EM håndbold

EM-værter i fiasko foran 20.000 ellevilde fans

EM-værterne fra Ungarn misser mellemrunden efter et nederlag i en dramatisk sidste gruppekamp mod Island.

Dramaet kunne næsten have skrevet sig selv på forhånd.

For der var i dén grad lagt op til en aften med nerverne uden på tøjet, da Ungarn tirsdag aften spillede for at undgå et katastrofalt exit fra EM-slutrunden mod Island.

Det skulle selvfølgelig være tæt til det sidste, men de ungarske værter kunne ikke stå for presset, da det gjaldt.

Island vandt kampen med 31-30, og mens ungarerne med tomme blikke måtte indse, at EM for deres vedkommende var slut, kunne islændingene bryde ud i vild jubel.

Island får nu to point med videre til mellemrunden, hvor de blandt andre skal møde de danske håndboldherrer.

Hvem der følger med Island videre, bliver afgjort i tirsdagens sene kamp, hvor Holland med ét point kan sikre pladsen i mellemrunden.

Et ungarsk og islandsk parløb fra start

I flere uger har der været udsolgt til tirsdagens opgør. 20.000 ellevilde håndboldfans havde fundet plads i MVM Dome i Budapest.

Langt de fleste var, naturligt nok, ungarer. Men Island var også pænt repræsenteret, selvom det unægteligt var svært for dem at få ørenlyd.

Om ikke andet var det de islandske fans, der først fik anledning til jubel. Bjarti Mar Elisson kom afsted i en kontra og bragte de blåklædte øboere foran.

På intet tidspunkt var forspringet på mere end et enkelt mål i løbet af de første 15 minutter. Det skete, da Elisson med sit andet mål i kampen sendte Island foran med 11-9.

Målmandsskifte fik arenaen til at koge

Fra start var det en kamp, hvor specielt målvogterne havde det svært.

19 minutter spillet, og så var tålmodigheden opbrugt i den ungarske lejr. Førstemålvogteren, Roland Mikler, blev taget ud, og ind kom Marton Szekely.

Det skulle vise sig at være en god idé. Først pillede han en afslutning fra distancen, inden han kort tid efter også stod i vejen for et straffekast. Ungarn kom på 13-13, og MVM Dome kogte for alvor.

Herfra fulgtes de to mandskaber ad.

I det sidste minut af 1. halvleg vred Aron Palmarsson sig fri, kom til afslutning og bragede islændingene foran med 17-16.

Ungarerne tog straks en timeout for at få sat et sidste angreb op med 13 sekunder tilbage. Det virkede. Richard Bodo sørgede for, at der var balance i regnskabet, da de første 30 minutter var gået.

Vild stemning i Budapest

2. halvleg var kun fire minutter gammel, da konstruktionen i den nybyggede arena igen blev testet. Først var det Szekely, der igen diskede op med en stor redning, inden Mate Lekai sekunder senere bragte Ungarn foran med 21-20.

Taget sad fast endnu, men tilskuerne gjorde, hvad de kunne for at få det til at lette.

For en stund fik islændingene de mange ungarske tilskuere ned på jorden igen, da de med 20 minutter tilbage kom foran med to. Ungarn legede kinddans med et exit, men de lod sig ikke slå ud.

Igen og igen kom de tilbage, og fra lægterne fik de den hjælp, de havde brug for. De ungarske spillere blev mødt af et inferno af jubel og tilråb.

Roland Mikler kom tilbage i det ungarske mål, og med et par store redninger sørgede han for, at det med fem minutter tilbage var helt lige. 29-29.

Bagud med en enkelt fik Ungarn en gylden mulighed. Island fik en to minutters udvisning, og hjemmeholdet fik tildelt et straffekast. Dominic Mathe fik æren af at afslutte, men han kunne ikke stå for presset.

Med ét minut igen fik Bendeguz Boka muligheden for at få balance i regnskabet, men der blev dømt overtrådt.

Det skulle ikke ske. Ungarn tabte kampen med 31-30 og er færdige ved EM.