EM håndbold

Sådan ændrer det danske spil sig, når Gidsel forsvarer

Mathias Gidsel får roser for sine evner i forsvarsspillet, selvom hans offensive tilgang kræver kompensation fra de andre spillere.

Mathias Gidsel er vital for det danske angrebsspil, men han spiller også en vigtig rolle i forsvaret.

Ved flere lejligheder under EM har danskeren dækket back i forsvaret, og selvom det giver et andet udtryk i den danske defensiv, har det flere gange vist sig effektivt.

- Med Gidsel spiller vi med en forsvarsback, der arbejder sig mere frem i banen end normalt. Primært så han kan komme fri at stregspillerne, fordi de ofte vejer noget mere, end han gør. Derfor er han lidt mere offensiv end de andre – og det er han rigtig god til, siger landsholdets assistentræner Henrik Kronborg.

Det er klart, at der kommer lidt mere fysik og stabilitet, når det er en af de andre, der forsvarer

Magnus Saugstrup om Mathias Gidsel

Og selvom Gidsels mere offensive rolle i forsvaret efterlader plads andre steder på banen, er spillerne gode til at løse udfordringerne.

- Han er god til hurtigt at falde ned igen, og de andre spillere kompenserer flot. Jeg synes, det fungerer rigtig fint på den måde.

Spillerne skal kompensere

Helt konkret forklarer Henrik Kronborg, at flere spillere skal ændre en smule på deres forsvarsspil, når Gidsel arbejder sig frem i banen.

For eksempel vil en spiller som Magnus Saugstrup automatisk blive trukket længere ud i banen for at dække rummet bag Gidsel, hvilket efterlader et lidt større rum inde centralt.

Så skal de resterende forsvarsspillere også rykke en smule frem, og når bolden så ryger modsat i banen, falder Gidsel ned igen, mens de andre spillere falder tilbage til deres normale positioner.

Derfor er det, ifølge Henrik Kronborg, også lidt anderledes defensivt, når Gidsel dækker backen, og det kræver noget fleksibilitet fra resten af forsvaret. Men den danske assistenttræner peger også på flere markante fordele ved at bruge Gidsel i defensiven.

- Man skal huske, at han giver vanvittig meget til vores kontraspil. Det handler hele tiden om plusser og minusser, for Gidsel er også en rigtig dygtig bolderobrer.

Saugstrup ser både fordele og ulemper

Stregspiller Magnus Saugstrup fremhæver mulighederne i kontrafasen, når Gidsel dækker backen, men han erkender også, at Gidsel har nogle udviklingspunkter rent defensivt.

- Gidsel er nogle gange lidt udfordret på det fysiske. Men det er han god til at kompensere med i form af sin hurtighed. Omvendt kan det også være trættende for ham at blive kørt på defensivt, når han skal op og levere i angrebet lige bagefter.

- Så det er klart, at der kommer lidt mere fysik og stabilitet, når det er en af de andre, der forsvarer.

Selvom Saugstrup nogle gange skal rykke lidt længere ud, når Gidsel dækker backen, er hans rolle tæt på den samme. Men hvis modstanderholdet har en ekstremt fysisk stregspiller, er Saugstrup nogle gange mere tryg ved at have en spiller som Mads Mensah ved siden af sig.

Det skyldes, at en af Mensahs spidskompetencer netop er dække en tung og stærk stregspiller op. Der er Gidsel i stedet lidt stærkere i duelspillet.

Kan udvikle sig på flere områder defensivt

På trods af sine defensive kvaliteter og spidskompetencer, er der stadigvæk et pænt udviklingspotentiale rent forsvarsmæssigt for Gidsel. Blandt andet kan den unge dansker ofte været udfordret af modstandernes stregspillere.

- Det handler for ham om at blive endnu dygtigere til at kunne arbejde sig rundt om en stregspiller. Også det med nogle gange ikke at bakke for meget og blive fanget for fladt mod en fysisk stærk back, der angriber ham, slutter Henrik Kronborg.

Se EM på TV 2, TV 2 SPORT, TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY - sendeplanen finder du her.