EM håndbold

"Et vanvittigt scenarie" - EM hårdt ramt af corona

Tyskland er hårdest ramt af coronasmitte ved EM, mens Danmark hører til blandt de heldigste nationer.

At coronavirus ville påvirke EM i herrehåndbold, var de færreste i tvivl om.

Det lå i kortene, da en lang række af de deltagende hold oplevede smittespredning allerede inden afrejsen til Ungarn og Slovakiet.

Og ganske som både frygtet og forventet har EM-slutrunden indtil nu været hårdt ramt. Rigtig hårdt ramt.

TV 2 SPORT har onsdag foretaget en optælling over spillere, der er testet positiv, efter EM gik i gang for en uge siden, og ganske symptomatisk for den øjeblikkelige situation blev optællingen ændret flere gange.

Antallet af smittede spillere under EM-slutrunden er nu på svimlende 56. Det svarer til, at der i gennemsnit er mere end to tilfælde på hvert hold.

- Det er jo et vanvittigt scenarie, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Anders Eggert.

De seneste tilfælde kom onsdag aften, hvor Island meddelte, at tre af deres spillere er testet positiv.

"Der er store nationer, der er markant svækkede"

De syv hold, der er gået fri for smitte under EM, er Norge, Ukraine, Spanien, Portugal, Tjekkiet, Slovakiet og Litauen.

Til gengæld er Tyskland med afstand det hold, der er hårdest ramt, mens også Kroatien og Polen har det hårdt.

- Det vil være løgn at sige, det ikke har en sportslig indflydelse. Det er mange spillere, og eksempelvis Tyskland og Kroatien graver dybt lige nu. Der er store nationer, der er markant svækkede, siger Claus Møller Jakobsen.

De mange tilfælde af coronasmitte betyder, at Tysklands landstræner, Alfred Gislason, kun har 13 spillere til rådighed.

- Hvis coronatilfældene fortsætter, bliver jeg før eller siden nødt til at arbejde med spillere, jeg aldrig har mødt før. Det vil være meget mærkeligt, sagde landstræneren torsdag til TV 2 SPORT.

De danske spillere holder sig for sig selv

Danmarks ene tilfælde er Jannick Green. Han testede positiv inden afrejsen, og da han endelig fik grønt lys til at tilslutte sig landsholdet, testede han igen positiv i den første test i Ungarn.

Og det er måske ikke helt tilfældigt, at danskerne. For det danske hold arbejder målrettet på at undgå unødvendig kontakt med den ungarske befolkning og andre hold. Det fortæller Mathias Gidsel.

- Det eneste tidspunkt, vi blander os med de andre hold, er når vi er nede at spise. Ellers holder vi os meget i fællesrummet.

- Vi holder os mest med os selv, og det synes jeg også giver mening i den her tid, hvor der er rigtig mange positive test. Vi er heldigvis blevet skånet endnu. Det er et billede på, at vi er rigtig gode til at passe på hinanden, siger GOG-spilleren.

At Danmark holder sig for sig selv, er ikke noget nyt. Det gjorde de også til VM i Egypten for et år siden, og Mads Mensah har indset, at det måske også har nogle fordele - udover at undgå coronasmitte.

- Vi er jo et eller andet sted bare os selv og har også nok i det, og har måske også lært, at måske er godt for os som gruppe at bruge en masse tid med hinanden, siger Flensburg-Handewitt-spilleren.