EM håndbold

- Det er meget få, der kan dét - men det kan de to

Håndboldekspert Anders Eggert og landsholdsspiller Lasse Svan ser flere ligheder mellem Nikolaj Jacobsen og Ljubomir Vranjes.

Han måler ikke meget mere end 168 centimeter i højden, men på mange andre områder er Ljubomir Vranjes enorm.

For i mere end to årtier har den karismatiske træner printet sig navn fast i international håndbold - først som spiller og nu som træner.

- Han er først og fremmest en markant skikkelse. Han har alle dage været en leder – både som spiller og træner, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Anders Eggert, der har haft fornøjelsen af at have ham som både holdkammerat og cheftræner i Flensburg-Handewitt.

Det er meget få, der kan dét - men det kan de to

Eggert om Jacobsen og Vranjes

Ljubomir Vranjes har siden 2019 været ansat som slovensk landstræner, og lørdag aften skal han så forsøge at stikke en kæp i hjulet på Danmark.

Og her kan det forventes, at det slovenske mandskab er helt klar på, hvad der venter. Det fortæller landsholdsfløjen Lasse Svan, der ligeledes har et kendskab til Vranjes fra tiden i Flensburg.

- Han er taktisk rigtig dygtig. Han er også dygtig til at se små ting under kampen og få det rettet til, og så går han utrolig meget op i det. Han bruger rigtig meget tid på at se video og klæde sine spillere bedst muligt på.

Ljubomir Vranjes spillede tre år i Flensburg-Handewitt, inden han i 2009 stoppede karrieren og umiddelbart efter blev ansat som cheftræner i den nordtyske traditionsklub.

"Det er meget få, der kan dét - men det kan de to"

Lørdagens trænerduel mellem Ljubomir Vranjes på den ene side og danske Nikolaj Jacobsen på den anden bliver en duel mellem to trænere, der på flere områder kan sammenlignes.

Det vurderer Anders Eggert, der dog kun har haft Nikolaj Jacobsen som træner til en enkelt landsholdssamling.

- Han skelnede fuldstændig mellem, når det var alvor, og han bestemte, til når vi havde det sjovt og var venner.

- Jeg sammenligner ham ofte med Nikolaj Jacobsen. Flere af de danske spillere har jo også sagt de her ting med, at de det ene øjeblik kan have det sjovt og hyggeligt sammen, og når de så kommer i hallen, er det ham, der bestemmer og skælder folk ud. Det er meget få, der kan dét - men det kan de to.

Også Lasse Svan kan se enkelte ligheder - men han ser også tydelige forskelle.

- Lige på forberedelsessiden tror jeg, de minder meget om hinanden. Og så er der så nogle menneskelige egenskaber, der er lidt mere anderledes, siger Svan.

Da Nikolaj Jacobsen var træner for Rhein-Neckar Löwen i Bundesligaen, stod han over for Vranjes og Flensburg ni gange. Her blev det til fire sejre til Jacobsens mandskab, mens Vranjes trak sig sejrsrigt ud fem gange.

En kæmpe håndboldhjerne

I landsholdssammenhæng har de to stået over for hinanden to gange tidligere, da Vranjes i 2018 var landstræner for Ungarn. Dengang blev det til en dansk sejr og en pointdeling i EM-kvalifikationen.

Nu står de så over for hinanden igen, når de mødes i den anden kamp i det indledende gruppespil.

Her forventer Anders Eggert, at man kan se en forskel på, hvordan de to trænere griber kampen an.

- Jeg har en fornemmelse af, at når Nikolaj Jacobsen går ind til en kamp, har han givet sine spillere tingene med ind på banen, mens Vranjes godt kan lide at styre spilsystemerne under kampen og løbende fortæller, hvad de skal spille i næste angreb. Jeg har mere end fornemmelse af, at Nikolaj taler i de store billeder.

De ting, der kan komme ud af det, som Vranjes kan komme frem til, må på ingen måde undervurderes, understreger Eggert.

- Han er har kæmpe håndboldhjerne, og han er en kæmpe kapacitet.

I 2020 førte Ljubomir Vranjes slovenerne til EM-semifinalen, hvor de tabte til Spanien.