EM håndbold

- Én stor mental prøve, siger dansk sportschef om coronafrygt

Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund, er ikke i tvivl om, at det fortsat er forsvarligt at afvikle EM.

For under et døgn siden så det ud til, at EM-kampen mellem Danmark og Island skulle blive et opgør mellem to af de få hold, der har været forskånet for coronasmitte.

Nu er situationen helt anderledes.

Alternativet er en aflysning, og det er langt værre

Morten Henriksen

For inden torsdagens første mellemrundekamp har Island nu fem smittede spillere. En udvikling, der også gør indtryk på det danske hold.

- Det er én stor mental prøve for spillerne at skulle holde fokus på håndbold, siger Morten Henriksen, der er sportschef i Dansk Håndbold Forbund, til TV 2 SPORT.

Det er ikke første gang, at de danske spillere skal stå over for et hold, der har været hårdt ramt af coronavirus.

I Danmarks første kamp i det indledende gruppespil var modstanderen Montenegro, der i dagene inden opgøret også var hårdt plaget af smittespredning.

- Vi har prøvet det før, og vi må konstatere, at det er sådan, EM har udviklet sig. Den store risiko ligger i hallen, hvor der både er tilskuere, og smitten på holdene kan sprede sig i kampene, siger Morten Henriksen.

Protokollerne fra Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, dikterer, at et hold, der har oplevet smitte, skal testes igen. Det er derfor ikke udelukket, at der kan komme flere tilfælde inden islændingenes kamp mod Danmark.

Aflysning er det værste alternativ

I alt er flere end 60 spillere nu testet positiv, siden EM begyndte for en uge siden. Onsdag aften meddelte Tyskland, der er det hårdest ramte mandskab, at de havde overvejet at trække holdet.

Men selvom coronasmitten raser - og formentlig bliver ved med at gøre det - ser Morten Henriksen i øjeblikket ikke nogen grund til at skulle aflyse den igangværende slutrunde i Ungarn og Slovakiet.

- Der er ingen tvivl om, at det er forsvarligt, for der har ikke været nogen tilfælde af alvorlig sygdom forbundet med det, så der er intet uforsvarligt i at fortsætte.

- Vi kan så diskutere, om det er fair eller ikke fair. Alternativet er en aflysning, og det er langt værre. Vi er enormt glade for, at der er folk, der sidder derhjemme og er begejstrede over deres landshold. Forhåbentlig er det med til at give noget frirum, hvor vi ikke skal tænke så meget på corona, siger Morten Henriksen.

Tyskland, Kroatien og Polen har indtil nu været de hold, der har haft mest smitte siden begyndelsen af EM.

"Vi vurderer hele tiden risikoen"

I den danske lejr har de efterhånden lært at skulle leve under de forhold, hvor risikoen for at blive smittet konstant ligger og lurer.

Men de gør, hvad de kan for, at smitten ikke når ind på det danske hold. Når de ikke er på banen, forsøger de på bedst mulig måde at isolere sig fra de øvrige hold på hotellet.

- Nu kollapser det lidt, fordi der er den her vanvittige variant, og det gør det selvfølgelig ekstra ærgerligt, men jeg synes, at folk tager godt hånd om det.

- Vi vurderer hele tiden risikoen for, hvad der er mest og mindst farligt, og der er bare nogle ting, vi ikke kan gøre noget ved, siger Morten Henriksen.

Danmark har indtil nu kun haft ét tilfælde. Det var Jannick Green, der i starten af januar, inden turneringsstart, testede positiv.