EM håndbold

Storspil fra Gidsel og andenmålmanden, da Danmark overvandt problemer

Mathias Gidsel og Kevin Møller spillede stort, da Danmark havde det svært i den første mellemrundekamp mod Island.

Én kamp på sidelinjen.

Det var, hvad Mathias Gidsel skulle bruge, inden han igen brændte banen af og - sammen med målvogter Kevin Møller - var den helt store oplevelse på det danske herrelandshold.

Og det var vigtigt.

For Danmark havde det i lang tid svært mod et islandsk landshold, der måtte undvære en række coronaramte stjernespillere.

Men som så ofte før viste Danmark klassen, da ressourcerne begyndte at slippe op hos modstanderen. To point blev sat på kontoen for fjerde kamp i træk.

Danmark har sat kursen mod en plads i semifinalen. En plads, der kan komme endnu tættere på med en sejr over Kroatien på lørdag.

Før kampen stod det klart, at Island ikke ville komme med noget af deres tungeste skyts.

Onsdag aften tikkede de første positive coronaprøver ind. I alt endte det med seks islandske afbud – heriblandt førstemålvogteren Björgvin Páll Gústavsson og profilerne Aron Pálmarsson og Gísli Þorgeir Kristjánsson.

Gidsel meldte sig kampklar fra start

Tidligt i kampen stod det klart, at det i angrebet skulle blive en kamp mellem to af verdens bedste højrebacks. Danmarks stjernefrø Mathias Gidsel og Islands Omar Ingi Magnusson.

For Mathias Gidsels var blevet klar igen, efter han havde fået par hårde slag i maveregionen i gruppekampen mod Slovenien.

Det er efterhånden ved at være en vanesag, at det er Gidsel og Hansen, der laver de fleste mål for Danmark. Video: TV 2 SPORT

Men Mathias Gidsel var klar. Det skulle han bare bruge 45 sekunder på at bevise. Med potentielle tæsk i udsigt brød han igennem det islandske forsvar og scorede kampens første mål.

I den anden lejr var meget på forhånd lagt over på stjernespilleren Omar Ingi Magnusson. Meget mere end normalt.

Også han skulle vise sig at være klar. To mål i træk fra højrebacken, der til daglig hører hjemme i tyske Magdeburg, og så var Island foran.

Islands reserver bed fra sig

I de første minutter var det ikke til at se, at Island var hårdt ramt af coronarelaterede afbud. Da uret havde passeret de første 10 minutter, var det helt lige. 7-7.

Hvis nogen tvivlede på, om Island ville være i stand til at udfordre Danmark uden en række af deres største profiler, blev de klogere. Det kunne de i dén grad.

Det var en kamp, hvor særligt de to angreb havde gode arbejdsforhold. Målene væltede ind de første 20 minutter, mens redningerne blev holdt på et fåtal.

Et målmandsskifte, der ændrede kampbilledet

At det stod 12-12 efter 21 minutter, var tydeligt noget, er bedst behagede de omkring 200 islandske tilskuere, der havde taget plads bag det ene mål i en halvtom MVM Dome i Budapest.

I Danmarks mål havde Niklas Landin kun noteret sig for to redninger. Det skulle der rettes op på. Ind kom Kevin Møller, og det gav på ganske kort tid pote.

Flensburg-Handewitt-keeperen reddede tre afslutninger i træk, og det takkede Mathias Gidsel for i den anden ende, hvor han bidrog med to scoringer og et tiltvunget straffekast. Danmark foran med tre.

Den danske højreback er igen på pletten. Video: TV 2 SPORT

Danmark sluttede 1. halvleg på en lidt ærgerlig manér. Magnus Landin fik sin anden udvisning i kampen, og kun takket være endnu en redning fra Kevin Møller lykkedes det danskerne at holde føringen på tre. 17-14.

Syv af de danske scoringer stod Mathias Gidsel i øvrigt bag. Magnusson havde lavet fem.

Skideballe fra landstræneren

Fra 2. halvlegs start bød Rasmus Lauge ind med sit første mål i kampen. Men Danmark kunne ikke slippe af med Island.

I det danske mål gjorde Kevin Møller, hvad han kunne for at holde islændingene på afstand. 42 minutter inde i kampen havde Danmarks nummer 20 en redningsprocent på 50. Ganske imponerende.

Men offensivt var der for mange fejl. Danskerne havde op til flere muligheder for at trække fra, men flere af dem blev misbrugt.

På straffekast havde Mikkel Hansen heller ikke tur i den. Nok havde han scoret på tre, men han havde også brændt tre forsøg fra de syv meter.

Nikolaj Jacobsen tog timeout. Nu var det tid til en opsang.

- Vi laver for mange dumme fejl. Vi skal kraftedeme have noget koncentration nu, lød det fra landstræneren.

Emil Jakobsen fortsatte vild stime af mål

Og det hjalp. Danmark genfandt koncentrationen og begyndte så småt at trække fra de blåklædte islændinge. Kevin Møller holdt fortsat højt niveau, og Emil Jakobsen viste igen sin scoringssikkerhed fra fløjen frem.

Flensburg-spilleren scorede flot på et finurligt lob over sin tidligere holdkammerat Viktor Gísli Hallgrímsson.

Og så fik han minsandten også lov til at kaste straffekast. En god idé, når man har scoret 33 mål i træk uden at brænde på det danske landshold. Det gjorde han heller ikke i denne omgang. Danmark foran med fem.

Danmark havde opbygget sig en stensikker føring, som islændingene ikke formåede at true i de sidste minutter.

Emil Jakobsen fik fornøjelsen af at lukke kampen med endnu et sikkert straffekast. Danmark vandt kampen med 28-24 - til stor glæde for de mange danske fans, der var i klart overtal på tribunerne denne aften i den ungarske hovedstad.

Topscorerkampen vandt Mathias Gidsel med ni mål – ét mål mere end Omar Ingi Magnusson.