VM Håndbold

Michael Sten Jensen (https://nyheder.tv2.dk/profil/michael-sten-jensen), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge), Yan Kovyakh (https://nyheder.tv2.dk/profil/yan-kovyakh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen)

Niklas Landins puls pumper, men han viser intet, da Hampus Wanne træder frem.

Sverige er bagud med to. Det er VM-finalen 2021.

Guld på spil. To minutter tilbage.

I Sverige kalder de ham et kung-fu monster, i Tyskland kalder de ham en menneskelig blæksprutte. I Danmark kalder vi Niklas Landin verdens bedste målmand.

Verdens bedste Landin

Han troede i sine unge år, at han ikke ville nå toppen. At han ikke havde talentet. Men Niklas Landin, en knægt fra Søborg, rettede ryggen, gjorde sig umage.

Et efterskoleophold i Oure gav ham blod på tanden, karrierens første prøvelser i GOG og BSV gjorde ham moden.

Siden skiftet til Bundesligaen i 2012 har Niklas Landin befundet sig i et luftlag, som kollegaerne stræber efter.

Han er verdensmester. Europamester. Olympisk mester. Tysk mester. Champions League-vinder. Anfører for sit land. Han er verdens bedste til sit job. Og han er langt fra færdig.

Men hvad er det, der adskiller Niklas Landin fra resten? Det definerer TV 2s håndboldeksperter:

PLACERINGSEVNE

Fløjspilleren fra Bahrain ved ikke, at han er gået i fælden, før Niklas Landins fod er over hovedhøjde.

Den danske målmand har en størrelse, som tvinger alle skytter til at tænke sig om. Han er 201 centimeter høj, vejer over 100 kilo og har et vingefang, der kan dække en carport. Størrelsen er én faktor, men som med Landins overlegne redning på fløjskuddet fra Bahrain, så handler det om mere.

square to 16x9

Landin har en unik evne til altid at placere sig godt i målet, og kombineret med hans fysik har man en skræmmende målmand, siger Anders Eggert.

- Han fylder utrolig meget i målet, og han er dygtig til at udnytte sine atletiske evner, størrelse og placeringsevne. På fløjskud gør han sig stor og bruger kroppen til at dække den ene side af målet. Herefter følger han roligt med skytten, lokker dem, og så kan han lukke den anden side, når han laver sit udfald.

ANGRIBER SKYTTERNE

En flyvende sprællemand i landsholdsornat. Det er det sidste, den spanske spiller i VM-semifinalen ser, inden chancen er spildt.

Frygtløsheden, som Niklas Landin udviser, når han flyver ud i ansigtet på en modstander, der angriber hans mål fra nært hold, får modstanderne til at se sort. Sådan siger Claus Møller Jakobsen, der vurderer den danske anførers niveau til at være på "en helt anden planet".

- På især fløj- og stregskud er han enorm dygtig til at komme langt ud af sit mål, angribe skytterne og lukke vinklerne. Det bliver helt sort for skytterne, når han flyver frem. De kan slet ikke se målet. Han er enorm dygtig til at lukke de vinkler, som er tilbage at skyde i.

DEN KÆMPE HUKOMMELSE

Denne situation viser, hvad du aldrig må gøre i en duel med Niklas Landin.

Norske Blonz lægger sig ud til siden, og så klapper fælden. Landin har læst sin modstander. Og det er langt fra en enestående situation.

Man siger, at eksamen er en fest for den velforberedte, og det forklarer måske, hvorfor Niklas Landin altid scorer en høj karakter. For netop det at analysere sine modstandere er en del af Landins succesformel, siger Claus Møller Jakobsen.

- Han analyserer rigtig meget video, og han har en kæmpe hukommelse, så han kan huske skudmønstrene fra de forskellige skytter. Det er meget sjældent, at han ikke går til den rigtige side, og når han går til den rigtige side, så lukker han den som regel.

PRESSETS MESTER

Han er kun 33 år, men Niklas Landin har allerede stået i alle tænkelig store finaler. Og vundet dem.

Vejen dertil, rutinen, som følger med, skærper ham. Som under VM-kvartfinalen i Kairo i 2021, hvor han i historiens vildeste håndboldkamp mod Egypten reddede to straffekast, da alle øjne hvilede på ham.

square to 16x9

- Han har vist utallige gange, at han kan levere under pres i de store kampe. Statistikkerne viser samtidig, at han generelt hæver sit niveau i kampenes sidste ti minutter, hvor det hele skal afgøres, siger Anders Eggert.

Således havde Niklas Landin under VM og OL 23 procent flere redninger end sine kollegaer i kampenes sidste ti minutter.

UDSTRÅLINGEN

Den slovenske fløjspiller Gasper Marguc skulle have tænkt sig om, inden han for anden gang ramte Niklas Landin i hovedet under EM 2022.

Den danske anfører strøg efter Marguc med ild i øjnene, og i anden halvleg blev sloveneren fuldstændig lukket ned.

Niklas Landin var i årevis et stille gemyt, men mange års boldstopperi og trofæer har bragt noget vildskab frem i ham. Claus Møller Jakobsen vurderer det som en af de vigtigste brikker bag den danske anførers succes.

square to 16x9

- Han er en mester i at komme ind i hovedet på sin modstander, og han har den selvtillid, hvor han nidstirrer dem, når de har brændt for at sige: ’Har du ikke mere, kan du ikke skyde hårdere?’. Det er en udstråling, han har bygget over tid, og det er ikke sjovt for modspillerne.

DEN UNIKKE MÅLMANDSFACON

Står man troligt på stregen og søger en returbold fra Niklas Landin, så kommer man ofte til at lede forgæves, siger Claus Møller Jakobsen.

- Han har en elegant målmandsfacon, som minder om Roger Federers tekniske elegance i tennis. Hans redninger bliver i feltet eller går ud over baglinjen. Det er smukt, og det er verdensklasse.

Og netop de få returbolde styrker en anden facet af målmandsspillet, som Niklas Landin mestrer, vurderer TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Den danske anfører er ikke bare verdens bedste til at afværge skud. Han er også verdens bedste igangsætter, fordi han er et teknisk vidunder, der sikrer, at reddede bolde meget ofte forbliver tæt på hans radius.

Hjælp os til at blive bedre ved at svare på to hurtige spørgsmål her.

Det blærede pokalskab

Niklas Landin er ikke manden, der gør det alene, men i en alder af 33 år er han allerede monumental, når vi taler dansk håndboldhistorie.

Og den pointe, den kaliber af verdensklasse, som den danske anfører står for, bliver som altid et kardinalpunkt for de danske muligheder for at hente endnu en guldmedalje, lyder det fra Bent Nyegaard.

- De sidste ti år har ingen nationer matchet Danmark, når det handler om at forsvare målet. I spillet med de mange afslutninger får målmandspillet naturligt ekstraordinært stort fokus, og der er ingen tvivl om, at uden Niklas Landin, så ville Dansk Håndbold Forbunds pokalskab ikke være så blæret, som det er.