EM håndbold

EM's store overraskelse er ukendte i hjemlandet

En god slutrunde byder altid på en overraskelse, og ved EM har Holland indtil nu været den store historie. Men hvad skyldes den pludselige succes?

Billederne sagde det hele.

Ellevilde orangeklædte gutter, der ikke kunne holde op med at smile. Drillerier om, hvem der kunne snakke det bedste (eller dårligste) dansk i mixed-zonen efter kampen. Og et "futtog" på gulvet i omklædningsrummet med højlydt hollandsk sang.

Scenerne udspillede sig i minutterne efter. at Holland tirsdag spillede sig videre til mellemrunden ved EM. En situation, som de færreste havde forventet af et hold, der i deres tre forrige slutrunder aldrig før er gået videre, og et hold der knap nok er kendt i hjemlandet:

Kender befolkningen jer i Holland?

- Arh, det ved jeg ikke helt. Der er stadigvæk en stor forskel mellem piger og drenge i håndbold. Men vi er godt på vej, siger landsholdsspiller Alec Smit med et smil til TV 2 SPORT.

Hollands resultater ved EM

Holland 31-28 Ungarn

Holland 28-29 Island

Holland 32-31 Portugal

Befolkningens interesse eller ej leverede de overraskelsen. Nu venter mellemrunden og fire ekstra kampe, der kan give svar på flere relevante spørgsmål.

For hvad skyldes den pludselige opblomstring, og hvor længe kan det blive ved?

"Et stort skridt"

1961, 2020 og 2021. Tre årstal, der ved første øjekast ikke har det store til fælles.

Men for hollandsk herrehåndbold er det tre utroligt vigtige årstal. Det er nemlig årene, hvor landsholdet har deltaget i en slutrunde.

De 3 slutrunder på 60 år viser tydeligt historien om et herrehold, der langt fra har haft samme succes som de kvindelige landsfæller, der blandt andet har et VM-guld på cv'et.

Men med to slutrunder på to år og et avancement til mellemrunden kunne det se ud som om, at der er nye tider på vej.

- Det er et stort skridt for hollandsk håndbold og for herrehåndbolden. Det er vigtigt for fremtiden, siger landsholdsspiller Bobby Schagen.

Stor ros fra eksperten

De nye takter tegner altså lyst for fremtiden - og det på trods af, at man stadig ikke har en hjemlig liga fyldt med fuldtidsprofessionelle spillere.

Håndbolden er ikke på samme måde en stor sport i Holland, som det ses i for eksempel Danmark, Tyskland og Frankrig. Det har derfor været en lang og sej kamp at komme dertil, hvor de er i dag, og arbejdet er langt fra slut endnu:

- Vi har arbejdet rigtig længe på det her hold. Men nu har vi fået en masse talentfulde og motiverede gutter. Forbundet bliver også mere og mere professionelt, selvom vi stadig ikke helt er der, hvor det burde være endnu. Men vi arbejder på det, siger landsholdsbacken Iso Sluijters.

Selvom arbejdet rundt om holdet stadig er i gang, er TV 2 SPORTs håndboldekspert Anders Eggert imponeret over, hvor langt de er kommet på nuværende tidspunkt:

- Det er virkelig også overraskende. De har en god bagkæde, men den er jo stadig bestående af en spiller som Dani Baijens, der løber rundt i bunden af Bundesligaen og ikke er en profil på den måde, som vi ellers ser til den her slutrunde.

- Det er et relativt ubeskrevet hollandsk hold. Men de har bare gjort det godt, siger han.

Kvindernes succes har banet vejen

Men hvad skyldes den positive udvikling så?

Spørger man flere af spillerne, peger de på, at den store succes for kvindelandsholdet har medvirket til, at hele opsætningen omkring herrelandsholdet efterhånden er blevet mere professionelt:

- Vi har primært arbejdet på vores egen gruppe, men med succesen på kvindesiden bliver forbundet også bedre, og vores forhold bliver bedre. Så kvindernes succes har selvfølgelig hjulpet, siger Sluijters.

Det samme mener landsholdskollegaen Bobby Schagen:

- Det er vigtigt for os, at befolkningen i Holland ved, hvad håndbold er, på grund af kvindernes succes.

- Vi behøver ikke længere forklare, hvad vi laver. Medierne er der nu, fordi de kender det fra kvinderne, så det har helt sikkert været vigtigt. Også i forhold til sponsorer og så videre, siger han.

Virkelig store talenter

Ét er et mere professionelt miljø. Men med en hjemlig liga med delvise amatører og en befolkning, der knap nok kender holdet, kræver det alligevel noget ekstraordinært at spille sig til en mellemrunde ved et EM.

Ifølge flere af spillerne skyldes den positive udvikling også, at flere af de unge talenter har taget turen ud i de bedste europæiske ligaer i en tidlig alder.

Det gælder blandt andre turneringens topscorer Kai Smits og PSG-spilleren Luc Steins.

- Vi har nogle virkelig store talenter. Pludselig var de der, og jeg tror bare, vi har været heldige med dem. Så dem er jeg glade for, siger Bobby Schagen, der følges op af Iso Sluijters:

- Vi bliver mere og mere rutinerede, mens flere og flere spillere også spiller på bedre hold og på et højere niveau. Jeg har været en del af landsholdet i godt 12 år, og først nu er vi videre. Alt virker bare nu, siger han.

"Ingen kan forstå det"

Individuelle kvaliteter er dog ikke alt, og derfor fremhæver flere af spillerne også holdet som den helt store stjerne.

Hollands kampe i mellemrunden

20. januar: Holland-Frankrig

22. januar: Holland-Montenegro

24. januar: Holland-Danmark

26. januar: Holland-Kroatien

Sammenholdet er i top, alle går langt for hinanden både på og uden for banen, og så er de lykkedes med at udnytte de kvaliteter, de har:

- Vi har en masse folk, der gerne vil det. Og så er vi også nødt til at spille anderledes. Vi har en masse små folk, og vi bliver nødt til at spille som et hold, siger han.

Den specielle spillestil har indtil videre givet pote.

Og hvis holdet tidligere var relativt ukendt i hjemlandet, har deres fornemme indsats ved EM uden tvivl sendt populariteten et stykke i den rigtige retning:

- Ingen kan forstå det. Jeg har fået så mange beskeder på Instagram og Facebook, og det går bare amok. Ingen forstår det. Jeg tror, at de fleste fans, der er taget herover, ikke engang har booket billetter til næste uge, fordi de ikke havde forventet det her. Men folk er ekstatiske nu, siger Iso Sluijters.

Se EM i håndbold 2022 på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY - sendeplanen finder du her.