EM håndbold

Nært venskab med landstræneren betyder ekstra skældud til Mensah

Nikolaj Jacobsen og Mads Mensah er gode venner privat, og netop derfor får bagspilleren lidt mere skældud af landstræneren end de andre spillere.

De fleste tænker formentlig, at det er en dum idé, hvis en træner ses privat med sine spillere.

Men landstræner Nikolaj Jacobsen er ikke en af dem. Slet ikke faktisk.

Gennem 10 år har han opbygget et nært venskab til playmaker Mads Mensah, som han sideløbende har været træner for. De to har faktisk fået et så tæt forhold, at de har holdt jul sammen, ligesom Nikolaj Jacobsen også var med til Mads Mensahs bryllup.

Den dag jeg vælger ud fra noget personligt i stedet for kvaliteten, stopper jeg

Nikolaj Jacobsen

Venskab giver ikke fordel på håndboldbanen

Men selvom de to har har opbygget et tæt bånd, kan de sagtens skille tingene ad. Faktisk er Nikolaj Jacobsen ofte lidt ekstra hård ved den danske bagspiller - netop fordi de kender hinanden så godt.

Får Mads Mensah mere skældud end de andre spillere?

- Ja. Når Mads og jeg har det her forhold til hinanden, kræver det også, at der er lidt disciplin på banen.

- De andre skal ikke tro, at fordi man har et godt forhold til træneren, får man noget foræret. Det kan Mads nok også roligt skriver under på, at man ikke gør, siger landstræneren.

Selv er Mads Mensah heller ikke i tvivl om, at det ikke er nogen fordel for ham, at han kender landstræneren bedre end de andre spillere.

- Jeg tror, jeg har spillet, fordi Nikolaj mener, det har været det bedste. Og hvis han har ment, der har været noget bedre, har jeg også siddet ude på bænken.

Holdet kommer altid først

Nikolaj Jacobsens ledelsesstil er anderledes fra mange andre trænere, fordi han tillader sig at opbygge et mere nært forhold til sine spillere.

Det mærker Mads Mensah også tydeligt, for playmakerens andre trænere har haft en større distance til spillerne.

- Der er mange, der er bange for at komme for tæt på, fordi de tænker, at de måske så ikke er professionelle nok. Men det har aldrig været et problem med Nikolaj, for han har været god til at skille tingene ad.

Mensah fremhæver også, at det har været svært for folk at kritisere landstrænerens ledelsesstil, fordi den har givet resultater. Hvis nu Nikolaj Jacobsen ikke havde opnået så store meritter, havde det måske været noget andet.

Min telefon er åben 24 timer i døgnet, og der er ikke noget, jeg ikke vil hjælpe spillerne med

Nikolaj Jacobsen

Landstræneren er også opmærksom på, at han skal skelne mellem tingene. Den dag det ikke længere kan lade sig gøre, vil han ikke være træner.

- Jeg har hele tiden sagt, med den ledelsesstil jeg har, at den dag jeg kommer til at vælge ud fra noget personligt i stedet for kvaliteten, stopper jeg.

- Det vil jeg ikke have siddende på mig. Jeg kommer aldrig til at vælge ud fra, om jeg bedre kan lide en person frem for en anden. Jeg vil altid vælge det, der gør holdet til det bedste.

Telefonen er åben - 24 timer i døgnet

Det ekstraordinære forhold til Mads Mensah kommer på baggrund af, at landstræneren også på klubplan i en årrække har haft bagspilleren i sin trup.

Forholdet går helt tilbage til 2012, hvor Nikolaj Jacobsen var træner i Aalborg Håndbold. Her spillede en helt ung Mads Mensah også, og siden gjorde de to også hinanden selskab i Bundesliga-klubben Rhein-Neckar Löwen.

Det har unægtelig betydet, at de to har flere fælles ting i rygsækken, end landstræneren har med de andre spillere. Men for Nikolaj Jacobsen er det vigtigt, at alle tør komme til ham. Uanset hvad de har på hjerte.

- Grundlæggende holder jeg af alle mine spillere. Min telefon er åben 24 timer i døgnet, og der er ikke noget, jeg ikke vil hjælpe spillerne med. Det gælder ikke kun Mads, men også alle de andre.

30-årige Mads Mensah Larsen skiftede i 2020 fra Rhein-Neckar Löwen til Flensburg-Handewitt, hvor han er på kontrakt indtil 2024.