi over 30 i sin negative PCR-test fredag, og at de derfor er fortrøstningsfulde.

- Vi ser det som rigtig positivt, at EHF ikke kun har krav om en negativ test, men også har lavet muligheden for at kigge på CT-værdien, som gør, at spillerne kan komme tidligere tilbage i turneringen, siger Morten Henriksen.

Ifølge Statens Serum Institut er der en sammenhæng mellem CT-værdier og smitsomhed mellem personer. Det betyder, at jo højere CT-værdi i en PCR-test, som er lig med en lav virusmængde, des mindre smittefarlige er personerne.

Han er jo for længst ude over at være smitsom

Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på AU, om Jannick Green

Green udgør ingen smittefare, forsikrer ekspert

Det europæiske håndboldforbund kører ikke med samme regler for tidligere smittede, som vi kender dem i Danmark, hvor symptomfrie 48 timer giver en billet ud i samfundet igen.

I slutrunden i Ungarn og Slovakiet har reglen hele tiden været, at det kræver en negativ PCR-test, også selvom man netop har været smittet. Det reglement giver ikke mening, mener Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Det undrer mig, fordi så kan spilleren blive ved med at teste positiv en måned efter sin positive prøve. Så det giver ikke så meget mening. Hvis man vil undgå, at han er smitsom, er det nogle andre parametre, man skal kigge på, siger lektoren til TV 2 SPORT og henviser til 48-timersreglen i Danmark.

Hvis man afleverer en positiv PCR-test i Danmark, men ikke får symptomer, er man fri efter syv dage. Jannick Greens første positive testsvar kom 3. januar, hvilket lørdag er 12 dage siden.

- Hvis ikke han har symptomer på nuværende tidspunkt, mener jeg slet ikke, at det kan komme på tale, at han udgør nogen som helst smitterisiko, siger Christian Wejse.

Green kunne ikke fatte testsvar

Jannick Greens optakt til slutrunden har mildest talt været turbulent.

Fredag ankom han til landsholdets EM-lejr, hvor han uddelte kram og håndtryk med sine holdkammerater. Han var en del af fællesskabet igen.

Kort før sengetid kom så den nedslående melding om, at hans PCR-test i Ungarn er positiv.

Mens han blev sendt tilbage i isolation på et hotelværelse i Debrechen, begyndte en masse tanker at hobe sig op om, hvorvidt han kan have smittet sine holdkammerater.

- Det er mest bare frustration og frygt for, at jeg har taget et eller andet med ind i lejren, sagde Green til Ritzau.

Det skal han dog ikke være nervøs for, forsikrer Christian Wejse.

- Hvis han er testet positiv 3. januar, er han jo for længst ude over at være smitsom, slår lektoren fast.