EM håndbold

Legende husker tydeligt ikonisk øjeblik mod Danmark

Kiril Lazarov stopper mandag aften sin landsholdskarriere som spiller - men det bliver ikke, som han havde håbet på.

I mere end 20 år har Kiril Lazarov tilhørt den absolutte verdenselite. Han har med andre ord prøvet lidt af hvert.

Alligevel har den makedonske superstjerne ingen problemer med at genkalde fem særlige sekunder fra Beograd i 2012.

- Jeg husker det. Jeg husker det.

Lazarov havde ikke fået hele spørgsmålet, før han vidste, hvor TV 2 SPORTs reporter var på vej hen.

For i år er det 10 år siden, et af de mest ikoniske øjeblikke i dansk - og formentlig også makedonsk - landsholdshistorie fandt sted.

Danmark var i overhængende fare for at ryge ud af EM allerede efter den første kamp i mellemrunden, hvor de mødte Makedonien.

Kiril Lazarov kunne have gjort en ende på det hele, da han med otte sekunder tilbage steg til vejrs med muligheden for at bringe makedonerne foran med 33-32. Men Niklas Landin tog fra i det danske mål, og få sekunder senere havde Hans Lindberg sikret Danmark to vitale point.

- Jeg kan huske det sidste mål fra Lindberg i det sidste sekund, der sikrede Danmark sejren. Ja, det husker jeg, Kiril Lazarov.

Danmark holdt sig i live i turneringen i Serbien og endte med at gå hele vejen, mens makedonerne røg ud efter mellemrunden.

"Vi skal spille mod Europas bedste hold"

Nu skal Danmark og Nordmakedonien, som landet hedder i dag, igen over for hinanden, når de mandag aften mødes i den sidste kamp i det indledende gruppespil.

Men denne gang er der ikke nær så meget på spil. Faktisk er kampen fuldstændig uden pointmæssig betydning, da makedonerne er ude af EM, og Danmark har sikret gruppens førsteplads.

- Vi skal spille mod Europas bedste hold. Jeg har set kampen mod Slovenien. Det var jo fantastisk for det danske hold. Vi har tabt to kampe, og vi er i gang med et generationsskifte og har mange unge spillere.

- Det er jo en fornøjelse at få lov til at spille mod Danmark. Vi kan spille uden pres, og jeg forventer en god kamp, siger Kiril Lazarov, der er ansat i en rolle som spillende landstræner for Nordmakedonien.

Kommer ikke i kamp i sin sidste slutrunde

Stjernespilleren havde på forhånd meldt ud, at EM i år skulle blive hans sidste slutrunde som spiller med det makedonske landshold.

Men han er endnu ikke trukket i kamptøjet, og det kommer heller ikke til at ske.

Han blev skadet i den afsluttende træning inden mesterskabet, og dermed er hans landsholdskarriere, der begyndte i 1999, nu et overstået kapitel.

- Jeg ville virkelig gerne spille. Jeg var godt forbedret, men vi har haft mange problemer. Det er situationen, og det er helt sikkert min sidste store slutrunde. Jeg er ikke så glad for den måde, det sker på, men vi er nødt til at acceptere det, siger Lazarov.

Det er fortsat planen, at 41-årige Lazarov skal hjælpe makedonerne i VM-kvalifikationen til foråret, men det vil også blive hans sidste kampe som landsholdsspiller.

Herefter fortsætter han virket som landstræner. Et job, Lazarov har haft siden februar sidste år.